vrijdag, april 24, 2015

Het Romeinse Rijk

Oef ! Gelukkig waren wij op patrouille toen de afgezant van de keizer hier van zijn duivels kwam dromen ! Verschillende soldaten werden streng bestraft, tot zelfs twee Centurions, omdat er hier te veel Germanen de grens oversteken !
Het probleem is niet nieuw, we kennen het verschijnsel al decennia lang, maar nu is het heel erg geworden !
Er zijn nu al drie slechte jaren na elkaar geweest, waardoor er haast geen oogst meer is. Voor ons is dat minder erg, omdat meer in het Zuiden, er geen last was van die misoogsten en dat slechte weer, en wij graan en eten toegevoerd krijgen van uit ons grote Romeinse Rijk. Er zijn voor het ogenblik dan ook haast geen inwendige opstanden meer in onze regio, maar we hebben meer dan ooit te maken met infiltraties van de Germaanse stammen.

Het is een beetje logisch, door de misoogsten heerst er honger, door de honger zijn er oorlogen tussen de stammen onderling, en dus zie je massaal de bevolking vluchten naar het rijke Romeinse rijk...

Op allerlei manieren proberen ze de Rijn over te steken. We maken het ze niet makkelijk, de grenspatrouilles worden hoog opgevoerd, en het aantal kazernes langs de Rijn zijn verdubbeld ! Maar nood breekt wet, en dus proberen de hongerige, en voor de oorlogen vluchtende Germanen alles om ongezien de Rijn over te steken. Vooral in ze Zomer, als de brede Rijn hier en daar doorwaadbare plaatsen heeft, loopt het soms de spuigaten uit. Laatst waren er zoveel in één enorme massa, dat we gewoon onder de voet werden gelopen. Na afloop hadden wij niet zo heel veel verliezen, maar haalden we honderden lijken van Germanen uit de Rijn... Maar niets kan hen stoppen !

Honger en oorlog zijn sterker dan de angst voor ons.

Ze weten dat er hier heel wat van hun voorgangers vluchtelingen, goed terecht zijn gekomen, heel wat wisten zich te vestigen op stukken braakliggend land, waar ze de eerste jaren ongezien konden wonen en zich haast ongemerkt konden aanpassen aan de plaatselijke bevolking. Op sommige plaatsen waren ze op de duur met zovelen, dat de taal er sterk door werd beïnvloed, en dat er een soort Germaans werd gesproken, ook door de oorspronkelijke bevolking.

Heel wat van die Germanen wisten door hun vakbekwaamheid een plaatsje te verwerven, anderen kozen voor een job in het Romeinse leger (Sommigen bereikten zelfs een hoge rang !), maar er waren er ook heel wat die de integratie op een minder leuke manier door moesten, en als slaaf moesten dienen in het grote rijk, waar steeds arbeidskrachten tekort waren, en steeds meer rijken al het werk afschoven op slaven...

Ik heb Germanen betrapt in gammele bootjes, ik heb Germanen wanhopig zien pogen de Rijn over te zwemmen, ik heb Germanen op alle manieren hun einde zien vinden in de stroom die er zo vredig uit ziet, maar vol zit van onverwachte diepten, stromingen, kolken... Mannen, vrouwen en kinderen verdrinken hier bij bosjes, maar ze blijven komen.

Nu en dan betrappen we Romeinse burgers die met gammele bootjes een soort overzet inrichten, waarvoor ze zich dik laten betalen. Als we er eentje kunnen vatten weet dat hij de doodstraf krijgt !!

Maar nu, met die honger en die oorlogen, wordt de vloed inwijkelingen groter met de dag.  Gisteren hoorden we dat kazerne XVII zou aangevallen zijn, en vernietigd, en dat duizenden en duizenden Germanen de grens zijn over getrokken, met behulp van gespannen kabels hielden ze zich boven water, en hand over hand trokken ze zichzelf naar de andere oever. Verscheidenen hadden weer kabels mee, zodat er op den langen duur tientallen kabels over de Rijn gespannen waren en er een zee van mensen er langs de Rijn over kwamen. De kazerne zou dan al ingenomen geweest zijn, blijkbaar door verraad, want de meeste soldaten zouden zijn gedood in de kazerne, in hun bed...

........................

Dit is niet zomaar een verhaaltje, wie zich zijn geschiedenislessen nog een beetje weet te herinneren, weet dat dit echte geschiedenis is... Dat het Romeinse Rijk overspoeld werd door de volkeren uit het Oosten, Germanen en anderen, die zelfs van verder kwamen.

Ik vertel dit niet ook zo maar...
Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat we de lessen uit het verleden veel te gemakkelijk vergeten...
Ik denk dat we nu eigenlijk weer in een soortgelijke tijd leven...
Ik denk dat de toevloed uit het hongerige en arme Afrika steeds groter zal worden, en dat we op de duur zullen overspoeld worden.
Honger en oorlog zijn stimulansen die je niet kunt tegen houden.

Dus is de enige echte kans die we hebben: de oorlog daar tegenhouden, en de honger daar stillen.

Doen we dat niet, dan zal de vloedgolf steeds sterker worden, en zullen we steeds meer en meer verdrukt worden door de groeiende massa vluchtelingen... We zullen hen, net zoals de Romeinen indertijd, werk geven, plaats geven in onze maatschappij. En net zoals toen zullen ze op de lange duur zich zo integreren dat ze ook hoge functies bekleden. En net zoals toen zal voor hen de keuze, op het moment dat we willen optreden tegen de vloedgolf van inwijkelingen, niet zo simpel, niet zo eenduidig zijn. Wat we hen niet eens kwalijk kunnen nemen... Hoe zouden we zelf zijn.

We moeten dus de enige andere optie omarmen: de oorlogen daar stilleggen, en de bevolking voeden. We moeten hen bijstaan om hun eigen volk op te voeden, scholing te geven, kansen te geven in de economie, ondanks we weten dat de concurrentie tijden lang heel zwaar zal zijn, en hier inwendig moeilijk en moeizaam zal te dragen zijn... Maar het alternatief ? De donkere middeleeuwen, de onderdrukking.

Sommigen praten nu zo luid over eigen volk, over eigen staat... En vergeten dat wij ontstaan zijn uit Gallische stammen, Romeinen, Germanen, Fransen, Duitsers, Spanjaarden, Oostenrijkers, en wat er hier nog allemaal heeft geheerst en zijn stempel op "ons volk" heeft gedrukt...

Tijd dat we realist worden !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: