dinsdag, november 26, 2013

De huik naar de wind hangen...

Heb je het ook gehoord/gelezen? Er is er weer eens eentje van politieke partij veranderd... Nu van de open VLD naar de NVA.

Wat mij daarbij opvalt, is dat ik nog geen één politicus heb weten overlopen naar een partij die het wat minder doet in de peilingen. Hoewel ieder overlopende politica of politicus zweert dat ze het uit overtuiging doen, is er geen een die zijn overtuiging verzilvert als het naar een kleinere partij is, of een partij die achteruit gaat.

Hun overtuiging gaat altijd naar partijen die het op dat ogenblik beter doen dan waar ze zaten.

Toeval ?

Daar ik niet in toeval geloof, hou ik het op gewoon opportunisme.
Winstbejag kun je het ook noemen.

We hebben al politici die diverse keren van overtuiging veranderd zijn.
Dat noemt men de huik naar de wind hangen. (Een huik schijnt ooit een soort kapmantel geweest te zijn, als men tegen de wind in gaat staan, waait dat ding open, als je de huik naar de wind hangt, sta je met de beschermde rug naar de wind...)

Dat politici dat doen, dat verwondert me geen zier. Ik verwacht immers niets hoogstaands of idealistisch van dergelijk volk, maar dat de mensen daar dan blijven voor stemmen, dat snap ik niet.
Dat kan er bij mij niet in.
Stel dat ik op Jan stem, omdat Jan binnen de partij zit die mij het best ligt, en dat hij binnen dat programma het dichtst bij mijn wensen aan sluit... Ik zou er niet mee kunnen lachen als Jan met mijn stem gaat lopen naar een andere partij, waar hij een heel ander soort programma aanhangt, en waar hij helemaal niet meer mijn opinie vertegenwoordigt !

(Dit in de onzinnige veronderstelling dat Jan binnen de partij ook maar iets in de pap te brokken heeft ! Jan moet, zoals alle politici gewoon knikken als zijn partijtop aan de touwtjes trekt !)

Eén ding hebben die overlopers bekomen ! De mens, Jan Modaal, heeft -terecht- alle vertrouwen verloren in alle politici. Hoe kunnen we ook vertrouwen hebben als er voortdurend dergelijke dingen gebeuren, en geen mens, zelfs geen partij daar echt tegen reageert?  Ze kunnen ook niet reageren, want ze hebben allemaal boter op het hoofd !
Ik denk niet dat er nog één partij is (toch van de partijen die enig gewicht in de schaal werpen), waar men nog geen overlopers in de armen heeft gesloten ! Ook geen enkele partij die nog geen overlopers heeft gekend in eigen rangen.

Met andere woorden, als zelfs de politici geen vertrouwen hebben in de politieke partij, zij zelf de woorden en beloften van de partij niet echt in het vaandel dragen, hoe kan de kiezer dan ooit nog vertrouwen hebben in het politieke systeem ????

Bovendien worden we tegenwoordig voortdurend er op gewezen dat politieke partijen en regeringen de waarheid verwringen tot het in hun kraam past. Jammer genoeg voor hen, zijn er steeds meer mensen die dit spelletje doorzien, en die dan ook, stilaan tot een meerderheid behoren die niet meer in de politiek gelooft.
Dit feit is meteen het succes van nieuwe partijen. Veel mensen stemmen voor die nieuwe partij, in de ijdele hoop dat die nu eens anders zal zijn, dat die nu eens eerlijk zal zijn, dat die nu eens echt zal pogen de boel uit te mesten...

Helaas... Dat succes is er meteen de oorzaak van dat talrijke politici uit de oude partijen overlopen naar dit nieuwe succesnummer, en er meteen de oorzaak van zijn dat deze zich moet aanpassen aan steeds meer verdund idealisme.... Zelfs al zou, ik benadruk ZOU, deze partij oorspronkelijk een eerlijk en oprecht ideaal hebben gehad, binnen de kortste keren is het besmet door de politieke geest van dit land... En zie, je hoeft echt geen profeet te zijn, om te weten dat één keer regeren, voldoende is om te bewijzen dat het ook niet meer is dan de zoveelste politieke partij, die voor de zoveelste keer zijn eigen kiezers verraadt...

Er is niets nieuws onder de zon, zelfs niet in de politiek.
Zolang we het normaal vinden dat een minister de ene keer bevoegd is voor Sociale zaken, de volgende keer voor openbare werken en de keer daarop voor Financiën, zolang we menen dat deze mensen genieën zijn, die specialist zijn in alles, zolang zullen we - ik zou bijna zeggen: terecht - bedrogen worden door de beloften van politieke partijen...
Een volk krijgt de leiders die het verdient...
Arm volk.

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: