vrijdag, augustus 23, 2013

Onder curatele ?

Sinds 19 augustus verbruiken we meer dan wat de aarde ons jaarlijks kan geven...
Ik heb er geen idee van hoe ze dat berekenen, maar ergens, die in mezelf, weet ik dat ze wellicht gelijk hebben.
Tot 1970 ongeveer kwamen we toe, nadien verbruikten we steeds meer grondstoffen, vernietigden we meer natuur, vervuilden we meer dan de natuur kan verwerken.
We verbruiken nu per jaar zowat 1.5 keer wat er is...
En binnen enkele jaren gaan we twee keer meer verbruiken dan er per jaar kan verbruikt worden.

Het resultaat is duidelijk: je kunt dit niet lang doen !
Als je niet meer kunt recupereren, dan blijft er steeds minder over, tot de boel stuk is, dood, failliet.
De grootste "misdadigers" zijn China en de Verenigde Staten, maar geloof me, wij doen ook ons deel in de teleurgang van ons eigen leefmilieu.

Mochten we over zaken spreken, dan zijn we al lang failliet. Wie meer verbruikt dan er is, gaat failliet... Tenzij het bedrijf in casu nog wat respijt krijgt, en men het onder curatele plaatst... Zo kan het bedrijf blijven voort sudderen op een laag pitje.

Maar we zijn dus duidelijk verkeerd bezig. Ik las onlangs: "We zijn met veel te veel mensen op deze wereld"... Misschien is dat zo, maar we zijn vooral met een deel van deze mensen bezig alles op te gebruiken aan grondstoffen, opbrengsten, natuur, zuurstof, leven...

Ik zou niet zo maar willen stellen dat we met te veel mensen zijn, misschien is dat zo, misschien ook niet, maar mochten we adequater omgaan met alles, dan geloof ik dat het nog wel zou lukken. Als het nu niet meer lukt, dan denk ik dat dit voornamelijk ligt aan onze manier van leven.

Ach, je kunt duizenden voorbeelden geven, maar je moet eens de cijfers bekijken van het voedsel dat in onze maatschappij wordt weggeworpen... Hallucinant ! En zeggen dat er iets verder op mensen sterven van de honger.
Je moet eens kijken naar wat er allemaal weggeworpen wordt aan plastic... Het reuzengrote deel daarvan is zelfs gemaakt om weg te werpen. Verpakking, maar ook het rietje om mee te drinken. Overal en nog zie je, vind je plastic.
Je moet eens gewoon een of ander toestel kopen, en dan, als je het uitgepakt hebt, de hoeveelheid afval naast dat toestel plaatsen, en vergelijken. Is dat echt nodig ?

Het is al zo ver dat we momenteel allemaal plastic in ons lichaam hebben... We eten het gewoon op als we mossels eten, of vis, of vlees... Want de plastic is ondertussen al "vergaan" in micropartikels, die door de dieren worden opgenomen met het voedsel.
Het erge is dat één stapje verder, het plastic , als het uiteen valt, als het verteerd wordt tot nog kleinere deeltjes, geen inerte stof meer is, maar voornamelijk een heel pak soorten vergiften... Er staat ons nog wat te wachten !...
Als we er dan nog zijn, als de wereld het niet heeft opgegeven, of liever, als het niet eerder voor de mens onleefbaar is geworden, en we massaal sterven aan de vervuiling.

Nee, helaas, ik ben geen doemdenker... Dit zijn reële gegevens.
Het is tijd dat we reageren !

Och, ik weet het wel, China, Verenigde staten... Maar als iedereen voor zijn eigen deur veegt, is heel de straat schoon !

Ik doe alvast mee met de actie van onze pastoor, en probeer zoveel mogelijk het plastic te vermijden. En ik kijk ook naar zinloos verbruik.
Het zijn maar kleine beetjes
Maar ik ben dan ook maar een kleine garnaal op deze wereld

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk zei

We leven in dwaze wereld Toon. Gebaseerd op consumeren. En omdat we teveel consumeren is consuminderen de enige juiste oplossing.


Gr. voor jou en Anny,

Henk