maandag, september 09, 2013

de stadsstaten

Marihuana (film)
Marihuana (film) (Photo credit: Wikipedia)
Er is heel wat heisa ontstaan over de Antwerpse Gas-boete op het bezit van wiet, ofte marihuana...
Ik ben heel blij dat die heisa er eindelijk komt, ik vind het echter een beetje jammer dat het net over wiet gaat...
Ik heb het niet zo op verdovende en/of verslavende middelen, die uiteindelijk op geen enkele manier de mens goed doen. Naar het schijnt zou cannabis (wiet, marihuana) wel een en ander beloven als pijnstiller en als medicament. In die zin zou het dus wel moeten kunnen.

Maar ik heb het over de gasboetes...
Gemeentelijke Administratieve Sancties...
Het middel om machtsgeile burgemeestertjes en zijn discipelen toch zelf wat eigengereide macht te geven.
Want dat is het.
In gemeente X is zitten op de dorpel van de kerk een misdaad, in de gemeente er naast mag dat wel. In gemeente Y mag je niet dit, in gemeente Z niet dat... Geen kat die nog weet waar je wat mag of net niet moogt.

Ieder Belg is gelijk voor de wet, maar de wetten zijn niet gelijk voor iedere Belg.
Toch absurd?
In een Britse documentaire noemde men België Kafkaiaans ... Kafka is een schrijver die beroemd is om zijn benadering van absurde toestanden, en hoe de maatschappij zou zijn in absurde situaties.
Maar het lijkt er inderdaad steeds meer op dat België een absurd stukje wereld is.

Ik kan aannemen dat men voor bepaalde zaken eigenlijk nood heeft aan een soort makkelijke afwerking van boetes, maar is het systeem van de GASboetes niet net de zaken omkeren? Men maakt het systeem daarmee niet simpeler, doorzichtiger, vlotter, nee, men maakt er gewoon een poespas van.

Ik ben voorstander van het feit dat men de bestraffing (boetes) voor kleine misdrijven moet eenvoudiger maken, maar als men dat nu blijkbaar kan in een stom systeem van GASboetes, dan moet men dat toch kunnen in een systeem van algemene uniforme wetgeving voor heel het land?
Op die manier zou men de zaken voor iedereen veel doorzichtiger kunnen maken en veel duidelijker.

.....

Of is het soms net de bedoeling van het ondoorzichtig, Kafkaiaans te maken? Omdat men zo de machtsgeilheid van de plaatselijke verkozenen tegemoet komt en omdat de ondoorzichtigheid op zich al een bron is van meer boetes, die netjes binnen gerijfd worden.
Als het er om gaat om de gemeente een zeker inkomen te verschaffen zonder dat ze de belastingen verhogen, dan zou men ook dat nationaal kunnen opvangen... Dus rest mij alleen het gevoel dat het enkel en alleen gaat over het schenken van een beetje macht aan de plaatselijke machtshebbers...

Het lijkt mij een symptoom te meer... Onze maatschappij evolueert steeds meer naar rechts, en rechts heeft nogal de neiging naar dictatoriale middelen.... Het hangt allemaal aaneen...

Ik kan me geen enkele reden bedenken waarom men nu plots per gemeente afzonderlijke, afwijkende wetten en wetjes moet kunnen maken, als het niet is om tegemoet te komen aan de machtswellust van de enkelingen...

Het kan best zijn dat men inderdaad overlast heeft door de wietgebruikers, maar ik kan me niet voorstellen dat die overlast een typisch Antwerps fenomeen is.  En als het niet typisch Antwerps is, dan hoort het niet dat Antwerpen een eigen wet maakt en eigen boetes kan opleggen.

Maar ja... ik probeer gewoon na te denken, en dat is ook niet logisch meer...
Kijk nu maar naar Menen... Als daar iemand aan de gemeentelijke diensten inlichtingen komt vragen, en hij is niet Nederlandstalig, dan moet men hem of haar maar proberen te helpen, met gebarentaal... Want Frans spreken, dat hoort niet... djudedju.

We maken ons echt sympathiek !
Ik zie zo al de toerist die in Menen wil vragen waar hij dit of dat kan vinden, en achter de balie een ambtenaar die zoals een Sjamaan zit bezwerende tekens te maken over de verbouwereerde toerist...
djudedju...

Is het niet hoog tijd dat wie echt Vlaming wil zijn, zich ook bewust is van het feit dat grootsheid niet kan samen gaan met bekrompenheid???

Maar ja... we hebben nu eenmaal politici, en geen wijzen...

tot de volgende ?


Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: