dinsdag, september 29, 2020

Ubuntu

 

Ik weet niet precies hoe lang ik al met Ubuntu werk, maar het is al heel wat jaartjes... En ik ben er behoorlijk tevreden mee.
Het is natuurlijk niet volmaakt, maar toen ik overschakelde was het een hele verbetering t.o.v.  Windows (welke versie was dat ook al weer ?)...

Vroeger installeerde ik om de zes maand de nieuwe versie, nu werk ik met de Lange Termijn Ondersteuning, en installeer ik maar om de twee jaar de nieuwste versie. En na de eerste proef ben ik daar héél tevreden mee !

Het systeem verbetert altijd maar door, en ik vind het ook heel gebruiksvriendelijk. De overschakeling van Windows naar Ubuntu was vroeger heel gemakkelijk, en naar men zegt, zou dit nog steeds zo zijn...maar ik heb geen Windows meer, en weet zelfs niet hoe windows er nu uitziet. Mijn makker, die computerfanaat is, zegt dat Windows 10 zowat de beste versie is die er ooit was. Goed zo ! 

De grootste reden dat ik van windows weg ging, waren de vele bugs, virussen, wormen en zo voort, en zo voort... Het hing me de strot uit, en toen ik las over Ubuntu, heb ik de stap gewaagd.

In die tijd kon je iemand vragen om je te helpen voor de installatie en wat uitleg... Nu zie ik dat niet meer staan, maar het lijkt me ook veel minder nodig. Het is allemaal zo vanzelfsprekend, en zo normaal... En we werken steeds meer met computers, en we zijn steeds meer en meer thuis in die wereld... Zelfs ik, aan mijn leeftijd... 

We telefoneren met een computer, die veel meer kan dan de computer die in Apollo weet ik veel zat, waarmee ze niet alleen naar de maan vlogen, maar er ook landden en terugkwamen... Niet dat ik die computer van toen klein vond, nee, ik vind mijn telefoon groots.

Zelfs mijn uurwerk is sinds kort een computer, die me vertelt hoe vlug mijn hart klopt, hoeveel stappen ik vandaag heb gezet, hoe de stand van het zuurstofgehalte in mijn bloed er voorstaat en nog heel wat meer (Hij toont zelfs hoe laat het is, en staat altijd juist (radiogestuurd))...

Ik kom uit de tijd die al die dingen helemaal niet verwachtte...

Ik herinner me dat ik zelfs heel verbaasd keek naar de eerste GSM's, en dat wordt nu steeds meer en meer verdrongen door de smartphone, de computer waarmee je ook kunt telefoneren.

Wij stonden verstomd toen men een telefoonkabel van Europa naar Amerika legde, door de oceaan... Nu gaat het allemaal via satellieten ... die hier ergens hoog boven ons al zo talrijk door elkaar heen "vliegen", dat men middelen zoekt om het risico op botsingen kleiner te maken.
(Ik herinner me de "bip bip bip" van de eerste spoetnik, die we iets later konden bekijken in de wereldexpo te Brussel in 1958)

Ik ben blij dat ik dit allemaal kan en mag meemaken... maar als je mij vraagt wat de grootste uitvinding is, dan hou ik het nog steeds bij de boekdrukkunst, die me toelaat spannende avonturen te lezen, 's nachts in bed, als ik weer eens niet kan slapen.

Och, ik weet wel dat ik nu ook boeken kan lezen op mijn smartphone of tablet of... maar dat vind ik niet echt een verbetering. (Het is wel knap dat ik de ganse encyclopedie op dat kleine schermpje kan raadplegen !) (Ik heb de vorige versie nog staan in de kast, en dat zijn 26 dikke boeken, en dan nog heel wat jaarboeken er bij om mee te blijven... Nu staan die dingen daar te staan. Geen mens doet die nog open.

Word ik oud ? Nee... Ik geniet van al die zaken, en ik hoor -gelukkig maar - tot de generatie die zich kan verwonderen over al die dingen.

Mijn kleinkinderen vinden dit allemaal heel gewoon, heel vanzelfsprekend...

Zij zijn oud.
Ikke nie !

Geen opmerkingen: