zaterdag, april 25, 2015

Zaterdag waterdag

Hoe is het mogelijk ? Heel de week goe weer, en als het weekend er is 't regent !
Ik vraag me af in hoeveel huishoudens, winkels, café's, straten dit liedje zal gezongen worden  of al gezongen is...

Maar soms heb je inderdaad de indruk dat Frank Debooser het slecht weer naar het weekend schuift... Hij heeft daar redenen voor: hij gaat met de fiets naar het werk, en in het weekend mag hij de auto van madame gebruiken.

Ach, ik weet het wel, dat is maar zever, en wellicht is er geen enkele dag die meer regen aantrekt dan een andere dag...  Dat zou pas bizar zijn. Dezelfde Frank De booser heeft een website met allerlei wetenswaardigheden die verband houden met weer, klimaat en zelfs aardbevingen in ons landje, wie weet heeft hij ook al eens een statistiekje gemaakt om te zien op welke dag van de week het meest regent... ? Hij heeft in ieder geval ergens vermeld hoe dikwijls hij maar in de regen moet fietsen, en dat het fietsen naar het werk dus best meevalt...

Ik heb in een ver verleden ook met de fiets naar het werk MOETEN rijden (ik had geen ander vervoermiddel ter beschikking), en ik herinner me vooral de dagen met slecht weer, en vooral die dag met die massa's sneeuw en wind, toen ik uren op baan was om 17 km af te leggen... Die dagen waren er misschien niet in zo'n groot aantal, maar verdikke, ik rappeleer ze goed, zunne !!!

Normaliter zouden we nu in Leupegem op de rommelmarkt flaneren, maar in de regen moet je dat niet doen... Er zijn heel wat marktkramers die niet komen, wie er wel is en mooie dingen mee heeft, die dekt die af met plastic, zodat je haast niets er van ziet, en in de regen lopen is op zich al niet plezant... en ik ga naar de rommelmarkt om me te amuseren !

Morgen gaan we dus aanwezig zijn op Onderstroom, en we hopen op veel bezoekers... Onderstroom wil de Cultuur tonen die leeft bij de gewone mensen, de mens die zingt in een koor, die toneel speelt, die mee speelt in een Harmonie of Fanfare, die liefhebbert in de kunst, en zelfs de mens die probeert creatief te zijn, en bij een of andere vereniging gaat knutselen, bloemschikken of zelfs dat stapje verder naar kunst toe... Wat artistiek knutselen of hoe je het ook noemen wilt... Ik vind het een prachtig initiatief, omdat de mens moet kunnen blijven "spelen", blijven creatief zijn... Elk op zijn manier, met zijn mogelijkheden. Ik zag onlangs bij een vriendin (Diane om ze niet te noemen), haar kleurboek... Toen ze er over praatte vond ik het eigenlijk maar niets... Een kleurboek voor volwassenen... Maar toen ik zag hoe mooi het resultaat wel was, dan kon ik mijn bewondering niet wegsteken ! Ze maakte op haar manier van kleuren iets wat heel dicht bij kunst ligt !
Zo zie je maar... Kunst is niet iets van een klein groepje mensen die zich ver verheven voelen boven de andere mensen, kunst is gewoon iets van iedereen, van alleman die voor zichzelf en/of voor anderen mooie dingen maakt. Diane gaf haar talent voor kleur mee aan haar kleinkinderen, die op hun beurt verbluffend mooie werkjes afleverden.

"'t Is maar een kleurboek" is dus misplaatst, als het in handen komt van mensen met gevoel voor kleur en dessin...

... En dan is er nog het voornaamste aspect: Al die mensen zijn bezig ! Zitten niet als vee voor de buis, naar alles te kijken wat men hen voorschotelt.  Zitten er niet een ganse avond om dan op te staan en naar bed te gaan, met de luid-op-bedenking "t trok weer op niets vanavond !"... Zonder zich de vraag te stellen waarom ze dan überhaupt naar die TV keken.
Soms lijkt het me dat TV verplicht is, ook als het heug tegen meug is...

djudedju

Wees eens wat meer Homo Ludens , de spelende mens, hou je bezig met de dingen die je leuk vindt, die je mooi vindt...
Wees creatief op jou manier !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: