dinsdag, februari 01, 2011

Libreoffice

Tux, as originally drawn by Larry EwingImage via WikipediaZoals je weet kies ik, indien mogelijk, voor gratis programma's op mijn kwampjoetertje... Zo heb ik al heel lang Office van Microsoft (Windows) afgezworen, voor het gratis Freeoffice.org... Maar enige tijd geleden besliste Oracle (overgenomen door Sun) dat het freeoffice.org niet meer zou laten doorgaan met een open broncode, en dat het dus weer een betaalversie zou worden. Weliswaar goedkoper dan dat van Microsoft, maar toch: te betalen. (De oude versie blijft wel gratis, maar evolueert dus niet meer mee)

Een deel grote mastodonten van de openbroncode (The Document Foundation) beslisten toen maar, om op basis van het oude freeoffice.org een nieuw officeprogramma op te bouwen, met de naam libreoffice. We zijn nu aan versie 3, en het programma is nu volwassen en staat er !

Ik heb er al wat mee gewerkt, en het is heel goed en heel volledig.
Vroeger kon ik vergelijken met dat spul van Microsoft, maar daar werk ik nu al zo lang niet meer mee, en ook zij hebben ondertussen nieuwere versies, zodat ik niet meer kan vergelijken. Maar ik weet het zo ook wel, het is zeker de moeite niet om veel centen uit te geven voor dingen die je praktisch evenwaardig zo kunt downloaden op het net.

Libreoffice biedt ook weer de ganse suite aan, net zoals je bij Windows hebt. Er zullen wellicht wel weer een paar snufjes bij de ene zitten die je niet vindt bij de ander, maar ook omgekeerd is dit het geval. Voor wie het werken nu staat of valt met die snufjes, kan het dus nodig zijn om zeker te opteren voor het systeem dat die snufjes in huis heeft, maar voor alle gewone gebruikers... waarom geld uitgeven als het niet nodig is ?

Het ergste vind ik het onderwijs in ons Absurdistan, die de kinderen verplicht om te werken met het dure programma... Ik kan me niet van het gevoel ontdoen dat de leerkrachten in casu er iets aan verdienen. Onderwijs moet gratis zijn, maar je moet wel verschrikkelijk veel uitgeven aan allerlei dingen, en als ik daar dan ook dingen zie bijstaan die je gratis kunt krijgen, dan krijg ik de seskes....

Dat hele staten en heel wat organismen momenteel stilaan de kaart Linux trekken, omwille van de kostprijs, doet mij dan ook genoegen. Je hoort me niet zeggen dat het ene systeem beter is dan het andere, daar ben ik niet voor bevoegd, maar als je geen geld moet verspillen, dan doe je het ook niet. Na jaren gebruik te maken van Ubuntu, kan ik zeggen dat ik bepaalde dingen niet kan, die ik in Windows wel kon, maar ik heb een vriend die met Apple werkt (de Rolls-Royce onder de kwampjoeters)en die heeft zowat dezelfde ervaring. Anderzijds kan ik enkele dingen die men in Windows niet kan, en dat zal ook wel zo zijn met Apple. Kortom, ieder systeem heeft zijn sterke en zijn zwakke punten. Zo lang echter de overgrote meerderheid kiest voor Windows, zullen zij dat veel minder gewaarworden dan de Apple en Linuxgebruikers, omdat die automatisch heel wat dingen binnen krijgen van op een Windows-PC....

Maar dat gaat over pietluttigheden, en een hele boel ervan kun je oplossen, door bijkomende programmaatjes te downloaden. Kom je dat tegen op Windows, door dat je toevallig veel contact hebt met Linux of Apple-gebruikers, dan zal je wellicht die programma's moeten aankopen. Bij Linux is dat niet het geval. Als er alternatieve oplossingen bestaan, dan zijn die gratis.

Dat ik dus enkele dingen nog niet kan bekijken van Windows-gebruikers, komt of door het feit dat het alternatief er niet is, of door het feit dat ik het niet ken en niet kan vinden (het laatste is het meest waarschijnlijke). Een Windows-gebruiker heeft het gevoel dat zijn systeem volledig is, omdat hij of zij veel kans heeft dat hij/zij nooit in contact komt met een Apple- of Linuxgebruiker. Als je dat bij mij niet vaak hebt, komt omdat ik er meestal op let programma's te gebruiken die ook voor Windows leesbaar zijn. Ik doe dat, omdat ik weet dat de meeste van mijn kennissen dat systeem gebruiken... (Ik wou dat het anders was ....!)

Als ik een brief maak, en ik wil u die laten lezen, dan zet ik die om in het Word-formaat, want anders krijg ik een mailtje terug met de melding dat je mijn brief niet open krijgt. En zo zijn er diverse dingen. Niet erg, maar je moet er wel telkens op letten.

Je zou daar kunnen uit besluiten, dat het dan beter is om maar mee te doen met de meerderheid, en ook Windows te gebruiken, maar dat is niet juist ! In tegendeel ! De grootste sterkte van de openbron-gebruikers, is net dat de techneuten daar kunnen aan sleutelen en het systeem voortdurend verbeteren en laten evolueren. Het is dan ook daar dat de grootste en beste ontwikkelingen te vinden zijn. Sluit dat systeem af, en je veroordeelt de mensheid tot de kennis van alleen de techneuten die op Microsoft werken... Ik hoor weliswaar niet tot die techneuten, maar ik vind het fijn om iedere zes maand een volkomen nieuw systeem te hebben (van windows XP tot Vista moest je héél wat langer wachten hé !!! en dan was Vista nog niet eens een echt goed systeem te noemen !).

En weet je, hoogstwaarschijnlijk ben jij ook Linux-gebruiker ! Heb je een wat gesofisticeerde GSM, of een GPS ? Of werk je op een netwerk-systeem ? Welnu, dan is de kans reuzegroot dat je werkt op een Linux-systeem, want daar zijn de verhoudingen net andersom, daar is Microsoft maar een heel klein broertje, en is meer dan 90 % Linux....

Heb je al gezien dat de dagen weer heel wat langer geworden zijn? Ook al zien we de hemel maar flauwkes door een dikke laag stof heen, toch is het al weer een stuk vroeger en langer dag ! De lente is op komst ! In mijn tuin zie ik reeds de sneeuwklokjes piepen.

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Hoi Toon. Ik heb een jaartje geleden hoog opgegeven over Ubuntu, maar moet bekennen dat ik nu toch weer Windows gebruik. Windows 7. En wel omdat ik heel veel tijd bezig was met het zoeken naar oplossingen voor problemen. Mede omdat ik een beperkte tijd achter mijn pc kan doorbrengen wil ik niet te veel tijd steken in dat uitzoekwerk.

Waar ik wel al jaren mee werk is Open Office. Een geweldig programma. Mij was niet bekend dat daar de stekker uit wordt getrokken als je niet gaat betalen. Dan is voor mij de lol er af. Ik ga eens even neuzen bij libreoffice. Bedankt voor de tip!

Wat betreft dat weer: Het was hier vandaag bar koud. de hele dag onder 0. Maar de lente komt er zeker aan!

Gr. voor jou en Anny.