maandag, april 15, 2019

Morgenstond

Vanmorgen, terwijl ik aan het turnen was, zag ik de zon boven de horizon rijzen, een mooie roodoranje bol...

Fout !

De zon rijst helemaal niet boven de horizon ! De aarde draait zo dat de zon weer zichtbaar wordt !

Dit is een klassiek voorbeeld van de misleiding die we op allerlei vlakken dagdagelijks ondergaan. Lees de bijbel, de koran, de Tora, en stel vast dat een deel van de teksten eigenlijk nooit belicht wordt, en dat wat eigenlijk veel minder belangrijk is, heel erg in de kijker wordt gezet...

Dat is ook zo in ons dagdagelijkse leven.
Zaterdag zat ik hier met een manneke dat binnenkort zijn plechtige communie gaat doen. Hij is grootgebracht in een wereld waarin andere, nieuwe waarden bestaan, andere dan in mijn jeugd.

Ik heb hem daar niet op gewezen, ik heb hem gewoon verteld over "hoe de vrouw in het arbeidscircuit terecht kwam"... Hoe idiote wereldoorlogen de noodzaak deden ontstaan om de vrouwen in de fabriek te zetten, te boeren, zaken te doen... Dat was dan een volkomen nieuw iets.

Wat eigenlijk als een dwang uit noodzaak was ontstaan, is nu een recht geworden en heeft het begrip "vrouw in de maatschappij" helemaal veranderd.

Ik spreek me niet uit over goed of slecht...
Maar het is een feit dat wij nu een maatschappij hebben waar dubbel zoveel mensen moeten tewerkgesteld worden dan in de oude maatschappij, voor die grote oorlogen.

Vrouwen hebben een andere positie ingenomen in de wereld, en nog steeds zijn niet alle zaken uit de geschiedenis volkomen aangepast aan dit eerder nieuwe gegeven.

Met andere woorden, we leren nu dat we een héél andere plaats hebben in het geheel, want het geheel is veranderd. De waarheid is anders. De uitleg is anders.

Is dit slecht ? Is dit goed ? Noch het een noch het ander, het is een evolutie die misschien blijvend is, misschien naar een nog totaal andere systeem zal evolueren.

In het begin van de robotica leerde men ons dat dit geen aanleiding zou geven tot minder tewerkstelling, er moesten immers mensen werken aan het vervaardigen, ontwikkelen, onderhouden van die robotten ook... Maar ondertussen is de evolutie zo dat we wel heel duidelijk zien dat er wel arbeidsplaatsen verloren gaan, en dat niet alles kan worden opgevangen met nieuwe jobs, nieuwe uitvindingen, nieuwe producties, zelfs niet met het maken van werktuigen die geprogrammeerd stuk gaan na x aantal uren werken...

We gaan dus bijna onvermijdelijk of naar een nieuwe maatschappij, of naar een nieuwe oorlog waardoor er plots geen overschot meer zal zijn van arbeidskrachten... Maar ook de manier van oorlog voeren is helemaal anders... Bombardement door drones, veel efficiëntere bombardementen... zodat er relatief minder burgers sneuvelen.

Wij kunnen alleen leren door de mist van de misleidingen kijken... en ondertussen vaststellen dat dit soms wel héél moeilijk is. Neem nu de klimaatsverandering... Geleerden verdedigen zowel de verandering van klimaat, waar anderen dit afzweren en evengoed met "bewijzen" komen... Zodat er nu mensen zijn die elkaar gaan bekampen, in een strijd van believers en nonbelievers...

Ach, we kunnen alleen maar proberen door de mist heen te turen... En niet te vergeten dat het niet altijd is wat we menen te zien ! Denk aan de zon die helemaal niet boven de horizon rijst !

tot de volgende ?


Geen opmerkingen: