donderdag, september 26, 2013

petoaërs (aardappelen)

Gisteren zijn ze hier met zo'n huizengrote machine op het veld voor mijn deur verschenen om de aardappelen te rooien. Waar is de tijd dat Omer met zijn paard zo'n klein roest ding voort trok over het veld, een ding dat een soort vork door de grond sloeg en de aardappelen boven haalde. Wij dan op onze knieën daar achter, een mand achter ons aan trekkend, en maar patatten rapen... Nu staat er boven op die mastodont een man, die ongerechtigheden uit de voorbijvliegende aardappelen haalt. Na enkele minuten rijdt dat ding dan naar een tractor met een dumper aan, en stort daar de aardappelen in.

Gisterenavond omstreeks tien uur zijn ze gestopt, en ik verwacht ze nu ieder moment hier terug om de rest uit te doen. Maar misschien wachten ze tot de mist weg is ?

Helaba, heb je dat woord "dumper" gezien ? Begin deze week stond er een artikeltje in de krant in de regio Zottegem was een man door een dumper weg gekatapulteerd en zwaar gewond naar het hospitaal gevoerd... Een dumper ? Wat voor beest is dat nu weer ? Dat is dus gewoon wat wij hier een kipkar noemen (of liever een kipkerre)... Een kar die je kunt leeg "kippen"...kantelen.

Ik ben eens naar buiten gegaan, staan kijken naar de werkers. Het toonbeeld van een rentenier als het ware. En telkens weer sta ik verstomd te kijken naar dat reuzegrote machine... En telkens weer vraag ik me af of dat nu echt rendabel is ? Vroeger ging het toch ook ? En het werkvolk dat op zijn knieën patatten aan het rapen was, dat waren de kinderen van de boer en een paar vriendjes. We kregen nadien wat drinkgeld van Omer, en we waren content, we hadden veel leute gehad, en kregen nog wat drinkgeld toe. Nu zijn aardappelen een wetenschap geworden, regelmatig worden ze gesproeid met "weet-ik-veel-wat" om langer te groeien, en dan plots gesproeid met "weet-ik-ook-niet" om dood te vallen en de aardappelen plots "rijp" te laten zijn... En dan komt dat reuzegrote ding ...

Ooit is er een plaag van coloradokevers geweest, en die keer heeft men de aardappels gesproeid meen ik me te herinneren, maar eerst hadden we zoveel mogelijk van die beestjes gezocht en vernietigd (lees dood gestampt)...
De aardappelen waren nadien de natuurlijke dood gestorven, op de normale tijd... en nog tijdens de grote vakantie konden wij aardappelen rooien... Nu is dat dus eind september. Wellicht hebben ze nu meer en grotere aardappelen, maar wat zit er allemaal in aan sproeistof ? En hoeveel kost zo'n machine om die aardappelen te rooien?
Ik weet het niet... Ik vraag me af of dat in ieder geval vroeger niet beter was ?
Nu gaan ze aardappelen kweken die minder moeten gesproeid worden, dank zij ingrijpen in de DNA van onze nationale patatjes... En wat zal dat met zich mee brengen?

Ik ben daar allemaal niet zo gerust in... Ik las ergens dat knaagdieren niet van de maïs aten die genetisch was gemanipuleerd. Waarom ? of liever "Waarom niet ?" Omdat het anders smaakt ? Omdat het niet verteerd ? Omdat het minder voedt ? omdat het ? ? ????????

In van die alternatieve sites van groener-dan-groene-jongens, lees je nu al over bijwerkingen. Ik lees dat met een kritisch oog en geloof er het mijne van, maar het verontrust me dat ik geen reactie zie op die dingen.

Maar ja, we leven dus in een tijd dat men knollen van een paar honderd gram uit de aarde haalt met huizenhoge machines voortgetrokken door enorme tractoren, en straks gaan die knollen dus wellicht ook nog eens genetisch gaan bewerkt zijn...

Je moet echt eens lezen wat ze allemaal vertellen over de kampioen van de genetische manipulatie, het bedrijf Monsanto... Om van te huiveren... Het ergst vind ik dat ze die groenten en slachtdieren niet alleen manipuleren, maar ook nog eens patenteren... Misschien denk je dan: "logisch !", maar dat is het niet, want men stelt vast dat die eigenschappen door bestuiving over gaan op andere velden, en dan gaat Monsanto die bedrijven dan gaan betichten van diefstal ...

Echt je moet eens gaan googlen....

De mist trekt op... straks komt wellicht dat grote aardappelmonster hier terug brullen...
djudedju

tot de volgende ?



Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: