zaterdag, april 27, 2019

Heb je het gehoord ?

Echt, heb je geluisterd naar de politici, en naar wat ze allemaal beloven?
Ben je echt vergeten wat ze de vorige keer beloofden en helemaal niet deden - wel integendeel !
Weet je echt niet meer dat de dingen waarvoor je besloot te stemmen voor partij x of z, helemaal niet uitgevoerd werden, wel integendeel.

Ben je het nog niet moe ?

Heb je echt nog het gevoel dat onze verkiezingen democratisch zijn ?

Ik niet.

Wat is democratie ?

Wij danken het systeem min of meer aan de oude Grieken. Die hadden een systeem uitgedokterd, waar bij de vrije mannen hun stem mochten uitbrengen, en zo bepalen wie er zou regeren over de stadstaat Athene. Er was ook een procedure voorzien om een dictator aan te stellen voor een welbepaalde tijdsduur.

Geen stemrecht voor de vrouwen, geen stemrecht voor slaven, voor vrouwen...

Maar dat was het begin van ons begrip democratie.

Het was in die tijd echt wel een revolutionair systeem, maar zeker niet het optimale, het was een systeem waarbij er geen sprake meer was van een tirannie, maar er werd slechts gekozen door een kleine minderheid.

Ons systeem is, als je het daarmee vergelijkt een beter systeem.
Wat is er dan mis gelopen?

De twee voornaamste reden van het deficit van onze "democratie" zijn de volgend:

- Wij zien vooral politici, die van de politiek hun beroep hebben gemaakt. Hoe kun je nu verwachten dat deze beroepsmensen ooit een maatregel zouden treffen die niet in het voordeel is van hun groep, hun beroep. Zij vertegenwoordigen misschien nog in de verste verte iets van waar hun partij voor staat, maar hebben geen enkele echte binding meer met het volk die ze zouden moeten vertegenwoordigen. Men heeft zelfs een systeem ingebouwd, waarbij niet-verkozenen kunnen opgeraapt worden (ge-coöpteerd), zodat hun beroep toch enige zekerheid biedt, los van de wil van het volk!

- Maar wat ik nog erger vind, is het feit dat men een systeem heeft uitgewerkt, waarbij iedereen een partij kan oprichten. (Mits te voldoen aan enkele voorwaarden, ondermeer x aantal handtekeningen van symphatisanten)... Het gevolg is dat we nu een heel pak partijen zien, die elk een deel van de stemmen krijgen. (Ik moet vaststellen dat het eigenlijk nog erger is: men heeft in ieder landsdeel te maken met dit verschijnsel, waardoor je je min of meer kunt stellen dat we veel te veel partijen hebben, maar dat je die ook nog eens maal twee moet nemen... En vaststellen dat ze, ook al heten ze broederpartij of zusterpartij, ze helemaal niet meer voor hetzelfde staan !!!!)
Het gevolg is dat men eigenlijk niet meer tot een regering kan komen waar een duidelijke lijn in zit. Men moet immers ieder regerende partij iets van haar wensen toestaan, waardoor eigenlijk geen enkele kiezer nog iets terug vindt van wat "zijn" of "haar" partij beloofde, ook al zit die in de regering.

Willen we dit oplossen, dan moeten we terug naar een drie-partijen-systeem. Daar hebben we de quasi zekerheid dat er een regering komt, waar de kiezer nog iets van waar hij voor koos kan herkennen. Vanaf het moment dat je meer partijen hebt, krijg je geen duidelijke lijn meer, maar een mengelmoesje van diverse partijtjes...

De logica zegt ons ook dat we van de beroepspolitici af moeten !
Om dat te bekomen zou men moeten stellen dat men slechts één keer kan verkozen worden.

Ik weet wel dat het niet helemaal klopt, maar ik vind het niet logisch dat een minister de ene keer bevoegd is voor openbare werken en de keer daarop voor het onderwijs, gevolgd door een ambtstermijn als verantwoordelijke voor de landbouw en visserij... Dat geeft mij en wellicht ook u, helemaal geen vertrouwen. Natuurlijk weten we dat het in werkelijkheid de kabinetten zijn die alles uitstippelen voor hen, maar waarom dan niet meteen voor die kabinetten kiezen??? 
Er zijn heel wat mensen die tegen de koning zijn, omdat ze het niet logisch vinden dat je een dergelijke functie zo in de schoot kan vallen omdat je toevallig in dat gezin geboren bent... Ik maak in feite dezelfde redenering voor de politici ! Waarom zou een politicus ( beroep!) plots de geschikte persoon zijn om te bepalen hoe het onderwijs moet gaan werken, of hoe en waar openbare werken moeten gebeuren...

Niet logisch !

Naar mijn mening zouden we eigenlijk beter af zijn zonder al die politieke poespas.

Veel beter zouden we kunnen kiezen voor de kabinetten, waarbij de keuze zou moeten gaan naar links, rechts, of midden... En we daar opteren om echt bekwame mensen, die geschoold in het passende beroep kunnen de lijnen uitzetten voor het beleid in die of die sector... Dan zouden we alvast kunnen kiezen voor bekwame mensen, en voor een echt beleid (Progressief of behoudend, of groen of ergens in het midden...)

Een tweede vaststelling is dat we steeds meer evolueren naar een maatschappij waar we haast allemaal bereikbaar zijn. Het zou dus steeds eenvoudiger worden om via de moderne middelen (computer, gsm...) rechtstreeks het volk te raadplegen.

Maar ja... dan zouden we meteen een heel pak werkloze politici hebben, die plots zouden vaststellen dat wat ze bepaalden voor pensioen, voor werkloosheid en dergelijke meer, eigenlijk wel héél erg laag is....

djudedju

1 opmerking:

Woelmuizenier zei

A Brave New World.