maandag, maart 10, 2008

winderig

In de nu kale lianen van Duitse Pijp, die zich, God weet hoe, gehecht hebben aan de takken van mijn linde, hangt een oud vogelnest. Met de huidige felle wind wordt je zeeziek als je naar dat nest kijkt. Best dat er nu geen eitjes in liggen, of 't zou een omelettennest zijn. (Duitse Pijp is een klimplant waarvan de minieme bloempjes wel wat op zo'n lange gekrulde duitse pijp lijken- voor de bloemen moet je het niet kopen, want als je er eentje wilt zien, zul je uren zoet zijn met zoeken, ze zijn practisch onzichtbaar in de bladermassa)

Zaterdag hebben we gezien dat onze vaste buren, een koppeltje winterkoninkjes weer al druk in de weer zijn...toch heb ik de indruk dat ze ons dit jaar zullen verlaten, ze hadden nogal serieuze interesse voor een struik in de tuin van de buren. Eddy, als je snoeit, uitkijken hé !

Ik kreeg trouwens een reactie van mijne buur over zijn lampjes, ze dienen alleen om zijn benen niet te breken als hij in den donker in zijn tuin moet zijn. Waarvan akte... Maar troost je, eddy, gisteren vernam ik dat mijn zus ook enkele van die dingen heeft staan, en ze werken veel minder als ze half onder een struik staan. (en minder zonlicht hebben)
Volgens mijn zus branden ze in de zomer zelfs nog tot 's morgens.

Er wordt nogal wat gepraat over de wind ! Maar ik vind het nog niet zoooo erg, ik herinner me dat we lang geleden, ik zou zeggen zo rond 93 à 96 van de vorige eeuw, dan hebben we in enkele weken tijd heel erge stormen gehad, waarvan er één was met windsnelheden tot 150 km per uur en meer ! ('t was dan denk ik dat 't dak van mijn kiekenskot piepedada was) Raar dat ne mens die data's niet in zijn bolleke heeft hé ? Je herinnert je wel de feiten, maar het is niet zo makkelijk om er een jaartal op te zetten. Zo hebben ze onlangs in de tv herinnert aan de brand in de innovation... wist jij nog wanneer dat gebeurde? Kun jij het jaartal zetten op de ramp in de Heysel ? Op de ramp van die roro-boat voor onze kust, met al die doden? Ik eerlijk niet ! Ik zie nog de verschrikkelijke beelden voor mijn ogen, maar er een jaar op plakken ? Nee! Ik weet bv wel dat Merkx de tour won in het jaar dat ze op de maan zijn geland, omdat ik mij het gazetje van het volk herinner...maar voor het jaartal moet ik eens gaan zoeken in mijne einsykloppedie.. Nog zoiets! Ik was indertijd dolblij dat ik die Winkler Prins in 24 delen erfdigede, en nu staat dat ding danig in mijne weg, want er is geen mens die nog ooit die dingen opendoet ! Ik heb jarenlang de bijvullingen gekocht, en nu heb ik internet waar ik alles kan terugvinden, zonder jaar na jaar na jaar te moeten afzoeken in dat kleereding. Als er liefhebbers zijn? Je kunt hem gratis hebben !

Ik heb op de teller van mijne blog gezien dat er in Portugal iemand mijn blogs leest ???? Ik heb heel de nacht liggen peinzen wie dat zou kunnen zijn, en de enige oplossing die ik kan bedenken is: iemand is op verlof in portugal, en kijkt eventjes op de pc van het hotel naar mijne blog...Vermits daar ergens een link bijstaat over rolluiken en linten, gok ik op de kinderen van Marc, de man die hier mijn ramen en deuren placeerde... Marc zelf zie ik dat niet zo vlug lezen. Maar als jij, oh nobele onbekende in het verre Portugal, dit hier leest, wil je dan aub eens bekend maken aan een door nieuwsgierigheid stijf gepijnigde blogschrijver....please.... !

Maar ik ga dus duidelijk internationaal ! Drie lezers in Nederland - ik vermoed dat dit de vriendelijke dames zijn die onder meer dezelfde hobby's beoefenen als ikke zelf... Twee in la Douce France, en daar denk ik aan Mireille een vroeger buurmeisje uit mijn jeugd, en nog steeds bevriend met mijn jongste zus, en nu natuurlijk ook Japhet, de oud-collega uit het acv Oudenaarde... (Een man die het aandurfde zijn bruggen achter zich te verbranden en te gaan leven zoals hij het droomde...en het lukt hem ook nog ! 't Is bijna letterlijk leven lijk God in Vrankrijk...) en nu dus ook nog iemand in Portugal by all means... Wat het aantal lezers betreft was ik zowat juist in mijn schattingen denk ik, ik had er een 15 à twintig gedacht, en ik heb de indruk dat het inderdaad daar rond zal draaien... Wat wel opvalt is dat er nogal wat zijn die niet dagelijks lezen, maar slechts nu en dan, en sommigen lezen dan een heleboel dagen, maar anderen lezen er maar enkele. Nu ja, er zit ook geen vervolg in mijn blogs, ieder stukje staat zowat op zichzelf, je mist niets als je een blogje niet hebt gelezen... Nog minder dan je mist als je een episode van" thuis" of van "familie" hebt gemist, dat wordt je ook bijna niet gewaar.
Dat is ook de reden dat ik wellicht nooit juist zal weten hoeveel lezers ik nu werkelijk heb... het is niet te doen om ze na te checken op hun ip-nummer... Het is wel te doen om bijvoorbeeld te kijken of er werkelijk 3 verschillende lezer(essen) zijn in Nederland, omdat dat nog te doen is, maar na enkele dagen staan daar een pak bezoekers op, waarvan dikwijls dezelfden...niet uit te zoeken dus, tenzij met engelengeduld, en dat heb ik niet....

Eergisteren en gisteren probeerde ik ubuntu te installeren bij de tweeling, nu hun windows naar de filistijnen is...maar noppes ! Hun machine is zo erg ontregeld dat ik zelfs niet in de cd-rom geraak met verstand en manieren. Ik weet niet wat ze allemaal hebben gebronseld, maar 't is erg ! Gelukkig was ik er gisteren bij toen Fré ook iets ging proberen ! Hij ziet Erwin en mij in bepaalde bestanden kijken, en hij wilt daar dan ook in kijken ! Sommige van die dingen durf ik eens bezien, maar niet aan te komen, dat laat ik over aan Erwin of iemand die werkelijk specialist is ! Ik denk dat hij al eens geprutst heeft, want er zijn een paar dingen die niet meer naar behoren functioneren... ik denk dat Erwin nog vele keren op bezoek zal mogen komen daar ! djudedju !

Ik ga, veel vroeger dan ik eigenlijk wens, moeten beginnen kuisen aan mijn hydrangea's (hortensia's). Normaal wacht ik veel langer, maar ze staan niet meer in bot, nee, hun bladeren zijn al bijna open ! Ik ga er moeten aan werken, anders zie ik straks niet meer wat er weg mag en wat niet ! Als er dan nog een nachtelijke vorst komt (Albert of een andere) dan zijn mijn bloemen er aan, of toch serieus "verachterd". (Ik vraag mij af wat mijn noorderbuurse lezeressen vinden van mijn taaltje ???) Nu ja, ze weten dan ook allang dat ik er van hou te spelen met woorden, en tenslotte hebben zij daar ook Koot en De Bie (of hoe schrijf je dat ?) die er ook niet neven kloppen om neologismen in 't leven te roepen.

Ik kan er niet aan doen, al typend zie ik plots dat een woord meerdere betekenissen heeft, of dat ik er een bijkomende betekenis kan aan geven, en joep, weg ben ik op de grote glijbaan van de taalspielerei.... Ik voel me glijden door de bochten, en het kriebelt in mijn buikske als ik plots enkele meters steil bergaf roetsj...(van roetsjen op de roetsjbaan)

Ik ben blijkbaar enkele jaren te laat geboren, ik had er al moeten zijn toen al die woordkunstenaars op de planken stonden in alle parochiezaaltjes...Maar toen ik er kwam, waren zij al over hun hoogtepunt en velen waren al weggedeemsterd... Jammer. Ik heb mijn taalvaardigheid alleen kunnen benutten in de vele syndicale vergaderingen... Ik had de taalvaardigheid van mijn vader geërfd... Ik hield een algemene vergadering met een klein briefje voor me, met de punten er op, en sprak dan één, twee uur zonder op dat blaadje te kijken...net zoals mijn vader dat kon... Ik had ook geen micro nodig, mijn stem droeg ver. Als ik nu bezoek heb, en wat veel babbel, dan heb ik 's avonds een schrale keel... Je moet ook spreken onderhouden. Als Anny en ik hier een hele dag alleen zijn, dan wisselen we heel weinig woorden. We zijn zo aan elkaar gewoon dat we geen woorden meer van doen hebben om elkaar aan te voelen... en zo zijn mijn stembanden niet meer ingesteld op veel babbelen... Raar hoe een mens in elkaar zit hé ? Ik hield redevoeringen voor zalen van meer dan honderd man, en ik voelde niet eens dat ik een paar uur luid had gesproken, en nu, na wat veel converseren, voel ik het wel. Gek.

Vanmorgen waren we weer vroeg op ! Veerle moest vroeg werken, Fré ook, en Anny moest de tweeling op roepen en op de bus steken... dus waren we om zeven uur al gewekkerd... Daar de honden ambetant doen als ze horen dat Anny weg gaat, sta ik ook maar op, en maak dan de koffie tegen dat Anny hier terug is. En dan naar mijne pc...

Ik ga stoppen, al mijn nieuwtjes (en oudjes) zijn op.
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: