dinsdag, juni 02, 2015

Solar Impulse

De Solar Impulse staat stil, en wacht goed weer af.

Mij doet dit denken aan Odyseus, aan het Romeinse rijk, aan de Grote Vaart naar de Specerijeilanden....

Toen ook bleven schepen soms maanden wachten op de goede wind, In de Middellandse Zee moesten de Romeinen ieder jaar enkele maanden de vergeten, de zee was in dat seizoen te onbetrouwbaar.

En nu, Anno 2015, zien we weer een (lucht)vaartuig wachten op goed weer. Niet meer zozeer de wind als wel de zon en kalm weer zijn van belang. Veel verschil is er niet.

We zijn terug naar af (En als je de Start passeert ontvang je 4000 frankjes (Monopoly-spel)).

Gisteren publiceerde Lowtech Magazine een artikel over de economie voor de toekomst (Ik stuurde het door aan de mensen die op mijn mail-lijstje staan)... Net zoals ik enkele weken terug schreef, kun je daar ook lezen dat de schrijver tot de conclusie kwam dat een blijvende groei doodgewoon onmogelijk is, en dat we moeten opteren voor een totaal andere economie. We kunnen de groei misschien nog wat rekken, maar dat rekken zal de breuk wellicht alleen groter en grover maken. Je moet echt eens naar de website gaan   http://www.lowtechmagazine.be/  en daar het artikel lezen, het is leerzaam, en zeker de moeite waard.

Vandaag zette ik op Facebook een link naar wat filmpjes van een Amerikaanse zender over het vluchtelingen probleem in Europa... Zeker een paar uur voor vrij maken en het eens (alle 4) bekijken. Ik verwittig je wel dat het niet voor gevoelige kijkers is !

Misschien vraag je je nu af wat de Solar Impulse te maken heeft met onze economische toekomst of met het vluchtelingenprobleem, maar voor mij is de link duidelijk: het systeem dat we nu hebben en kennen, loopt op zijn laatste benen. We gaan terug naar af... We zitten op de vooravond van een nieuwe wereld.

De westerse formule heeft een zeer sterke groei en onwaarschijnlijke bloei gekend, maar is geen systeem voor de eeuwigheid.  Wie nog gelooft in een groei, moet hoognodig wakker worden. Eeuwige groei is - ook voor de grootste optimist- niet mogelijk. Wat we nu aan het doen zijn is heel het natuurlijke bestel ontwrichten, en hoe erger we dat doen, des te erger zal de breuk zijn.

Onze Economie was en is een verkeerde keuze, waarin we helaas heel de wereld hebben meegesleurd. Waar de naties er niet in slaagden in dat economisch model in te stappen, daar zijn ze uit de boot gevallen en is honger en ellende hun lot. Waar honger en ellende heerst, daar is oorlog niet ver weg, daar is religieus fanatisme niet ver weg, daar zijn fanatieke doelstellingen niet ver weg. Dus zijn daar ook vluchtelingen niet ver weg.
Want honger, ellende, oorlog, fanatisme veroorzaken een vluchtstroom.

Ik heb reeds gesteld dat we die stroom nooit zullen kunnen tegenhouden. Of we laten ze binnenkomen, of ze gaan massaal binnendringen. Er is voor hen geen andere optie. Dreiging met de dood houd hen niet tegen (Of dacht je dat ze anders in die wankele bootjes zouden stappen?). Dus kan je hen ook niet met militaire middelen stoppen. De drang naar overleven, naar overtuigen, naar bekeren naar hun visie kun je niet stoppen, niet met wapens.
Er zijn twee manieren om hen te stoppen: Hen een waardig leven en voldoende voeding en drinken bezorgen, of onze maatschappij laten kapot gaan naar hun niveau, zodat onze wereld geen alternatief meer is. Let op, dat laatste zit er dik in, als we niet tijdig gaan overschakelen naar een totaal andere vorm van samenleving met een meer natuurlijke economie.

Nu hebben we nog wat tijd, maar niet veel meer.
We leven in een onhoudbaar systeem.
Laten we ons niet krampachtig vasthouden aan het stukgaande systeem.
Kies voor een nieuwe toekomst.
Kies voor een bestaan voor je kinderen, kleinkinderen.
Wees bewust van wat er aan het gebeuren is.
En we zijn duidelijk verkeerd aan het kiezen !
De rechtse regeringen die we haast overal zien heersen en zien ontstaan, zijn de partijen die wanhopig de huidige economie willen redden.
Tegen beter weten in.
Je kunt NIET onbeperkt BLIJVEN groeien !
Daar moet je echt niet voor nadenken, dat weet iedereen !


tot de volgende ?

Geen opmerkingen: