maandag, juli 06, 2015

Van veld naar diepvries !

We kregen weer geen regen... Correctie: we kregen er wel ! ongeveer 10 druppen per vierkante meter. Maar het koelde af, er kwam een frisse wind, en we zetten zowat alle deuren en alle ramen open om een frisse wind binnen te laten.
Plots een groot gedruis...
"Wat is dat?"
Het duurde even voor wij zagen dat het lawaai van het veld voor onze deur kwam...
4 (Vier !) grote bakbeesten van machines, een tractor met grote aanhangwagen, een enorme lege container...
Langzaam schoven de bakbeesten (merk: Ploeger) over de erwtjes. In hun spoor een schriel beetje murwgeslagen groen, waaraan je hier en daar nog een een erwtenschors zag zitten... Ik ging kijken, maar alle peulen waren leeg.
Geen erwt te bespeuren.
Het machine vrat de erwtjes op !

Hoe het werkt ? Ik heb er geen idee van ! Je ziet onderaan het machine het groen opgepeuzeld worden, en achteraan zie je groene resten het machine verlaten. De erwtjes zijn allemaal verdwenen in de buik van de bakbeesten.

Na enkele keren het veld op en neer te hebben gereden, stopt een van de machines, de tractor haast er zich heen, uit het machine komt een aanvoerband te voorschijn, en plots spuwt het erwtjes in de aanhangwagen uit... We staan er op te kijken, Anny, de buur en ik.

Geen van ons snapt hoe het werkt, en we staan dan ook verwonderd "Hoe kan dat? Hoe werkt dat ?"

Maar onze verbazing gaat verder dan dat... Als de grote aanhangwagen van de tractor vol is, rijdt de tractor naar de grote witte container, manoeuvreert zich met de aanhangwagen netjes tegen de hoge container aan... Dan gaat plots de bak van de aanhangwagen horizontaal (jaja !) omhoog, tot hij boven de witte container uitsteekt. En dan gaat hij langzaam kantelen en glijden  de erwtjes de container in...

Ook dat systeem hadden wij nog nooit gezien !

Straks gaat Anny het smalle boordje waar nog één of twee rijen erwtenplanten staan, langs gaan, en erwtjes plukken, vers van het veld... Nee, niet naar de diepvries, maar naar de kookpot ! Vrachtwagen na vrachtwagen verscheen nu, telkens met nog een aanhangwagen er bij verscheen nu, werd volgeladen door de nijvere man op de tractor, en reed weer weg... Met op de zijkant " Van het veld rechtstrees naar de diepvries"...

Als je straks erwtjes koopt, dan kan het dus zijn dat ze komen van dat enorme veld vlak voor mijn deur... Denk dan maar eens op ons, en over onze verbazing over de machinale mastodonten die met zo'n verschrikkelijk gedruis al die kleine groene bolletjes hebben uit die peulen gepeuterd...
djudedju.

De temperatuur is nu heerlijk, niet te warm, niet te koud.
Deze morgen stel ik vast dat het water in mijn aquarium al een paar graden gezakt is, het er maar een 28 à 29 graden meer. De vissen zien er weer iets beter uit, en zitten iets minder naar zuurstof te happen.

In de tuin bloeien zowat alle mogelijke en onmogelijke bloemen, sommigen veel vroeger dan anders, en anderen waren iets later, door het eerder koude voorjaar.
Her en der staan stokrozen met lange slierten bloemen te pronken...
De zomer is heerlijk ! Voor één keer, een foto van mijn tuin...

... als het niet TE warm is...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: