vrijdag, december 04, 2015

papier ? papier !!!

Ik weet niet hoe oud je bent, maar ik vraag het je toch maar... Herinner je je nog dat men ons een papierloze toekomst voorspelde ? Met de opkomst van de computer zou het papier verdwijnen, zouden bomen weer de tijd krijgen uit te groeien tot reuzen... De computer zou ons toelaten te gaan leven in een wereld zonder papier.
Brieven, boeken, papers zouden allemaal tot het verleden gaan behoren...

We weten ondertussen allemaal dat er nog nooit zoveel papier is vuilgemaakt en volgeschreven dan sinds de opkomst van de computer in het leven.

En het is heus niet alleen op de burelen dat die toename merkbaar is !  Misschien is het zelfs nog meer merkbaar in de modale huiskamer dan op het bureel! In haast ieder huis vind je wel een computer met daarbij een printer, veelal van een type die ook kopieën kan maken en foto's kan afdrukken. In kleur.

"Opa," vraagt kleindochter lief "Wil je eens die brieven af printen van op deze stick?" ... Je krijgt dan een stick waarop massa's dingen staan... "Wat moet ik printen?" " Mijn stageverslagen, opa..." "'t Zijn er maar drie"... Ze zegt er niet bij dat ieder verslag ettelijke pagina's omvat... Ju! opa, hop hop, vooruit !

Papier... Laatst heb ik er weer een pak of drie meegebracht van Auchan, ze stonden in grote aanbieding... Papier... Als er één ding verminderd is, dank zij de computer, dan zijn het de brieven. We sturen nog maar heel zelden een brief, een mailtje is veel makkelijker. Maar buiten dat hebben we wel tien keer meer papier nodig dan vroeger.

Maar er komt een oplossing !
Epson heeft een machine gemaakt die papier recycleert ! Straks heb je dus niet alleen meer een kopieermachine staan, neen daarnaast (of daaronder ?) zal er een recyclagetoestel staan, om meteen van je oude papier nieuw papier te maken !
Nee, het is niet iets wat je papier weer proper maakt, het maakt echt weer nieuw papier van je oude papierafvalberg ! Je kunt zelfs opgeven van welke dikte je de nieuwe vellen wilt hebben, of van welk formaat (A4 of visitekaartjes-formaat?)...

Wat het toestel zal kosten heb ik niet kunnen ontdekken in het artikel, maar het zou ter onzer beschikking komen vanaf 2016...  Werp dus je papier niet meer weg, je kunt het recupereren. Straks, aan een nog onbekende kostprijs. Maar duur kan en mag het niet zijn, anders is het veel beterkoop om nieuw papier aan te kopen.

Wat er ook niet bijstaat, is de impact op het leefmilieu... Misschien hebben we straks allemaal massa's nieuw maagdelijk wit papier met massa's, gestockeerd in een bureel waar het niet is uit te houden van de stank. Of zitten we hele dagen in een walm van huppeldepupethyleen, waarvan men u na enkele jaren meldt dat het kankerverwekkend is...

Weet je wat? Ik wacht nog wat af... Ik heb toch nog enkele pakken liggen van in de aanbieding bij Auchan..
djudedju

tot de volgende ?
ps: Het is werkelijk zo, ik heb het artikel echt gelezen, en het ziet er dus naar uit dat we straks echt zo'n machine kunnen hebben !

1 opmerking:

Woelmuizenier zei

Deze apparaten zullen waarschijnlijk behoren tot de efficientieklasse A+ zodat we maar een béétje meer energie verslinden dan we nu al doen (de productie en verwijdering niet meegerekend) :-(
En elk jaar komt dan ook weer het 'betere' model op de markt.