zondag, december 19, 2021

Racisme

Eigenlijk is het woord al verkeerd, het gaat niet meer alleen over verschillende rassen, het gaat eigenlijk zo goed als over alle verschillen die er tussen mensen bestaan. Als je een vrouwenhater bent, dan ben je ook een racist.

 Het is wellicht onmogelijk om alle vormen van racisme te omschrijven... Het kan gaan over rassen, over religies, over uiterlijkheden, over taal, over gebruiken, kledij... eigenlijk zowat over alles.

Het voorbeeld van de test die ze deden in een school, waarbij men de klas te kennen gaf dat mensen die geen blauwe ogen hadden, eigenlijk minderwaardig waren. De gevolgen waren enorm, deze totaal nieuwe vorm van racisme stroomde de klas uit, en had men het experiment niet bekend gemaakt zou men wellicht blijvend deze nieuwe vorm van racisme hebben op een groot stuk van onze aardkloot.

Maar racisme wordt als een negatief iets beschouwd, en de zaken die we gewoonlijk onder die term benoemen, zijn ook negatief. Maar zo simpel is het niet. Ik heb kleinkinderen die ros zijn, maar ik weet dat er heel wat mensen de rossen anders bekijken dan alle anderen. Onzin ? Ja natuurlijk, maar het zegt ons gewoon hoe onzinnig racisme eigenlijk is. Als ik iemand ontmoet met zes vingers aan zijn hand, dan is hij anders, dan valt hij buiten de gewone norm, maar er zullen heel weinig mensen zijn die hem als minderwaardig beschouwen.

Het is dus niet zo eenvoudig om een juiste, een alles-dekkende verklaring te geven van het woord racisme. 

Voor mij is het feit dat je iemand niet als je gelijke beschouwt racisme. Dat kan dus zowel gaan over iemand als beter, meerwaardiger te beschouwen, dan als iemand als minder beschouwen. Met andere woorden, hoe we het ook stellen, we zijn allemaal ergens een beetje racist. Dit hoeft niet negatief te zijn, het is slechts negatief als je dit of die verschil(len) gaat gebruiken om iemand op een ander manier te bekijken dan je jezelf bekijkt.  Als je het zo simpel, eenvoudig stelt, dan is het een geluk dat racisme bestaat ! Zonder dit onderscheid zouden we ook geen onderscheid van seksen zien... en was de mensheid allang uitgestorven...

Ben ik racist? Ja.

Maar ik probeer het alleen op een positieve manier te gebruiken, en ik probeer alle negativisme uit te schakelen. Want daar gaat het eigenlijk over ! Het gaat niet over het verschillend zijn, het gaat hem over elkaar aanvaarden als gelijke.

Ik meen dat ik in deze reeks blogjes al eens geschreven heb over die idiote onzin waarbij we beroepen al mooi, edel, voornaam tegenover gewoon, minderwaardig stellen.  Als men mij vraagt welk beroep voor mij het belangrijkste is in onze maatschappij, dan stel ik steeds de mensen van de vuilnisophaling voorop, want zonder hen zou het hier nogal stinken !

Als ik meer in de richting denk van de meeste mensen, dan zijn mensen met verantwoordelijkheid in hun beroep, met een hoge geschooldheid, meestal als beter, volwaardiger bekeken dan de andere mensen.

Ik weet niet of dit systeem nog steeds bestaat, maar vroeger moesten de studenten in Nederland niets betalen tijdens de studies, maar zodra ze werk hadden moesten ze de kosten van hun studies afbetalen. Ik vind dit een schitterend idee. Het komt niet alleen financieel logischer uit voor mij, het lijkt me ook een beetje de mens te drijven naar het idee, dat hoe meer je kent (en/of) kunt, hoe meer je ten dienste moet staan van de gemeenschap.

De maatschappij biedt hen de kans om de studies te doen, zij moeten de maatschappij laten genieten van hun kennis.

In de praktijk is dit - helaas - niet waar... De meeste mensen met een beroep komende uit een universitaire studie, stellen zich boven hun medemensen, in plaats van mede onderaan de maatschappij het geheel omhoog te duwen. (Je ziet, ik ben zeker daar een racist !)

Ik stel voor dat we racisme vervangen door bewust jezelf te corrigeren en te blijven corrigeren naar een wereld waarin iedereen elkaars gelijke is. Niet altijd makkelijk, maar de enige manier om er te geraken !

Geen opmerkingen: