vrijdag, november 29, 2013

Snieklaas

Herinner je nog de sketches van wijlen Toon Hermans? Over Snieklaas...
Wij hebben het vaker over Sinterklaas, of Sint Niklaas, of ook nog Sint Nicolaas...
Morgen is het weer zo ver, ben ik weer van dienst in de academie te Zottegem. Woensdagnamiddag nog eens, en volgende week zaterdag moet ik de Heilige man zijn bij Okra.
Een jaarlijks terugkerende, aangename plicht.
Om het anders te zeggen: ik doe het graag, doodgraag.
En, een beetje tot mijn verwondering, even graag bij de gepensioneerden... Ik had dat eigenlijk niet verwacht. De teksten die ik kreeg om uit te spreken waren heel droog en heel saai, zoals wellicht ieder jaarverslag saai is. Dus doorspekte ik het wat met humor, en kijk, bij dat publiek kun je heel wat meer dan bij de kinderen.
Bij kinderen ben je een heilige, een serieuze figuur... Bij de gepensioneerden ben je alles, uitgenomen een heilige.

Ik ben al druk bezig met het zoeken van zaken waarmee ik straks de gepensioneerden kan verblijden... en andere dingen die ik kan vertellen tegen de kinderen. Soms kun je wat het ene naar het andere mee nemen, maar meestal niet. Bovendien heb ik bij de kinderen de kleinen, waar de meerderheid nog heel stellig gelooft aan de Sint en het wonder, en de ouderen, die de neiging hebben om de zaak wat in het belachelijke te trekken. Die moet je dan helemaal anders aanpakken. Ik ga er gewoonlijk een stukje in mee, om alles te relativeren, en tezelfdertijd het geheel toch wat ordentelijk te houden.

Een collega, die ook Sint mag zijn in een school, vertelde me dat hij met de grotere klassen heel wat ambras heeft, en dat het soms echt uit de hand loopt. Tot op heden heb ik dat kunnen vermijden. De leraars staan me bij, en zoals gezegd, ik ga een stukje mee, in die zin dat ik helemaal niet probeer de heilige te zijn, de betuttelende figuur, of als ik het wel eens doe, het dan doe op een manier dat alle leerlingen het eerder als grappig zien, en niet als iets waar ze tegen moeten rebelleren.

Ook de leraars doen daar aan mee... Vorig jaar had meester Kristof met een van zijn leerlingen gewed dat hij mijn baard niet kon aftrekken. De knaap had natuurlijk niet verwacht dat ik er zat met een echte baard, geen valse... De knaap, die anders zowat het haantje de voorste van de klas was, was meteen zijn pedalen kwijt. Heel de klas lachte. De jongeman in casu wist dat hij vijf weken de afwas van heel de klas mocht doen...en dat zijn geen kopjes, maar borstels en schoteltjes met verfrestjes en zo...

...
 Brouwerij Roman
Heb je het ook gehoord dat er een jongeman een tijdje in hechtenis is genomen omdat hij een foto wou nemen van een fout-geparkeerde politiewagen?
Kijk, dat lijkt me wel héél erg op machtsmisbruik. Twee keer zelfs: het parkeren waar het niet mag en dat als een recht beschouwen, en dan bovendien het in hechtenis nemen van de jongeman die een foto wou nemen...
Ik kan dergelijk machtsmisbruik niet aanvaarden ! Er moet (jammer maar waar) politie zijn, die instaat voor het doen respecteren van de wet, maar dat kan en mag geen reden zijn om zelf die wet niet te respecteren. Integendeel ! Ze hebben niet alleen gezag, ze hebben ook een voorbeeldfunctie. De meesten doen dat ook voortreffelijk, en net zoals altijd, wordt er van wat in orde is niet gesproken. Wat niet in orde is, wat machtsmisbruik is, dat springt meteen in het oog.
Het kan en het mag ook niet. Punt.
Maar laat ons de zaken niet scheef gaan trekken, de meerderheid van de politie doen hun taak zo goed mogelijk. Want makkelijk is het lang niet altijd. Naast de beteugelende wetten zijn er ook beschermende wetten, en nu en dan zijn die met elkaar in conflict. Ik herinner me dat een politie me zei: "Ja, meneer, u hebt gelijk, maar zolang er geen doden of gewonden vallen, kunnen wij in die zaken niet optreden..."
Laat ons dus niet altijd op die mensen hun kap zitten. Goed, dat die drie die de jongeman hebben opgenomen op het matje geroepen worden, want ze hebben hun macht misbruikt lijkt me, maar laat ons niet het geheel veroordelen.
Zonder de politie zouden we heel wat verder staan van een maatschappij op mensenmaat...

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk zei

Jij lijkt me bijna een geboren Sinterklaas,Toon. Een met een echte witte baard. Waar zie je die nog? :-) Ik wens je heel veel plezier bij de uitoefening van je ambt.

Wat betreft die fotograferende jongen... ik had het ook kunnen zijn!

Gr. en een fijn weekend voor jou en Anny,

Henk