maandag, juni 22, 2015

de snelweg naar het einde

Ik heb reeds enkele keren geschreven dat het grote uitsterven begonnen is. Ik wees er reeds enkele keren op dat verschillende diersoorten al -veel vroeger dan verwacht - zijn uitgestorven, en dat er steeds meer op de rode lijst terecht komen.
Maar nu heeft een studie uitgewezen dat het grote uitsterven daadwerkelijk BEZIG is !
Op dit ogenblik gaat het uitsterven van gewervelde dieren 114 keer sneller dan men had verwacht !
114 keer sneller !
Dat wil zeggen dat de mens ook daadwerkelijk in de gevarenzone zit !
Dat komt er op neer dat binnen 2 à 3 generaties ook bij de mens het daadwerkelijke uitsterven zal bezig zijn !
...
...
Als de versnelling van het uitsterven niet nog toeneemt, anders zit de kans er dik in dat mijn kleinkinderen nooit kleinkinderen zullen zien... of hoogstens eventjes. (Wat misschien nog erger is)

Het is dus niet meer vijf voor twaalf, maar hooguit enkele seconden voor 12 !
We moeten zo spoedig mogelijk het stuur omgooien. We moeten alles op alles zetten om de vervuiling en de uitputting van de bronnen tegen te gaan. We moeten alles op alles zetten om een degelijk beleid te gaan voeren die het milieu, die de aarde niet meer verder belast.
Dit wil zeggen dat we het gebruik van fossiele brandstoffen zo spoedig mogelijk moeten gaan afschaffen, dat we alles op alles moeten zetten om over te schakelen op niet milieu-belastende vervangmiddelen.
Dit zal inleveren betekenen.
Maar als we dat niet doen, hollen we regelrecht naar het einde.

Ik schrijf ook wel eens science fiction, maar dit is realiteit.
We moeten anders gaan leven, gaan leven op een manier die de aarde niet meer belast, of toch minder belast dan het natuurlijke recuperatievermogen van de aarde aan kan. En dan lees ik dat er een land in Zuid Amerika haar ganse oerwoud verkocht heeft aan China, om het te rooien en te benutten. En dan lees ik dat ze olie gaan boren in de poolgebieden en in de volle zee (op diepten die haast ondenkbaar zijn), dat ze zelfs spreken van hier opnieuw boringen te doen, om te zien of dat kleine beetje olie onder onze Vlaamse Ardennen nu -door de kostprijs van de olie- toch niet lucratief zou kunnen zijn.

De wereld waar wij nu in leven, is niet houdbaar. We zijn nog niet of amper zowat halverwege het jaar, als wij de jaarlijkse capaciteit van de aarde en van zijn recuperatievermogen overschrijden. Dat wil zeggen dat dit steeds sneller gaat, en dat de dood van de aarde steeds sneller dichterbij komt.

Het zijn echt niet alleen de neushoorn en de olifant die aan het uitsterven zijn omwille van hun hoorn of ivoor, nee steeds meer diersoorten zijn daadwerkelijk aan het uitsterven, en dat komt allemaal door de mens, die het milieu aantast, de soorten uitroeit, mono-teelten toepast, de aarde omwoelt en uitgraaft naar zeldzame grondstoffen. Die het nodig vindt exotische vruchten vers aan te bieden op de andere kant van de aardkloot.

Wij hebben geen keus meer, of we stoppen dit, of we gaan kapot.
En denk niet: "Het zal mijn tijd wel duren...", want je zou wel eens gelijk kunnen krijgen ! Het zou best kunnen dat het met jouw tijd allemaal op is.

Genesis 27: En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar Gods beeld schiep Hij hen. En God zegende hen en God zeide tot hen: Weest vruchtbaar en wordt talrijk; vervult de aarde en onderwerp haar, heerst over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels en over al het gedierte, dat op de aarde kruipt.

Hoog tijd dat we de aarde niet meer onderwerpen, dat we er niet over heersen als een tiran, een uitzuiger...
Blij dat zelfs de kerk dit inziet en oproept anders te gaan leven, te stoppen met deze zinloze consumptie-maatschappij.

Wil je nog een wereld voor je kinderen? Kleinkinderen?
Doe dan wat nodig is, en ga anders leven, leven bewust van het feit dat de aarde geen onuitputtelijke bron is, maar een levend organisme, en dat een dode aarde ook onze dood betekent !

tot de volgende .

1 opmerking:

Sopdet Si zei

Mooi geschreven. Ik hoop dat meer en meer mensen gaan inzien dat aan dat groeien een eind moet komen, tijd om terug wat in te krimpen.
Het zal niet gemakkelijk zijn, maar creatief als we zijn zeker doenbaar.
Iedere dag probeer ik een stapje verder te gaan, hopelijk doet met der tijd de ganse wereldbevolking mee.