dinsdag, maart 04, 2008

't zonnetje schijnt zo vrolijk FRIS (bbrrrr)

Van achter mijn venster is het prachtig weer ! De wind, regen, sneeuw en wat allemaal ze ons hadden beloofd is er (gelukkig) niet gekomen. Het heeft ook niet gedonderd, of ik heb het toch niet gehoord, want ik heb geslapen, geslapen tot 5.30 uur, een zalig gevoel !

In de radio (2) zijn de "madammen" aan 't broebelen en jacko (de papegaai) zit rustig zonnepitten te pellen. Waar Anny is weet ik niet, wellicht boven aan het kuisen of zoiets, want ik hoor of zie ze niet.

Gisteren deden we een verschrikkelijke ontdekking ! Ik ging met wat afval naar de kippenren, en meende een dode kip, nee, een haan te zien liggen. Na controle blijkt mijn oude haan het loodje gelegd te hebben op een verschrikkelijke manier ! Het beest is met zijn poot op een of andere manier vastgeraakt aan een stukje vezel die vastzat aan een tak... 't Beest is dus wellicht gestorven na een heel lang gevecht tegen honger en dorst... Door de plaats waar het gebeurde was dit niet meteen zichtbaar, en hebben we er niet op gelet. Het beest zat zo erg vast dat we een mes nodig hadden om het los te krijgen. Vanwaar die nylonvezels kwamen??? Ergens binnengewaaid met de wind ? Het is in ieder geval erg op die manier een mooie haan te moeten verliezen. We hadden net iemand zijn twee zonen beloofd, 't zal er dus maar éne worden...

Je hoort regelmatig van de pest van nylon draden in zee, waar zeevogels en zeezoogdieren in verstrengeld geraken, maar ik heb nu kunnen constateren dat dit inderdaad een dodelijk iets is !

Hoe dikwijls werpen we niet onbedacht zo'n stukje koord weg... Die kunststoffen vergaan echter niet, blijven er voor eeuwig, en worden door de vogels mee genomen, of per ongeluk, of als nestmateriaal... waar het dodelijke vallen kunnen worden. Ik ga in ieder geval beter proberen op te letten !

Ik leef hier gelukkig nog in een stukje landschap waar volop vogels zitten, maar geef toe, er zijn veel minder vogels dan vroeger. Ik zie ieder jaar minder zwaluwen, het schijnt te komen door de drastische vergroting van de woestijn, waar ze niet meer heelhuids overheen raken, maar toch... In het begin dat we hier woonden wemelde het hier in de herfst van de groenvinken. Nu is het een rariteit als je nog een groenvink ziet... Ik weet niet hoe het zit met de sijsjes, vroeger zag ik die en/of hoorde die op mijn wandelingetje, maar de laatste tijd gaat dit wandelen me niet zo goed meer af, dus kan ik niet echt oordelen...Maar ik hoor veel minder vogels. (ik weet 't, 't kan ook aan mijn oren liggen, dank u).

Maar een van de dingen waar ik mij steeds meer en meer aan erger, is het zwerfvuil! Ik dacht daarbij vroeger niet aan de stukjes nylonkoord, maar dat ga ik nu zeker er bij tellen. Het steeds duurder worden van het huisvuil, heeft het sluikstorten toen toenemen, en waar werpen ze dan het vuil ??? Op de stukken onbebouwde grond, in de volle natuur dus... Erg !

Als je in de koude periode door de straat stapt, dan zul je wellicht ook al wel geroken hebben dat niet alleen de gewone brandstoffen verbrand worden ! Je ruikt er soms heel scherp het verbrande plastic en verbrande lijmen tussendoor. Dat dit véél en véél giftiger is dan alle uitstoten van alle soorten wagens, daar ligt niemand van wakker...
Gelukkig zijn de remblokken van de wagens nu niet meer bekleed met asbest, want ik ken, en wellicht iedereen kent wel iemand die asbestose heeft (had voor zijn/haar overlijden) terwijl ze nooit ofte nooit met asbest in aanraking kwamen... Waar denk je dat die asbest heen vloog bij iedere remstoot ??

Zouden ze die dingen nu nog gebruiken in de ontwikkelingslanden (zoals dtt ?)?

Ik ga er niet meer over memmen, als je er nu nog niet van bewust bent, dan zul je het nooit meer worden.

Ik ben lid van de bond voor Levend Erfgoed, en kocht op de rommelmarkt een boekje over het Levend Erfgoed in Nederland... Ik denk dat dit een belangrijk item is voor onze toekomst !
Wat is levend erfgoed ? Iedere streek heeft in de loop der tijden zijn dieren gekweekt volgens de wensen en de mogelijkheden van de streek. Denk aan de rode kemmelkoeien, het roodbonte oostvlaamse ras, de belgische trekpaarden, de brabantse trekpaarden, het belgische paard, en diverse kippen, duiven, schapen, geiten, paarden, runderrassen...
Het zijn, net zoals gebouwen en landschap, echte cultuurproducten !
Waarom zijn ze belangrijk ?
Nog recent is gebleken dat bepaalde van die oude rassen genen hadden die bijvoorbeeld bestand waren tegen een bepaalde ziekte. Hoe belangrijk dit is ? Kijk had men niet moeten ontdekken dat er in de wijnstokken in amerika een bepaald gen zat die bestand was tegen een bepaalde ziekte, dan dronken wij hier in europa geen europese wijnen meer ! Echt waar ! Onze wijngaarden zijn alleen gered kunnen worden door een mutatie die in amerika ontstaan was !
Dit alleen al is een afdoende reden om al die regionale dieren rassen zorgvuldig bij te houden !
Maar er is meer ! Niet ieder dier werd gekweekt om zijn nut, ook vele ervan werden gehouden om hun schoonheid. Je moet maar eens op een tentoonstelling van kleinvee binnenlopen om vol verwondering vast te stellen hoeveel soorten kippen er bestaan en in hoeveel kleuren !
De kleinste kippen wegen zo'n 300 gr bij de hanen ! en de grootste boven de 6 kilogram ! en allen stammen af van een wilde soort, het bankivahoen!
Ik heb je al meermaals verteld dat vroeger ons moeder eieren inlegde om de winterperiode te overbruggen, want onze kippen legden in de winter geen eieren. Plots kwamen daar de zuid-europese kippen met hun leghorn als gekendste (komt van Livorno tot leghorn !) en later kwamen de oosterse rassen en nog iets later de hybriden, speciaal gekweekt op de leg... Sommigen leggen meer dan 300 eieren per jaar ! Ook in de winterperiode, vooral dank zij die nieuwe rassen en nieuwe inzichten zoals kunstmatig verlengen van de dag en dergelijke meer... Ook de vleeskippen veranderden in echte snelgroeiende vreetmachines met de inbreng van bepaalde oosterse rassen.
Let wel, de inbreng van de oosterse rassen ! Want die oosterse rassen waren op zichzelf niet altijd zoooo bijzonder, maar het kruisen met onze oude rassen gaf dergelijke fantastische producten.
Dus die oude genen bewezen ook daar weer hun nut, maar tekenden daardoor bijna hun eigen doodvonnis, want uiteraard koos men voor deze veel productievere productie-kippen...en bijna verdwenen de oude rassen in het niet. Sommige zijn ook daadwerkelijk verdwenen. Gelukkig zijn de meesten door echte liefhebbers of door door onverschilligen (ik ben al altijd content geweest met wat ik heb, waarom zou ik veranderen) gered, en vormen nu een bron van genen, en een bron waarvan we nu nog niet weten tot wat het ons allemaal zal brengen !
Dus, als ze nu aan de mensen aanraden om kippen te houden, onder meer als opruimers van huisvuil !, waarom zou men dan niet pogen de mensen terug de oude rassen aan te praten ? Het is interessant, en de meeste van die oude rassen ogen veel beter dan de moderne kippen.

Levend erfgoed ! Als je dat eens opzoekt in google, dan zul je op die site (steunpunt levend erfgoed opvragen), dan zul je ook foto's kunnen bekijken van de laatste bijeenkomst in Puienbroek...en als je héél goed kijkt, dan zul je Veerle, Frederik, de tweeling, Anny en ikzelf daar ook zien ... En ik kan het je aanraden om dit jaar ook eens een bezoek te brengen, en te kijken naar die prachtige dieren en naar de inzet van de "liefhebbers" van al dat moois.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

toon, dat er nu minder zangvogels zijn heeft vele oorzaken
vroeger zat het hier bij mij ook vol meesjes en vinken maar nu zie ik er haast geen meer
ze zijn inderdaad bedreigd.
sproeistoffen pesticides vernietigen hun voedsel.
maar er is meer
1. kraairen werden vroeger door kinderren geroofd en soms afgeschoten. nu mag dat niet meer en jagen ze op al wat vliegt.
mussen zelfs kleine merels zijn voedsel voor die dieven...
en ze rooien systematisch de kleinere zangvogels en mussen uit!!
door de extra bescherming roiet men andere soorten uit!!!
merci groene jongens...
maar ik hou meer van een klein vogeltje dan van al die zwerms kraaien.
maar er is nogmeer:
de opwerming van de aarde zorgt er voor dat alles vroeger uitloopt.
je schrijft het zelf sommige planten zijn meer dan 1 maand voor op hun natuurlijk schema.
bvb de eik.
de rupsen die op de eiken zitten gaan dus ook vroeger uit komen en
zijn het voedsel voor zangvogels
maar de vogels leggen volgens de lengte der dagen dus op hun "normale tijd"
ze zullen dus geen voedsel hebben voor hun jongen

en zijn dus met uitsterven bedreigd!!

het is dus wel erge dat de aarde opwarmt vanuit datoogpunt gezien want een evenwicht verstoren is meer dan 2 dingen in onze natuur.
't hangt al aan elkaar.
en nog iets.
ik maak me zorgen over die herbiciedes.
ze zijn gemaakt op basis van het oestrogeenhormoon.
(on)kruid doe n groeien op basis van een groeihormoon todat het zich dood groeit.
porbleemi s dat dat jaren in de grond blijft zitten en op die manier het evenwicht verstoort.
het hormonaal evenwicht.
door het veelvuldige gebruik van de pil wordt er enorm veel oestrogeen uitgeplast en ons drinkbaar water is na de zuivering wel drinkbaar maar er zit nog veel oestrogeen in. ( ddt is ook op basis van dit oesttrogeen gemaakt en breekt zoals je weet niet af)
't gevolg is natuurlijk dat het evenwicht bij de mensen ook zoek raakt en
dat het aantal vruchtbaarheidsproblemen bij onze jonge mensen enorm stijgt...

en wij maar spuiten want het kan geen kwaad....
ook het gifte dioxine ( residu van verbranding van plastiek ) bevat oestrogeen...


so long

luc