maandag, december 07, 2015

keuring

Vanmorgen, al heel vroeg naar de garage, auto smeren, nazien voor de keuring en nakijken in het algemeen... Kostelijk ! Maar wat ik eigenlijk al wel gewaar werd, een nieuwe batterij, wat ik niet wist: een stoplicht was stuk...
Dan naar de keuring, slechts één auto voor me...
Toen ik halverwege de straat van de keuring was, was het etenstijd en nam een andere man de zaak over. Wellicht had die al gegeten, of at hij later ?
Maar tegen 10 uur was ik al weer thuis...
Met een gekeurd voertuig.
"Anny, ga jij het stickertje van vorig jaar losweken, en het nieuwe aanbrengen? " Ik rij immers met een lichte vrachtwagen, dus wordt ik gekeurd en krijg ik een stickertje als bedrijfswagen. Ik heb geen bedrijf, maar moest wel mijn rolwagen in de auto kunnen zetten...

De mensen van de keuring zijn héél vriendelijk, en ik ook tegen hen. Ik vraag hen altijd beleefd of zij zelf de manoeuvres willen doen, want op al die schuddende en bevende dingen...Die doen pijn aan mijn rug.

Anny was verrast dat ik zo vroeg terug was. Ik eigenlijk ook, want voor hetzelfde geld staat er aan de keuring een hele rij voor je.

Met de man van de keuring had ik een babbel over het milieu, de man vertelde me dat er een mooie en leerrijke uitzending was gisterenavond op Discovery of een van die zenders. Ik zei "Ja, ze zeggen dat we maar zeventig jaar meer tegoed hebben !" "Neenee," zei de man, " Het is veel minder, ik ga het normaal gezien nog meemaken !"

Ik dacht aan mijn garagist... Toen hij de wagen in orde had gebracht, reed hij naar buiten, en deed de motor heel fel draaien, zodat zwarte roetwolken uit mijn wagen braakten. Dat is iedere keer zo... Niet dat mijn wagen extra vervuilend is, in tegendeel, maar omdat ik nooit ofte nooit snel rij of mijn motor doe brullen in inhaalmanoeuvres of zo... Dan komt het normale roet eigenlijk onvoldoende uit de uitlaat, en daar men bij de keuring wel de motor doet draaien als gek, moet de garagist in mijn geval de knalpijp eens "door blazen"... Gek eigenlijk. Omdat ik minder vervuil, moet men dan plots heel vervuilend gaan doen, om te tonen dat ik niet vervuilend ben. djudedju.

En zeggen dat ik, onder meer uit milieubewustzijn koos voor een diesel ! In die tijd hoorden we dag in dag uit dat de benzinemotor de grote vervuiler was ! Nu is het andersom. Maar hoe dan ook, ze zijn alle twee duidelijk vervuilend, en je moet de wagen niet gebruiken als het niet nodig is, en je moet ook niet gek doen zodat je motor meer vervuilt dan nodig is.

Toch hoor je nog hele dagen mensen die beweren dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen, dat het helemaal niet zo erg is met de vervuiling... Hebben die mensen hun ogen in hun zakken?

Natuurlijk zie ik hier maar een klein stukje van de natuur... Ik ga niet kijken in Afrika of aan de polen walvissen gaan spotten. Maar toen ik nog gezond was, gingen we met de rugzak op pad, grote lange trektochten te voet. Dan zie je pas het milieu, en zie je ook de vervuiling. Echt, het is meer dan hoog tijd dat we er iets aan doen ! En steek het niet op de nijverheid, wij zijn allemaal schuldig, dus moeten we allemaal proberen ons steentje bij te dragen.

Ik ga stoppen voor vandaag...
Tot de volgende ?

Geen opmerkingen: