dinsdag, juni 29, 2010

Mannekens

JAKARTA, INDONESIA - AUGUST 22:  A model showc...Image by Getty Images via @daylife
Nee, ik heb het niet over een of andere voetbalploeg, ik heb het zelfs niet eens over mannen, maar over restantjes van vrouwen. Waarom ik het dan mannekens noem? Omdat heel de wereld dat lijkt te doen. Op welke TV-zender ik ook kijk, spreken ze in dit verband over mannequins, een verbastering van het oeroude Vlaamse mannekijn... ( Ik droom soms dat ook bikini uit het Vlaams komt, van ons bekansniet, maar dat klopt dus niet)
Heb jij ook al eens zitten kijken naar de mannequins op de catwalk?
Hou jij dan ook je hart vast ?
Ik denk iedere keer weer: nu valt ze, maar op bijna mirakuleuze wijze behoudt ze haar evenwicht. Je moet het eens proberen! Om te stappen zet je je rechtervoet een heel stuk linkser dan het lnkervoet, en om het evenwicht te herstellen zwaai je dan je linkse been een heel end te ver de rechterkant uit. Daardoor zwaaien hun heupen schoksgewijs telkens de andere kant op, wat dan moet doorgaan voor verleidelijk. Maar heb je al ooit een mannequin "zo verleidelijk" naast een man zien lopen? Nee hé, dat kan ook niet. Het is technisch gewoon onmogelijk. Ofwel zwiept ze volkomen uit evenwicht op het moment dat haar heup in botsing komt met haar partner, ofwel ligt manlief in de goot. Dat laatste is bijna ondenkbaar, want de meeste van die mannekijns streven dan ook het silhouet na van een manneken, schraal en iel en hoekig.
Als mijn vrouw ook eens kijkt, dan zegt ze, telkens ze daar een van die mannekijns ziet paraderen met ontblote bovenborst: "Zo zou ik toch niet durven op straat lopen"... Ik kan ze alleen maar gelijk geven. Je doet dat nu eenmaal niet, met je borsten bloot lopen, zeker niet in de winter. Waarom die mannekijns het dan wel doen? Omdat ze meestal (nog?) geen borsten hebben.  Wellicht hebben ze mogen kiezen, ofwel hun prille heuveltjes showen, ofwel een broche dragen, om de voorkant te wijzen.
Het doet mij denken aan mijn jeugd... Toen was er nog niet al dat geld, en al die gekke modeverschijnselen waren er ook nog niet, en als we zwommen dan liepen en jongens en meisjes met alleen een broekje aan, tot het meisje begon tekenen te vertonen dat ze daar wel eens iets zou kunnen krijgen dat anders was dan bij ons... Wellicht zijn die mannekijns dat stadium nog niet ontgroeid door hun overdreven slankheidsideaal.

Eerst dacht ik dat die slankheid een soort mode was, maar nee, het is een aanpassing aan hun manier van "elegant heupzwaaien"  (nu ja ...elegant?). Ik heb het uitgerekend, van zodra je normale lichaamsverhoudingen hebt, kun je zo niet meer stappen, dan ga je sowieso uit de bocht en kieper je elegant en wel tegen de vlakte.

Het is dus wellicht zo, dat ze niet echt mismaakt zijn, ze mismaken zichzelf om zo te kunnen "stappen". Ik zou echt eens zo iemand, op die manier een uur willen zien wandelen. En hoe zou de toestand van hun heupen zijn op zegge en schrijven 55 jarige leeftijd ?

Nee, ik heb medelijden  met die sukkels. Heel lang geleden heb ik ooit een school bezocht waar er een klas zat met spastische kinderen. Dat zijn kinderen die hun bewegingen niet volledig kunnen controleren, en hoekerige en schokkende bewegingen maken bij het minste wat ze doen. Erg om te zien. Wellicht nog veel erger om het te zijn.  Toch zitten er onder die mensen die er toch in slagen dingen te doen. Ik zag er iemand tekenen, op een verbluffend knappe manier. Echt mooie dingen. En als je dan zag dat hij dat deed met wilde armzwaaien, en telkens in het passeren van zijn blad, op de juiste plaats een klein streepje zette... Verbluffend is een veel te licht woord.
Maar je ziet daaraan dat de mens, zelfs al kan hij het niet, er toch alles op alles op zet, om normaal te bewegen te functioneren. Uitgenomen de mannekijns, die vinden het nodig abnormaal te doen.

En dat allemaal uit een soort van ijdelheid... ?
Ik ben niet voor tatoeages, of voor soeptelloren in je onderlip, of voor koperen banden die je nek uitrekken tot ongekende hoogten... Ik vind dat allemaal mishandelingen van het menselijke lichaam...Maar stappen als een mannequin, dat mag voor mijn part rustig bij diezelfde lijst worden gezet.
Ook dat is een vorm van mishandelen van het lichaam, mishandelen door overdreven magerzucht en door het abnormaal bewegen van het lichaam om te "pronken".
Van mij mogen ze stukken van mensen verdienen in zo'n job, jezelf mishandelen kan immers nooit betaald worden.
Ik heb er iedere keer weer compassie mee, en zit toch telkens weer te grinniken om hun idiote manier van bewegen...
nu ja, 't zal wel weer aan mij liggen zeker ?

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: