woensdag, juni 24, 2015

kijk, daar gaat de tijd !

Ik heb steeds meer het gevoel dat ik nu echt gepensioneerd ben ! Ik heb geen zier tijd meer over. Ik ben dit jaar nog niet één keer kunnen gaan vissen !
Deze week was gisteren de enige dag van de week waarin niets was gepland...Dan rinkelde in de voormiddag de telefoon dat er bezoek kwam. Best heel leuk, en heel aangenaam, maar als ik dan in mijn agenda kijk... dan zucht ik een diepe zucht.

Als ik een eerlijke analyse maak, dan weet ik dat dit niet klopt, of toch niet helemaal.
Het is wel zo, dat ik weer - en steeds meer- een agenda moet bijhouden, maar in vergelijking met vroeger is het eigenlijk kalm en rustig, maar in vergelijking met dagen zonder iets op de agenda, lijkt het druk.

Toen ik ging werken was ik van goed 8 uur op het bureel tot twaalf, van halftwee weer tot halfzes, tenzij ik ergens zitdag hield, dan kwam ik vlug een boterham eten om naar de zitdag te gaan die duurde tot 19 uur. In veel gevallen werd de zitdag gevolgd door een aansluitende vergadering, en zat ik weg tot 10 uur à 10.30' uur... Als er geen zitdag was, dan was ik thuis van iets na halfzes tot omstreeks zeven, en moest ik dan een vergadering gaan geven tot omstreeks 10 uur... Gemiddeld gaf ik per week toch zo'n drie vergaderingen en per maand waren er nog zes avonden met zitdagen... Dan kun je van een drukke agenda spreken... Nu spreek ik van een drukke agenda als er één item per dag op staat...

Gepensioneerden (waar ik bij hoor) overdrijven dus wel een beetje als ze het over druk hebben...

Eigenlijk is het dus eerder een luxeprobleem dan wat anders.
Natuurlijk heb ik het drukker dan die gepensioneerde die zich geen enkele verplichting op de hals haal, maar ik kan me geen leven indenken in een maatschappij waar geen activiteiten zijn, en het merendeel van die activiteiten zijn het werk van vrijwilligers, van bewegingen die zich inzetten voor de gemeenschap.

Eigenlijk zou je de gepensioneerden in vijf categorieën kunnen indelen:
1) de gepensioneerde die niets doet
2) de gepensioneerde die zich probeert fit te houden en  haast dagelijks gaat fietsen, lopen of              wandelen
3) de gepensioneerde die deelneemt aan alles of enkele activiteiten van organisaties als kijker, als genieter van het aangeboden evenement
4) de gepensioneerde die zich engageert in één of meerdere bewegingen, en die dus mede instaat voor de organisatie van de activiteiten waar categorie 3 heen gaat
5) de gepensioneerde die nog niet weet dat hij op pensioen is, en blijft werken tot ter dood...

Eigenlijk zijn er nog meer categorieën, onder meer de mensen in een rusthuis, de mensen die ziek zijn op een manier die activiteiten haast volledig uitsluit...

Pensioen moet genieten zijn... Na een leven lang werken moet de mens recht hebben op een tijd van rust en genieten. Dat wil volgens mij niet zeggen van nietsdoen, want ik denk dat ik gek zou worden als ik niets deed. Maar het moeten dingen zijn die je leuk vindt, die je doet omdat je het graag doet.

Naast het weekend, de tijd om te recupereren, moet er ook een echte rustige tijd komen voor jezelf. Voor veel mensen is dat een moeilijke opdracht !
Veel mensen weten niet wat ze met al die tijd aan moeten, hebben na heel het huis op orde te hebben gebracht, niets meer te doen. Vervelen zich te pletter.
Voor hen zijn er onder meer al die activiteiten.
Profiteer er van ! Neem deel aan een en ander. Ga ook eens naar dingen waarvan je eigenlijk niet meteen iets verwacht, wie weet is dat net iets waar je je lekker bij voelt.
Want, hoe gek het ook klinkt, pensioen is en mag geen nietsdoen zijn ! Het moet de tijd zijn om eindelijk eens datgene te doen wat je al altijd wou doen, of om een hobby te zoeken die je graag doet.

En dan kan het best dat je zegt: "God, wat heb ik het druk ! Nu ben ik op pensioen, en ik heb geen tijd om iets te doen !" Eigenlijk wil je zeggen dat je geen tijd hebt om alles te doen waar je lust in hebt.

Ook op pensioen zijn moet je dus leren en beheersen... Het moet leuk blijven.
Ik kan ieder weekend thuis zitten voor de TV in de plaats van een rommelmarktje af te lopen, maar ik ben véél liever op die rommelmarkt dan voor de TV... Het is dus een kwestie van keuzes maken.

Als je echter verantwoordelijkheid op je neemt, en actief gaat meewerken in een beweging, dan leg je jezelf voor die momenten vast, je neemt een plicht op je. Je bent door deze keuze dus eigenlijk niet meer echt vrij... Maar als niemand dat doet, dan is er niets voor al die anderen.

Doe echter niet meer dan je zelf leuk blijft vinden ! Ik ga niet zeggen dat ik jubelend naar iedere vergadering ga, maar meestal doe ik het zonder ook maar één bedenking (tenzij: druk ! Jongens, ik heb het druk !)... maar ik ben gelukkig, mede door het besef dat ik ook anderen een beetje laat mee genieten van mijn activiteit.

Het lastigste is voor mij het feit dat ik ook de boekhouding moet doen... Ik heb nooit graag gecijferd, en ik doe het nog niet graag, maar blijkbaar was ik de enige die dit er nog wel even bij kon nemen... Mocht er zich iemand geroepen voelen...

En, mocht jij nog aan het zoeken zijn om die plotse zee van tijd in te vullen, wij hebben nog heel wat ruimte voor je in de vele bewegingen die je vind in iedere gemeente !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: