donderdag, april 16, 2015

Humor

Vind jij het ook zo heerlijk om eens rond te zwerven in al de filmpjes die je op internet kunt vinden? Het enige vervelende er aan is, dat welhaast iedereen dat vindt, en dat ze je dan allemaal hetzelfde leuke filmpje doormailen... Maar laat het niet, want anders mis ik misschien net dat fimpje dat jij alleen naar mij zendt...

Bij sommige van die filmpjes blijf ik niet zitten met een glimlachend gezicht, maar met een heel bedenkelijke frons, want ik heb schrik dat het slachtoffer van de mop zich wel eens erg kan bezeerd hebben. Heb jij dat ook ? (Die zend ik niet door!)

Maar toch heb je een fractie een glimlach vertoond... Net zoals als je iemand ziet vallen. Je eerste reactie is een lach, en pas dan ga je over op medelijden en nog later ga je misschien over op het helpen van het slachtoffer. Dat laatste lijkt maar een héél erg misschien te zijn, want testen hebben uitgewezen dat de meerderheid niet helpt... (Ook daar bestaan filmpjes over !)

Heel wat van die filmpjes gaan over spot met de religies... Wij kunnen daar meestal mee lachen, maar als ik heel eerlijk ben, dan is heel wat van de "humor" van "Charlie Hebdo" er ook naar mijn gevoel "over"... Nu wil dat niet zeggen dat ik daarvoor die tekenaars ga doodschieten... Ver van, Dat is er nog veel meer over. Maar er zijn dingen waar ik niet mee kan lachen. Waar ik alle begrip heb voor het feit dat er zich mensen gekwetst voelen. (Nogmaals dat geeft je geen recht op het fusilleren van de daders).

Om eerlijk te zijn, ik apprecieer meestal veel minder de "verborgen camera filmpjes", dan deze die quasi toevallig gefilmd werden... Al zijn sommige ideeën van die verborgen camera toestanden briljant, het verveelt me meestal dat ze ons dan een heleboel "slachtoffers" voor schotelen. Mochten ze wijs zijn, en slechts één slachtoffer tonen, dan zou het veel "echter" en dus ook veel leuker lijken.

Toch heb ik mijn bedenkingen bij dit soort humor... Op de duur lijkt het me dat we voornamelijk op visuele humor gericht worden, héél erg visueel, héél erg makkelijk, héél erg voor mensen die liefst niet moeten nadenken bij een mop... Ik hou wel van verbale of geschreven moppen, van moppen waarbij je even moet nadenken, van woordspelingen, van absurditeiten... En als het dan visueel moet zijn, dan mag het nog verrassend zijn, met totaal onverwachte dingen... Ik denk daarbij onder meer aan wijlen Tommy Cooper, ik zie hem nog goochelen met bakstenen... Je staat er verbaasd naar te kijken, dan stopt hij, buigt en groet, en daarbij laat hij plots zien dat de bakstenen met een touwtje aan elkaar hangen... Je lacht, Cooper lijkt te schrikken, lacht met zijn wat bête verontschuldigende gezicht, en doet meteen een paar truukjes waarbij die koorden helemaal geen rol kunnen spelen... Dat telkens weer verrassen, dat is heerlijk. (Ik heb een filmpje van Cooper voor U in een aparte blog gezet, kunt u genieten... of je ergeren aan die gekke British kind of Humor...)

Ach, humor zal ook wel een tikje samenhangen met je persoonlijkheid, je opvoeding, je achtergrond en wellicht nog een heleboel meer. Ik kijk soms een ogenblik naar Hoste, en stel dan verbaasd vast dat er daar mensen mee kunnen lachen... Ik vind dat telkens meer lachen MET... Het gaat steeds over mensen en hun typische dingen. Dat is dan voor mij geen humor. Zo zie je maar.
(Bij de humor van Hoste denk ik soms: "Waar begint pesten, en waar eindigt zijn humor ?)

En zo kom ik haast automatisch aan een "definitie" van wat humor voor mij is... Het mag niet op de kap van een bepaalde mens gebeuren. (Zelfs niet op die van politici)
Humor is op een bepaalde manier neutraal... Een grootmeester is Toon Hermans, die van één woord een heel andere wereld wist te maken...

Ik ga stoppen, nog wat verder kijken naar Tommy Cooper

tot de volgende ?




Geen opmerkingen: