zaterdag, november 14, 2015

terrorisme


Ik geloof niet in geweld.
Bij oorlog zijn alle partijen slachtoffer, met uitzondering van de wapenleveranciers en toebehoren.
Ons Vader zei altijd dat oorlog een vorm van economie was.

De opstanden, revoluties, oorlogen in het Midden Oosten heeft zo'n lange geschiedenis, dat het haast niet meer te doen is om schuldige en slachtoffer zo maar aan te duiden.  Het begon met kolonialisme en economische kolonisatie, met Joden die van de holocaust gebruik maakten om een eigen stukje wereld op te eisen... en ga zo maar door, het is een eindeloze lijst.

Terrorisme zien we echter in een ander kader, daar worden willekeurige onschuldige mensen gedood, veelal buiten oorlogsgebied. Het is een verschrikkelijke manier van vechten: je gaat in een vredige stad naar een drukke markt en laat daar een auto ontploffen midden de mensenzee.

We verdragen deze vorm van vechten niet !
Soldaten tegen soldaten, dat is oorlog ! Doden van onschuldige burgers, dat is misdaad.
Maar ook in onze eigen geschiedenis lezen we over dergelijke misdaden, lezen we over het willekeurige doden van burgers ! Nazi Duitsland bombardeerde burgerdoelen in het Verenigde Koninkrijk, en op hun beurt bombardeerden de geallieerden Dresden plat, en gooiden de Amerikanen atoombommen op Nagasaki en Hiroshima...
En het is niet nieuw, bij een van de kruistochten (!!!) vroeg men aan de legerleiding: "Heer, er zijn ook christenen in de stad, hoe zullen wij hen herkennen? " " Sla ze allemaal dood, God zal er de zijnen wel uithalen !"...

Toch stellen we deze daden niet volledig gelijk met terrorisme, omdat het in een oorlog gebeurde, en tegen de vijand. (ook al betrof het hier burgers).

Terrorisme lijkt ogenschijnlijk veel willekeuriger. Neem nu de aanslagen van deze nacht in Parijs. Frankrijk vecht weliswaar tegen IS, maar we zien het niet alsof Frankrijk in oorlog is, want de bedoeling is het herstellen van de vrede, van de democratie... Leuk als je daar woont, en je huis plat gebombardeerd wordt, en de helft van je gezin dood is.

Toch is terrorisme anders dan het optreden van een leger. Het zijn burgers (of ze lijken burger), en ze treden doelbewust op om paniek te veroorzaken, om burgers te treffen, om te ondermijnen.

Maar eigenlijk mogen we als mens geen enkel vorm van oorlog aanvaarden, of het nu van reguliere legers is, of van opstandelingen of terroristen.

Het is ook geen oplossing. Frankrijk zal zich echt niet terugtrekken uit de strijd omwille van die aanslagen, integendeel, men zal wellicht een bijkomende reden hebben om ginder ver nog wat meer aan oorlog te doen, het uitroeien van het terrorisme als rechtvaardiging. En zij zien in deze aanvallen dan weer een reden om met alle middelen zich te verdedigen, en aan te vallen, te veroveren... Want zij willen een Kalifaat oprichten, dat wil dus zeggen dat alle huidige legitieme regeringen in die streek moeten verwijderd worden...

Ik geloof niet in geweld, ik geloof niet in onderdrukking.
Ik geloof in de mens.
Ook nu !

Ik besef wel dat het mensdom zich laat manipuleren door regeringen, religies of wat dan ook.
Ik weet dat mensen in een massa niet redeneren als mens, maar als groep, en dat dit mede gebruikt wordt om menen op te zwepen tegen de menselijke natuur in.
en toch geloof ik nog steeds in de mens.

Ik weet dat macht en kapitaal de echte boosdoeners zijn.
Ik weet dat we de neiging hebben om de Aarde te bezitten, terwijl we eigenlijk maar een deeltje van die aarde zijn.

Imagine... Luister eens naar het lied van J. Lennon.
Lees eens over het omsmeden van zwaarden tot ploegscharen.
probeer eens mens te zijn.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: