woensdag, december 09, 2015

averechts

De opgang van rechts en ultrarechts is iets wat ons moet verontrusten...
Maar het woord rechts heeft in ons taalgebruik helemaal geen binding met slecht, verkeerd. Je vind er de stam recht in, en wij vinden links veeleer een slecht iets (geef eens je schoon handje!) (slinks)...
Misschien moeten we eens in ons verleden gaan zoeken om een beter woord te vinden voor een rechts dat klinkt als slecht?

Zo kwam ik op averechts. We vinden het niet alleen in het breien (één rechts en twee averechts), maar ook in ons eigen taalgebruik, toch zeker in West Vlaanderen: "Je moe were nie averechts zien" wat staat voor "Je moet weer niet tegendraads zijn"...

In zo ver de averechtse politiek staat voor een economisch beleid, vind ik dat ik er nog kan over redeneren, ik ben het er niet mee eens, maar het is niet iets waar ik meteen tegen ten oorlog trek, zonder ook maar eerst verbaal te proberen tot een schikking in der minne te komen. Maar als de averechtsen gaan propageren dat de ene mens beter is dan de andere, dan steiger ik, en trek ik, zonder meer, ten strijde tegen het onrecht. (Misschien is onrechts ook een goed woord?)

Het "wij moeten staan voor het behoud van onze eigen cultuur", vin d ik eigenlijk een goede mop... Plots gaan ze "ons geloof" gaan stellen tegen dat van de Koran, terwijl het alle twee godsdiensten zijn die afkomstig zijn uit het Midden Oosten... We hebben hier in Vlaanderen een cultuur die ontstaan is uit een mengelmoesje van allerlei invloeden. We zijn bezet geweest door Romeinen, Germanen, Fransen, Duitsers, Spanjaarden, Oostenrijkers en noem maar op, veel is niet genoeg... Eigenlijk zijn we omzeggens nooit onafhankelijk geweest, hebben we steeds vreemde invloeden ondergaan.
Dat is net wat ons zo speciaal maakt, wat van ons een wat opportunistisch, genotszoekend volkje maakte. We eten graag, we drinken graag, we werken veel (we hebben dat wellicht geleerd door voortdurend onder de knoet te leven) en men noemt ons Bourgondisch naar één van de bezetters die ik vergeten was in de opsomming... Maar een eigen cultuur? Ja, een eigen mengelmoesje.

En plots zijn wij, net wij, dat mengelmoesje, plots zo bang van nog een stukje andere inbreng??? Te gek !

Nu ja, we gebruiken wel meer gekke uitdrukkingen... We vechten voor het behoud van Zwarte Piet als volkseigen ding (?), voor Kerstmis en de kerstboom (ingevoerd door de Duitsers in wereldoorlog 1 en ook nog wat in wereldoorlog 2), voor het Paasfeest... terwijl ons land massaal aan het seculariseren is... Want eigenlijk willen wij gewoon stellen dat we tegen de Islam zijn... En tegen volkeren met een iets bruiner vel dan het onze. (Dat we iedere zomer wanhopig pogingen doen om er ook bruin uit te zien, wordt liefst niet aangehaald in deze discussie)...

Ik vind het gewoon gek.
Ik zou het zelfs ridicuul vinden, mocht de geschiedenis ons niet leren dat een dergelijke ultra-averechtse houding niet kan ontaarden in extremen, in Holocaust en andere van die heerlijkheden.
Want daar ben ik gewoon bang van.
Extremisme, van welke kant dan ook, is een slecht ding.
Als I.S. extremisme gebruikt om terrorisme te bevorderen, dan is dat gewoon omdat ze de geschiedenis kennen, en weten dat extremisme leidt tot overtrokken reactie, oorlog, extremisme van de andere zijde. Net wat zij willen, want dat is de voedingsbodem waarop zij het best groeien.
Als wij in die val lopen, en inderdaad antwoorden met een zelfde extremisme, dan weten alle weldenkende mensen dat dit niet KAN leiden tot een oplossing.

Mensen die het Midden-Oosten en I.S. kennen, zijn het er allemaal over eens, dat het bombarderen van steden en het doen van aanvallen, niet leiden tot het verdwijnen van I.S., maar net de voedingsbodem zijn waarop I.S. tiert... I.S. is alleen bang van vrede en met elkaar overeenkomen...

Gek genoeg is dat eigenlijk wat je zowel in de Koran als in de Bijbel ook vindt als leidraad !
Maar ja, wie denkt daaraan als hij kwaad is
Bang is
Niet meer denkt maar ageert...
djudedju

tot de volgende ?


1 opmerking:

Sopdet Si zei

Soms vraag ik me af of de vluchtelingen vluchten voor IS of de bomaanvallen van het Westen.
Zelf ben ik niet zozeer bezig met het religieuze en het culturele, ik hou wel van multi. Ik sta eerder stil bij de volksverhuizingen naar landen die reeds kampen met overbevolking. Overbevolking is niet goed, het brengt stress mee, het zorgt voor gevoelige mensen die snel agressief uitvallen. Ik denk dat we op zoek moeten naar manieren om ontspannen te leven ondanks de overbevolking, maar daarvoor zullen volgens mij heel wat stiltezones moeten ontstaan... Religie kan daar net een sleutel zijn, niks zo rustig als een lege kerk of een kerk vol biddende mensen.