woensdag, juni 27, 2007

ergernis

Pasta. Aan wat denk je als ik pasta zeg ? Aan de diverse italiaanse deegwaren? Ik ook, maar het is mis!
Een van de eerste dingen waarmee je geconfronteerd wordt als je de dag begint is tandpasta !
Wie heeft er ooit dat idiote woord gemaakt? Ik sta 's morgens voor mijn lavabo, kijk in de spiegel en zeg: "Ik ga even mijn tanden poetsen met tand-italiaanse-deegwaren..."
Waarom niet tandenzeep ? of tandenpoetsmiddel ? Nee, je moet dat doen met spaghetti...
Vervolgens zat ik te denken dat men misschien aan dat woord is gekomen door het sliertige van de tandenzeep als je het uit de tube duwt, maar die tubes zijn er nog niet zoooooo lang... Noemde men dat dan vroeger, voor de tubes anders ?
Ik weet het niet, maar ik erger me aan het woord !

Ik was nog maar pas beneden, Anny zat naar AVS te kijken (de regionale tv-zender) zoals iedere morgen. Er was juist een verslag bezig over een jeugdkamp voor jonge kankerpatiëntjes... Het ging door in Deinze. Prachtig initiatief, die sukkelaartjes eens wat plezier bezorgen, en toch de nodige zorgen blijven toedienen. Prachtig !
Tot daar een of andere zanger op kwam, en liedjes begon te kwelen. In het getoonde stukje zong de kwibus " Ik hou van haar, zonder haar kan ik niet leven..." en dat voor een ganse zaal kinderen waarvan meer dan de helft geen haar meer had door de chemokuur ! Sadisme ten top !

Allee, je ziet ik ben goed opgestaan !

En zeggen dat het buiten maar 11 graden meer is, en dat ze regen voorspellen ook nog !

Ik ga moeten moeite doen om al mijn sjagrijn over boord te zwieren ! Tju toch !

Oh ja, ik heb het gisteren gemaild aan enkelen, maar ken je Wikipedia? Wellicht wel. Het is een encyclopedie die opgebouwd wordt door de mensen zelf. Als je iets zoekt op Wikipedia, dan krijg je dus de verklaring volgens een of meerdere gewone mensen. Men heeft dit getest, en tot de vaststelling gekomen dat het juistheidspercentage van Wikipedia even hoog ligt als bij de gewone encyclopediën opgemaakt door geleerde professoren ... Dat kan ook bijna niet anders, want als er een foutje in zit, dan wordt dit of verbeterd of aangevuld door een andere attente lezer. Wat wel opvalt is dat Wikipedia daardoor ook veel leesbaarder is dan de doorsnee encyclopedie. Oorspronkelijk was Wikipedia er in één taal, maar vanaf den beginne heeft men de mogelijkheid ingebouwd om dit ook uit te werken in andere talen, waaronder het nederlands. Maar er zijn ook mensen die voortgeborduurd hebben op deze mogelijkheid, en zo stelde ik tot mijn plezier en vreugde op dat er nu dus ook een encyclopedie in het West-Vlaams bestaat. Let op, er zullen stukken bij zitten in 't ostèns, maar ook in 't brugs, in 't toeroets en noem maar op (Oostends, Brugs, torhouts)Het is dus geen woordenboek van één dialect, maar in één dialectische groep. Niettemin heerlijk om er eens in te neuzen... Ga dus maar eens naar wikipedia, en zoek in de talen naar het westvlams...
Ik heb serieus zitten grinniken met de oeverloze discussies over de westvlamsche schriefwieze van de woorden... En daarbij is mij opgevallen dat ze niet stelselmatig de g vervangen door de h en omgekeerd... Ofwel weten ze het niet, of wel willen ze niet gewezen worden op dit voornaamste kenmerk van hun dialect. Pertang, het is juist dat die de westvlaming telkens weer verraadt ! Ik kan het weten, ik kan dat ook niet wegsteken !)

Desalniettemin en niettegenstaande, het is een heerlijke encyclopedie !Als je eens wat tijd hebt, amuseer je dan maar eens daar in. En voor de westvlamingen onder ons, je kunt er ook aan meewerken en een steentje bijdragen...Zo heb ik mijn naam toegevoegd aan de typisch Westvlaamse namen, er stond alleen de vorm met twee d's vermeld.

Dat is het heerlijke van het surfen...je vind de gekste dingen. Zo dacht ik dat Suid Afrikaans voor ons een gemakkelijke taal was, heel dichte familie als het ware...Tot ik bij opzoekingen naar de suid afrikaanse geneeskrachtige plant die ik ooit kocht op de rommelmarkt, vaststelde dat die taal helemaal niet zo simpel was en is ! Je mag zelf eens proberen, zoek maar eens op Bulbine Frutescens (Balbanella), dan vind je heel wat interessante uitleg over de geneeskracht van deze plant, maar wellicht zul je ook, net als ik, tot de vaststelling komen dat daar ziekten en letsels instaan die ik niet herken...

Je begrijpt wel een en ander uit de kontekst, maar er blijven woorden die je echt niet kunt thuisbrengen.

Met andere woorden, voor wie wil, is internet een mogelijkheid om héél véél bij te leren, héél véél te zien en te bewonderen en te verwonderen. Natuurlijk staan er ook dingen in die niet door de beugel kunnen, maar dat heb je zelf in handen! Bovendien raad ik je aan zeer voorzichtig te zijn, want precies in die zaken zitten er enorm veel virussen, wormen en allerlei andere soorten van computerplagen. Als je internet echter gebruikt als bron van "wetenschap" in de brede zin van het woord, zul je niet veel verrast worden door die dingen. Ga echter niet of zo weinig mogelijk naar sites met porno of met illegale kopieën van programma's... Er zijn er die geen beestjes bevatten, maar weinig ! wees dus uitermate voorzichtig !

Nu ja, of je hebt dit al lang ondervonden, of je bent nagelnieuw op het net... en dan zul je me niet geloven en het zelf moeten ondervinden.

Voila, ik ga stoppen...Ik ben mijn ergernis al voor het grootste gedeelte kwijt, en ik hoop van jou hetzelfde...

tot de volgende?

Geen opmerkingen: