dinsdag, juni 26, 2007

rot weer

Het ziet er weer naar uit dat de verlofperiode een periode van rot-slecht weer wordt !
Ik heb al heel lang de ervaring dat juli niet onze beste maand is om verlof te nemen, augustus ligt gewoonlijk een stuk beter. Maar de laatste jaren zien wij dat het nazomertje een echte na zomer wordt, met briljant weer. Gaan we dit opnieuw ervaren? Ik weet het uiteraard niet, maar het lijkt toch weer in die richting te evolueren.

De verwarming van het klimaat is duidelijk geen synoniem van goede zomers ! Ik zou bijna zeggen integendeel, het lijkt er meer en meer op dat de zomer stillekens aan evolueert naar een moesson-periode...

Als je dat combineert met het feit dat er steeds minder doordringbare bodem rest, dan kan het niet anders of iedere zomer zal weer zijn ellende mee brengen van plaatselijke overstromingen. Dat de bodem steeds meer ondoordringbaar wordt, ligt niet alleen aan de toenemende oppervlakte inzake wegen en toenemende bebouwde oppervlakten, maar vooral aan het feit dat door de "moderne" landbouwmethoden, de bodem keihard wordt dichtgestampt door het gebruik van veel te zware landbouwmachines, die door hun gewicht de aarde als het ware uitwringen in een ondoordringbare laag.

Door deze omstandigheden kan het hemelwater niet meer in de bodem dringen, en moet dus alles weggevoerd worden door een uitgebreid rioleringsnetwerk. Daar we nu echter steeds meer met enorme hoeveelheden water in een kort tijdsbestand geconfronteerd worden, kunnen de riolen onmogelijk deze toevloed opvangen, en zijn regionale overstromingen het gevolg.

Hier in onze regio komt daar nog boven op dat het water de heuvels afloopt in een steeds groter wordende hoeveelheid, en steeds meer aarde meesleurt, wat dan de rioleringen ook nog eens verstopt. Bovendien zien wij daardoor ook in een steeds sneller tempo erosie optreden, en de vruchtbare opperlaag verdwijnen.

Het is hoog tijd dat men zich over deze problematiek bezint, en alles in het werk stelt om zo vlug mogelijk de doordringbaarheid van de landbouwgronden te herstellen, als mede de landbouwers opleiding geeft in de te volgen werkwijze om de erosie tegen te gaan. Doet men dit niet, dan zal men binnen enkele decennia hier niet meer spreken over de vruchtbare leemgrond, maar over een woestijnvorming.

Je lacht ? Denk niet dat woestijn synoniem is van droogte, de term woestijn heeft te maken met onvruchtbaarheid, met gronden waar plantengroei onmogelijk of bijna onmogelijk is.

Ik pleit dan ook in eerste instantie voor het terug invoeren van de grachten die de velden omringen, en het herinvoeren van de houtwallen rond de velden. Het verlies aan landbouwgrond door deze invoering zal resulteren in het behoud van bebouwbare landbouwgrond. Bovendien moeten de velden bewerkt worden in tegengestelde richting van de afwatering, zodat water telkens afgeremd wordt door iedere voor (ploegsnede).Men moet ook massaal de bodem herstellen door het herinvoeren van de biologische diversiteit die in de bodem hoort (voornamelijk aardwormen zijn belangrijk!) Maar dat betekent ook dat men de velden niet meer mag toedrukken door er met zware machines op te rijden. Daarvoor moet er een andere oplossing gekozen worden, teneinde de de doorluchting van de bodem te behouden.

Eén van de mogelijkheden daartoe is het weer invoeren van graanvariëteiten met meer stro, dit stro kan dan versnipperd worden en ingewerkt in de bodem.

Ik ben geen deskundige, dus kan ik alleen het voor de hand liggende voorstellen, ik ben er van overtuigd dat er meer en nog effectievere werkwijzen mogelijk zijn, maar het wordt hoogdringend !

Hoe ben ik daar nu toe gekomen? Oh ja, door die voortdurende regen... en vooral door het feit dat na iedere bui, we hier de banen overdekt zien met een laag of laagje aarde... Sommige straten moet regelmatig met zware machines gekuist worden van een dikke modderlaag die overblijft na een stortvlaag... Nog meer bewijs nodig ?

De pijn in mijn rug ie eindelijk weer naar een "normaal" peil terug gezakt. Nu, ik mag daar niet over zagen, want ik heb het mezelf aangedaan...

Veerle is bezig met stillekens te verhuizen, ze arriveert hier regelmatig met pakken en dozen om in haar nieuwe woning te zetten. De bedoeling is dat we alleen voor de grote en zware stukken beroep op iemand zullen moeten doen, omdat we dat niet kunnen vervoeren met de auto... Ik heb al aangeboden om ook te rijden, in mijn camionette kan heel wat in, ze moeten het er wel zelf inleggen en uithalen.

Ik weet niet wat het is, maar sinds de toekenning van het huis en/of het feit dat ze een vriend heeft, heb ik niet meer horen praten over migraine...Duidelijk dat zenuwen dus een grote rol spelen in dit verschijnsel ! Alleen haar rug komt niet in orde. Nu is ze gisteren voor de eerste keer naar de rugschool geweest. De eerste kennismaking, die er in bestond te horen wat en hoe ze pijn had, wanneer en wanneer niet en dergelijke meer. Daaruit moet dan een +/- persoonlijke opleiding volgen om op de juiste manier te werken en te bewegen. Veerle staat wat sceptisch tegenover dit feit, maar ik heb haar overtuigd dat de rugschool voor veel mensen werkelijk dé redding is. Ik verhaalde haar over een van mijn kennissen die ook ook jaren sukkelde, en na de rugschool nooit meer thuis zat met rugpijnen. Hij deed wel iedere morgen als eerste werk zijn oefeningen, en werkte op de juiste manier om zijn rug te sparen. Waarom dat bij mij dan niet helpt? Omdat er in mijn rug stukken kapot zijn, en bij haar (gelukkig) niet, haar rug is gelukkig nog in orde, dus zal ze wellicht héél véél nut hebben van de rugschool...op voorwaarde dat ze het ook toepast !

Veerle zal nu nog niet behangen in haar nieuwe woning, ze zal dat nadien, beetje bij beetje doen, op het ogenblik dat ze weer "in vorm" is, en als het financieel draagbaar wordt, nu heeft ze, onder andere door de verhuis veel kosten, en door haar ziekte, veel minder inkomen... Nu, dat komt allemaal wel op zijn pootjes terecht.

Bart vertelde dat zijn prijswinnend tapijt ook zal tentoongesteld worden in Seoel (Korea)...Er zou iemand mee mogen naar de expositie... Bart zegt dat als hij de kans krijgt, hij niet zou twijfelen, Korea zien zou er anders wellicht nooit van komen. Als het zo doorgaat wordt hij nog een echte wereldburger !

Gisteren was Els jarig... Daar haar pc in panne ligt, heb ik het kaartje via het werk van Bart gestuurd, hij zal er wel een print van gemaakt hebben voor haar.

Voila, dat is voor vandaag al het nieuws dat ik heb...tot de volgende?

Geen opmerkingen: