zondag, maart 25, 2007

terug naar winteruur !

Neen, ik ben niet verkeerd, vannacht zijn we terug overgeschakeld naar het winteruur !
Wij leven immers sinds de bezetting in '40-'45 in de door de Duitsers opgelegde wintertijd ! Gek genoeg heeft men dit nooit terug gebracht, en zijn we zoetjes blijven leven op het uur dat we dan al lang gewoon waren. Als we hier dan overschakelen naar wat men nu winteruur pleegt te noemen, dan gaan we in feite over op de normale tijd plus 2 uur ! Nu zitten we dus in de gewone tijd plus 1 uur. Je kunt dit nog steeds vaststellen als je eens kijkt naar de BBC, zij leven nog op de "oude tijd", want zij waren nooit bezet ! Wij zitten dus één uur later dan de voor ons normale Greenwich meantime...

Soms hoor je dat ook een beetje in het weerbericht...: Als er hevige zon is, dan verwittigen ze wel eens voor de "gevaarlijkste zonnestralen omstreeks 13 uur...Dus eigenlijk als de zon op zijn hoogste punt staat, dus op de echte middag, midden van de dag...

Eigenlijk is dat een gek ding ! Alles wat Hitler en zijn companen hier hadden ingevoerd werd als verkeerd bekeken...maar niet letterlijk alles...er zijn wel wat enkele dingen blijven hangen, onder andere dus dat uur.

Héél lang geleden mat men de tijd op basis van de zon, dus met zonnewijzers. Dat betekende onder andere dat in het begin van de spoorwegen, de vertrektijden van de treinen ook aangeduid werden in de plaatselijke tijd. Dit vormde één van de grootste redenen om de tijd overal gelijk te meten en aan te duiden! Om dat zo logisch mogelijk te doen verdeelde men de wereld in tijdszones. Maar soms gaf dat weer moeilijkheden, vooral in landen die door een tijdszone in twee of zelfs soms in meer tijdszones terecht kwamen. Daarom werden de tijdszones dan min of meer aangepast aan de landsgrenzen. Als je dan nu kijkt op een wereldbol waarop de tijdszones vermeld staan, dan zul je dat makkelijk kunnen zien.
Bijkomende gevolgen van deze "synchronisatie" was ook de andere tijdsregeling voor school, werk en zo meer.
Er is ooit een tijd geweest dat de mensen hun dag indeelden naar de zon. Als je het evangelie leest spreekt men van werken van het negende tot het derde uur...Men deelde in die tijd de beschikbare daglicht-tijd in delen in. Dus één uur in de zomer duurde verdomd veel langer dan een uur in de winter... We gingen die tijd dus letterlijk met de kippen op stok !
Het verlichten van de woning was in die tijd ook heel duur, en werd dus zo weinig mogelijk gedaan ! Nacht was nacht, hoe lang of hoe kort hij ook daadwerkelijk duurde.
Wij kunnen ons dat nu niet meer inbeelden...maar we leefden dan in ieder geval dichter bij de natuur.
Wellicht zal dat systeem ook zijn uitzonderingen gekend hebben, uit noodzaak. Hoe hoger men naar het noorden gaat, hoe korter de dag, daar moest men wel aanpassingen doen, anders was overleven niet mogelijk. Hier zullen wij wellicht in een tussenzone gezeten hebben, waar men in de zomer veel meer werkte dan in de winter, maar waar men voor een deel van de werkzaamheden de dag verlengde in de winter. De mens is een van de meest flexibele diersoorten !!!

Net zoals zoveel mensen ben ik ook niet happy met die uurwijzigingen. Ik heb veel minder problemen met mezelf dan met mijn dieren...en met mijn vrouwtje...Anny haat die veranderingen, en vooral deze, van winter naar zomeruur, want dan pikken ze een uur bedtijd in, en Anny is een van die mensen die graag lang en goed slapen...Met andere woorden, ik kreeg van morgen onder mijn voeten toen ik zei dat het al 8 uur was....

Hopelijk heb ik niet te veel van uw tijd ingepikt...Ik ga in ieder geval nog eens loeren naar de blog van nichtje Mieke...Daar zij niet dagelijks pent, kijk ik ook niet dagelijks, en vindt dan soms een hele berg nieuwtjes, soms niets...Mieke, wordt eens wat regelmatiger...dan weet ik wanneer u mij leesvoer biedt.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

sorry he
deze avond een hele lange met veel nieuws
tot dan grtjs mieke