dinsdag, augustus 27, 2013

Keien

Ik weet niet of er nu nog steeds mensen rondlopen die geloven dat er stukken wereld bestaan, waar spontaan stenen ontstaan, stenen groeien zeg maar...
Maar ik heb er nog gekend...
En om eerlijk te zijn, ik weet niet of ik er niet toe behoor.

Ik heb de boer bezig gezien, terwijl hij over zijn veld zeulde met een mand, keien rapend. Op de ene hoek van het veld lag al een behoorlijke hoop stenen, en het zag er naar uit dat de berg nog wel veel groter zou worden. De boer klaagde dat hij ieder jaar twee, drie karren keien van zijn veld raapte, en dat er ieder jaar weer evenveel te rapen waren...
Ik hield het veld wat in de gaten, en ja, toen na de oogst het veld er brak bij lag, zag ik weer overal keien liggen...
In het voorjaar zag ik de boer niet, maar zag wel, in diezelfde hoek van het veld, weer een berg stenen liggen.
En zo ieder jaar, tot ik door van werk te veranderen, niet meer langs dit veld passeerde...

Ik weet wel dat ik eertijds een paar van die stenen heb opgeraapt, en bekeken.
Het waren niet zo'n gewone stenen, al zie je ze wel vaak op bepaalde plaatsen.
Rondgeslepen keien, die normaliter bruin zouden zijn, maar waar in de loop der eeuwen een wit laagje is op gekomen. Het lijkt wel op kalk, maar het is het niet, want het is heel hard.
Als je die keien openbreekt, dan is de kern bruinachtig-grijs, wat opalig (half doorschijnend), en soms heb je geluk en zit er midden in de steen een holte, die kleine kristallen bevat.
Momenteel zie je die stenen wel eens, netjes in een dun plakje door geslepen en gepolierd, zodat je een goed zicht hebt op het gat en de kleine kristallen.

Ik ben er haast zeker van dat je al dergelijke stenen hebt gezien, en wellicht net als ik, je zelf hebt afgevraagd hoe dat gat en hoe die kristallen binnen in die harde steen gekomen zijn.

Blijft natuurlijk de vraag waar al die stenen op dat veld telkenjare weer vandaan komen, en waarom alleen op dat veld, want op de omliggende velden zag je er wel eens een of twee, maar nooit die massa's...

Natuurlijk kan het dat daar ooit in een heel, heel ver verleden een aanspoeling van dergelijke keien was, die nadien bedekt werden door een laag goede grond, en dat de boer nu, met zijn ploeg eigenlijk telkens weer en weer van die keien boven ploegde, maar waarom die begrenzing van dat veld ?

Ach, zo zijn er wel meer raadsels waar ik geen antwoord op heb...  Als ik lees dat iemand al voor de vierde keer door de bliksem is geraakt, dan vraag ik mij af hoe dat kan? En wat meer is, vier keer, dat wil zeggen dat hij die bliksem telkens heeft overleefd ! Ook al niet zo gewoontjes.
Of waarom er tussen mijn gele papavers plots een roos exemplaar staat. Ik zag er vorig jaar een witte staan in het veld tussen een hele boel gewone rode papaverbloemen. Waarom ? Waar komt dat vandaan ?

Ach, ik weet het, niets om je druk over te maken, uitgenomen voor de boer die stenen blijft oogsten...

Zo las ik gisteren dat men in een kasteel in Nederland heeft vastgesteld dat het er spookte. Men hoorde geluiden en een dame in de groep onderzoekers had op haar rug schrammen, zonder dat ze ook maar iets had gevoeld. Ik heb nu en dan wel ergens schrammen waarvan ik me afvraag waar ik die nu weer heb opgelopen... Maar ik geloof niet dat het hier spookt. En oh ja, 's nachts hoor ik ook soms geluiden waarvan ik me afvraag wat ik nu weer hoor... Maar ik heb eerlijk gezegd nog niet aan spoken gedacht...
Om een of andere reden hoor ik bijna iedere nacht tegen het opkomen van de zon, een gekraak in de dakspanten, en ik vraag me dan telkens weer af, welke reden dat zou hebben. de koude ? Het eerste opwarmen? Geen idee, maar ik kan me niet inbeelden dat daar ergens een spook aan die balken zit te prutsen.

Maar het is maar een van die ontelbare dingen waar ik geen verklaring voor heb... En ik moet zeggen dat ik wat sympathie heb voor de boer die zegt dat de keien in zijn veld groeien... Niet dat ik het echt geloof, maar ik vind het idee leuk, een beetje sprookjesachtig. En wie weet, zijn de meeste sprookjes niet ontstaan als gevolg van echte of vermeende gebeurtenissen?

Misschien heb ik nog te weinig fantasie om al de raadsels die mij omringen in te kleden in heerlijke verhaaltjes, waarvan er - wie weet , - wel eens eentje het antwoord is...

Ik heb vandaag een kei geplant.
djudedju

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: