maandag, november 04, 2013

bezige bij

Film poster for Imagine: John Lennon - Copyrig...
Film poster for Imagine: John Lennon - Copyright 1988, Warner Bros. (Photo credit: Wikipedia)
Straks moet ik naar een vergadering van het dagelijks bestuur Ziekenzorg, om mijn nieuwe functie als schatbewaarder op te nemen... 't Is tegen mijn gedacht, maar er is geen andere kandidaat... En je kunt een dergelijk bloeiend stukje beweging, gemeenschap, vereniging (allemaal prachtige woorden) toch niet laten kapot gaan hé?
Morgen moeten we dan naar de bank om alles over te schrijven op die manier dat de nieuwe voorzitster en ik volmacht hebben...

Ik ga moeten leren werken met dat systeem om in de bak onpersoonlijk geld te gaan beuren, iets wat ik nog nooit heb gedaan... 't Zal wel niet moeilijk zijn, maar ik haal mijn geld af in de winkels waar ik mijn aankopen doe, zo heb ik geen kosten. Ik vind het eigenlijk nogal straf dat we in een bank voortdurend kosten moeten betalen terwijl zij met ons geld grof geld verdienen... Maar ja, doet dat als privé persoon en je vliegt in de bak, doe dat als bank en je krijgt staatssteun en desnoods financiële hulp en staatswaarborg...

Ach, dat is reeds duizenden keren gezegd door duizenden mensen, maar er verandert niets.
Te contrarie, als we straks de NVA aan het bewind, of mede aan het bewind krijgen, dan zal de macht van het kapitaal nog bevorderd worden, en zullen de werklozen en zieken helemaal in het verdomhoekje terecht komen... Ziekenzorg zal er wellicht nog meer nodig zijn !

Al zit ik er eerlijk over na te denken om, mocht het zo ver komen,  naar Wallonië te verhuizen. Ik meen dit meer dan ik het zeg. Helemaal gelukkig zou ik daar niet mee zijn, want ik ben een Vlaming, maar niet op die manier. Ik ben veel meer dan dat Vlaming een sociaal mens, en als men van ons land een asociaal geheel zou maken, of een land waar sociaal alleen mag voor welbepaalde soorten van mensen, dan bedank ik daarvoor.

Ik ben ook maar een mens, en uiteraard zal ook ik de ene mens sympathieker vinden dan de andere, maar ik kan het me niet indenken dat ik hele groepen om etnische of maatschappelijke reden  zou moeten gaan uitsluiten. Mijn gebuur heeft Waalse familie, ik heb Waalse vrienden, ik heb geen haat of zelfs geen hekel aan Moslims of andere soorten van mensen of groepen van mensen. Ik kan me ook ergeren aan extremisten, maar ik weet dat ik dat niet kan (en niet wil) oplossen met daar een ander extremisme tegenover te plaatsen.

Het is absurd mensen te gaan haten omdat ze een of andere bepaalde nationaliteit hebben, of een of ander geloof hebben, maar ik ben uiteraard niet akkoord met hun extremisme ook. Maar hoe kun je dat extremisme denken te breken met daar een ander extremisme tegenover te plaatsen? Als je een klein beetje redeneert, dan weet je dat dit nooit tot een oplossing kan leiden. Je kunt tijdelijk wel komen tot overheersing van de ene groep door de andere, maar er zal steeds verzet blijven bestaan en zelfs blijven groeien. Je kunt haat alleen vernietigen met er liefde tegenover te zetten. Dit is niet makkelijk, maar een andere oplossing is er niet. Dit wil niet zeggen dat je zo maar alles moet aanvaarden, dat je alles moet inwilligen, maar je mag en kunt dit niet doen met repressie, want anders zaai je verzet en weerstand en haat.

Ach ik ben misschien een dromer... maar heb jij een andere oplossing ?
Neem me niet kwalijk, maar het liedje Imagine van John Lennon lijkt mij een gepast lijflied voor de vreedzame mens. Van mij mogen er zelfs gerust nog religies zijn, als die op zich maar de anderen aanvaarden in hun eigenheid en hun denken.
Er mag een regering zijn, als die er is voor de bevolking en niet voor de machthebbers...
Imagine
Verbeeld je

... en tedju, ik heb heel wat verbeelding nodig om dat te verwachten van politici en religies..
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: