donderdag, november 19, 2015

de kern van de zaak

België heeft de twee kerncentrales die scheurtjes vertonen, opnieuw goedgekeurd ...

Ik ben geen deskundige, en kan niets dan hopen dat de lui die deze beslissing namen, wel deskundig zijn. Dat het geen beslissing is van een minister die meestal alleen kan voortgaan op wat men hem vertelt, en dan een politieke beslissing neemt.

In Fukusjima heeft men na de ramp een een zone met een diameter van 50 km onbewoonbaar verklaard... Je moet dat eens doen vanuit Doel en vanuit Tihange...  Dat onbewoonbaar, dat wil zeggen dat het stralingsniveau daar te hoog is om in te blijven leven. Hoe dichter je bij de vervuiling komt, hoe dodelijker.
Dat wil niet zeggen dat het op km 51 plots wel veilig is... In tegendeel.
Tot heel ver in de Oceaan treft men misvormde en aangetaste vissen aan, vermoedelijk door de kernramp van Fukusjima...
De Schelde stroomt in de Noordzee, en straling stopt niet op de grond, nee, het gaat in de lucht (wind), en het gaat in de grond (grondwater)...
Dergelijke straling breekt héél langzaam af, dus de gebieden zijn voor honderden jaren gevaarlijk en te mijden, en de toevoer van straling in de omtrek neemt niet af, maar cumuleert...
Men vertelt dat er nu, in ons land, nog jaarlijks slachtoffers zijn van de ramp in Tchernobyl !

Zolang men geen oplossing heeft voor de kernafval vind ik kerncentrales niet te verantwoorden. Ik heb dus niet rechtstreeks iets tegen kernenergie, maar het moet én veilig zijn, én er moet een oplossing zijn voor het afval.

We moeten meer en meer de kaart trekken van de hernieuwbare en milieuvriendelijke energie. Niet dat dit zo makkelijk is, en onze politieke onbenullen bakken er dan nog eens een zootje van, waardoor zonnepanelen eerder een straf veroorzaken dan wel een winst voor iedereen. (En in de plaats van een echte oplossing te zoeken maakt men er dan een politiek kunstwerkje van om de andere partij(en) in diskrediet te brengen, en zo de eigen zotskap te vergulden)

We ondervinden steeds weer dat onze regeringen, mede door hun verdeeldheid, niet echt komen tot het nemen van echte beslissingen. We zijn steeds meer de risee van Europa en van de wereld.
Ik kan Willem Vermandere goed geloven als hij verteld dat "ze lachen als je zegt dat je Belg bent...". Al ligt het globaal gezien niet aan de modale Belg, dan wel aan zijn regeringsvormen...  Steeds meer hoor ik Vlamingen verklaren dat ze op zoek zijn naar een woning net over de taalgrens. Je kunt dit ook al zien aan de prijzen van de woningen in de randgemeenten. Dit is op zich een bewijs van de absurde verdeeldheid van ons landje.

Op Facebook las ik over een NVA-er die voorstelde om het Frans maar te schrappen als leervak... Moeten ze zeker doen ! Ik stel nu al vast dat onze jongeren geen ordentelijk gesprek kunnen voeren in het Frans, terwijl ik vaststel dat ik in Wallonië meer en meer mensen ontmoet die je in het Nederlands aanspreken. Vroeger was dit omgekeerd ! De Vlamingen veroverden de beste posten als er een vereiste was voor tweetaligheid... Dat zal nu wel omgekeerd worden, en dan zal het weer de schuld zijn van de Walen...

We zijn maar een voorschoot groot, en ze verdelen ons in stukjes en brokjes, elk met een eigen wetgeving en eigen normen... Straks mag je in Vlaanderen op de gewone wegen maar 70 km/uur meer rijden, en eens de taalgrens over mag het weer 90 zijn...
Absurd
Kafkaiaans
belachelijk

Ik stel vast dat zelfs de kerncentrales met scheurtjes netjes verdeeld zijn over de twee taalgebieden. Toeval ?
een mens zou er aan twijfelen.

djudedju

Soms is het voor een buitenstaander niet meer te volgen...
Vroeger hadden we twee politiediensten: de rijkswacht en de gemeentelijke politie.
Men heeft de politiediensten nu tot één geheel gemaakt: een stuk federaal en een stuk...juist ja...
djudedju

tot de volgende ?


Geen opmerkingen: