zaterdag, augustus 04, 2012

Tetragonopterum Argenteus

SAN FRANCISCO, CA - JUNE 06: Brian McClendon, ...SAN FRANCISCO, CA - JUNE 06: Brian McClendon, Google VP of Engineering for Google Maps, speaks during a news conference about Google Maps on June 6, 2012 in San Francisco, California. Google announced new upgrades to Google maps including a feature to download maps and view offline, better 3D mapping and a backpack camera backpack camera device called Trekker that will allow Street View to go offroad on hiking trails and places only accessible by foot. (Image credit: Getty Images via @daylife)




Je weet niet wat dit is? Ik kan het je niet kwalijk nemen... Mocht je een aquariofiel mensje zijn, zoals ik ben, dan zou het stukje tetra bij u misschien een belletje doen rinkelen... Een tetra, en vooral de rouwtetra is een gekend aquariumvisje, van bescheiden afmeting, en heel actief rondzwemmend in een net zwart en zilver maatpakje.
De tetra met de onmenselijk lange en verschrikkelijk moeilijk klinkende naam is ook een tetra, maar dan van veel minder bescheiden afmetingen, het beestje wordt in zo'n 10 cm diameter groot... Wat voor veel aquaria al een maatje te groot is. Niet voor mijn bak, want ik heb een groot aquarium.
En nu zwemt er een schooltje van die tetra's rond. Ze zijn nu nog niet groot, hooguit zo'n 4 à 5 cm... ze moeten dus nog groeien. Maar het zijn echte scholenvissen, en ze zijn zeer actieve zwemmers. Het is mooi zo'n groep visjes netjes in groep te zien rondzwemmen in de bak.
Ik heb nog andere scholenvissen, maar die zijn niet zo actief. Het zijn wel vissen die min of meer datzelfde schijfmodel hebben... Eentje noemt men zelfs in de volksmond de zilveren dollar, omdat het zo'n zilveren schijf is, die in de bak statig heen en weer zwemt (Uitgenomen in de paartijd, dan stormen ze door de bak aan hoge snelheid in de hoop te kunnen paren met het "rijpe" vrouwtje). En het is nog niet genoeg, er zwemmen ook nog eens 5 Myleus rubripinnis rond, ook al schijfvormig, maar met een grote rode vin onderaan (vandaar dat rubripinnis). Deze kunnen ook al wel eens schichtig doen, en dat zijn de grootste soort in mijn bak, die zijn wel zo'n kleine  13 à 15 cm diameter groot... (Ik bedoel daarmee de schijf, zonder de vinnen mee te rekenen)

Groot ? Ja, ze zijn best groot, maar in een bak van twee meter lang, 70 cm breed en een waterhoogte van 60 cm past er wel een en ander...

Verder zit er niet zoveel meer in, buiten een gamma van ancistrus, een soort die men "ruitenkuisers" noemt, omdat ze voornamelijk algen afknagen van alles waar ook maar algen op groeien, dus ook van de ruiten.

Buiten die nieuwe tetra, zijn dus zowat alle vissen hoofdzakelijk groen-eters... Dat wil dus zeggen dat ik, ondanks alle goede zorg, regelmatig nieuwe planten moet bij planten, omdat die grote lorejassen die allemaal afknagen.

Maar ik vind het heerlijk... Voor mij zijn die statige schijven die door het aquarium zwemmen het neusje van de zalm; de schijfzalm in dit geval...
Ik heb ondertussen al eens zitten zoeken naar afbeeldingen van al de genoemde vissen, maar helaas... Ik vind er duizenden, maar geen een die men mag gebruiken...  Dat doet mij er aan denken !

Werk jij met google om een en ander op te zoeken? Dan misschien een kleine tip. Je zoekt een afbeelding, dan kun je dat door links op je pagina te klikken op afbeeldingen, maar dat wist je wellicht wel... Maar er is meer ! Als je dan rechts bovenaan op dat tandwieltje klikt, dan kunnen je kiezen voor geavanceerd zoeken, en kun je heel wat vereisten instellen, onder meer (bijna helemaal onderaan) kun je vragen voor afbeeldingen die vrij te gebruiken zijn... Je kunt met Google heel wat meer doen dan de toevallige gebruiker vermoed...
Ik kan je aanraden om eens te zoeken naar alle mogelijkheden van Google !  En nu en dan komen er tijdschriften uit, die Google eens in het lang en het breed uitleggen. Ik kan je aanraden om eens zo'n tijdschrift aan te schaffen. Je kunt bijna alles met Google, als je de mogelijkheden eens goed bekijkt.

Je kunt er een soort tekstverwerker vinden, waar je de mogelijkheid hebt, om met meerdere mensen, op meerdere computers aan de tekst en het uitzicht te werken. Je kunt er spreadsheets maken à la PowerPoint, kortom, Google biedt je in feite een bijna volledige computer aan, of toch wat de meesten nodig hebben. Bizar dat het niet meer gebruikt wordt !

Maar misschien zijn er nog wel andere van die handige programma's waar je zo wat alles mee kunt doen? Als jij er zo eentje kent, laat het ons eens weten, we zijn er om te leren, niewaar...

Waarom ik mij zo erg aan Google lijk te interesseren? Kijk, ik ben een voorstander van een vrij internet, en met vrij bedoel ik ook gratis. Google is, net zoals Linux, gratis, en biedt ook heel goede producten aan. Ik krijg de kriebels als ik lees over de successen van Apple... Niet dat ik iets tegen Apple heb, ik vind het een prachtig systeem, maar ik vind het erg dat bij dat systeem voor alles en nog wat moet betalen, en steeds meer moet betalen. Er gaat een bitter mopje rond op internet... Er komt een aanpassing aan het systeem waar je mee werkt, een upgrade, of een veiligheids-patch... De Windows gebruiker zucht: weeral een hele tijd dat ik verlies gedurende het downloaden en installeren... De Apple-gebruiker zucht: wat gaat dat me weer kosten... De Linux-gebruiker juicht: welke nieuwe dingen krijg ik nu weer cadeau ?

Het klinkt wat grof, maar ergens is het wel zo...
Ik beschouw internet als een heel bruikbaar item om bij te leren, om hoger op te geraken in kennis en mogelijkheden. Wie hebben dan het meest dat internet nodig ? Juist ja, de volkeren waar scholing en bijscholing nog niet vanzelfsprekend zijn, de derdewereldlanden... en die hebben echt geen geld op hoopjes liggen om Microsoft of Apple rijk te maken...
Vandaar dat ik hier regelmatig een pleidooi houd voor Linux en nu ook voor Google.

Dat Google dat ondermeer betaald met reclameboodschappen, dat hindert mij niet erg, ik moet eerlijk zijn, ik lees die boodschappen nooit ofte nooit. Jammer voor Google en jammer voor het bedrijf dat daar dik voor betaalt.

Bovendien zijn die gratis systemen evengoed, of zo niet, toch ruim voldoende om er goed en degelijk werk mee te verrichten ! Sommige programma's zijn zelfs beter. En vergeet niet, bijna alle servers zijn Linux, ook op uw werk, waar ze met Microsoft werken... En bij de mobiele wereld is het ook bijna allemaal Androïd, en dat is... Juist, Google...

tot de volgende ?





Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: