zaterdag, juni 12, 2010

Turks fruit

Alternative easter dinnerImage by eworm via Flickr
Tja, laat ik het vandaag eens over ons eten hebben...
We zijn vandaag naar de rommelmarkt geweest te Gent, in de nabijheid van het UZ. Ieder jaar halen we dan na afloop een brood bij de Turkse bakker. Turks brood, van die platte schijven, heerlijk brood, een bruin en een wit. Maar we brengen ook ieder jaar worstenbrood mee van de Turkse bakker, om dezelfde middag vlug iets te nutten. Dit jaar zagen we iets verder ook nog een Turkse fruitwinkel, dus ook wat Turks fruit meegebracht. Ik had lust een watermeloen mee te brengen, maar het waren allemaal exemplaren van minstens 5 kilo, en mijn auto stond nog ver... Dus wat gewone honingmeloen en kwamkwammers en compagnie... Kortom de hoeveelheid winkelwaar oversteeg ver het aangekochte op de markt (zegge en schrijve één boek).

De meeste mensen hier kopen altijd cavaillon als meloen, maar een honingmemoen is véél beter en honingzoet!

Turks fruit is dus ook nog lekker, net als het brood.

Maar er zijn andere dingen... Ik eet iedere dag een grote pot yoghurt... Magere, met fruit. Maar mijn vriend zei me dat ik rechtsdraaiende yoghurt moest nemen, dat dat veel gezonder was (Of was het nu linksdraaiend? Allee, niet gewoon dus). Ik mag er niet aan denken dat ik yoghurt moet eten dat daar ligt rond te toeren in mijn potje! Ik zie het zo al voor me, hoe lastig het is om het laatste lepeltje te pakken te krijgen!
Nee, wij, westerlingen hebben het niet zo op bewegend voedsel. Wij eten alleen dingen die stil liggen of die goed en wel dood zijn. Dat is niet overal zo. Er zijn streken, waar ze pas gelukkig zijn als ze een sprinkhaan kunnen verschalken en hem levendig tussen hun tanden kunnen horen en voelen kraken. Ik zou ze misschien wel eens proeven als ze dood en gebakken zijn, maar die kriebelende pootjes op mijn tong???? Ik mag er niet op denken. In Afrika eten ze zelfs soorten wormen en maden. (Ik ga daar mee vissen). Maar ik zag op TV iemand die van die dikke vette maden van onder de schors van een boom plukte, de kop afbeet en de rest savoureerde...
Meteen zag ik die Afrikaanse moeder tegen haren kleinen roepen: Jantje, eet Uw boterham op, anders is al uw toespijs weggelopen...
Bèèèkes.

Sommige mensen hebben duidelijk al last met een ijskreemke, die, als ze niet snel genoeg likken, de koek naar beneden drupt... Laat staan dat er nog pootjes aan zitten.

Maar als ik er over nadenk, ik eet ook wel eens levende beestjes! Oesters en moules parquées ofte levende mosselbeesten... Ik vind ze best lekker, maar Anny huivert als ze me dat ziet opslobberen. En geef toe, kikkerbillen zijn dan wel niet levend, maar 't zijn best ook rare beesten om op je bord te leggen. En heb je een garnaal of een kreeft al eens bekeken? Echt ook niet zo'n smakelijk zicht. En toch lusten we die met heelder kilo's.  Luc is nu bezig tomaten te kweken, en ik gaf hem een plant waaraan tomaten zouden groeien van meer dan een kilo, ik heb hem gezegd dat hij mij er dan maar eens eentje moet van geven, met garnalen gevuld... Kan ik met mijn wederhelft een hele week mee toe.

En ik lust heel erg graag een koteletje,  maar geef toe dat een varken die zich daar zielszalig ligt te draaien en te keren in een modderpoel, is ook niet meteen een referentie voor lekker vlees...

Misschien zijn die dikke maden uit die Afrikaanse boom ook niet slecht, maar het zou toch heel wat hersengymnastiek kosten om me dat te doen proeven. En ik zou echt heel grote honger moeten hebben vooraleer ik daar aan zou beginnen...

Dus, eigenlijk hebben we allemaal wel ergens iets wat een ander afschuwelijk vindt, en wat wij je het van het vinden... En hier in al onze weelde vinden het heerlijk om al die vreemde gerechten te proeven, en weten wellicht -héél gelukkig!- niet wat er allemaal in zit. Maar het is een beetje zoals bij de beenhouwer...Wat gaan we vanavond eten? en dan wanhopig de honderd meter lange toonbank bekijken, wat hebben we nog niet gehad ?

Zoals de kleine die geen ham wou eten, "Ik eet niet van het gat van een varken, ik wil een ei!"

djudedju

morgen is kiezinge... stemt voor de goei, je weet wel die heufh!ufe!gfdèyyefaoçià) of misschien voor de hco!ghàçhfpije!ohn !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: