vrijdag, september 21, 2012

racisme

FRANKFURT, GERMANY - MAY 7:  Radical Muslim cl...
FRANKFURT, GERMANY - MAY 7: Radical Muslim cleric Pierre Vogel speaks during a gathering of sympathizers on May 7, 2011 in Frankfurt, Germany. Vogel, a founder of the Salafist, Germany-based organization Einladung Zum Paradies (EZP), or Invitation To Paradise, had originally called a public mourning for recently killed Al-Qaeda leader Osama Bin Laden, but after city authorities sought to prohibit his request he changed the announced emphasis of the gathering. (Image credit: Getty Images via @daylife)
Het lijkt wel of het racisme niet meer uit het nieuws gaat...
Voortdurend wijst men ons op ons racisme tegen de moslims, en via internet wordt je plat gebombardeerd met filmpjes die je tonen hoe racistisch de moslims zijn tegenover niet-moslims. Daar lijkt het racisme dus niet zozeer op rassenhaat dan wel op godsdienstfanatisme, maar je ziet ook talrijke acties op je kleine scherm over haat tegen Amerika... Amerika, toonbeeld van een land vol slechteriken?

Als je luistert naar je westerse medemens, dan is hun racisme een gevolg van het fanatisme van de moslims, hoor je de moslims, dan reageren zij op het racisme van de westerlingen. Zo blijf je aan de gang.

Om eerlijk te zijn, ik heb daar schrik van.
Ik lees heel wat boeken over geschiedenis, en deze verschijnselen zijn dikwijls de voorboden van geweld en oorlog. De laatste keer moordde men nog net een volk (of betere: enkele volkeren) niet helemaal uit. Maar daar bleef het niet bij. Het was mede de aanleiding tot een wereld vol oorlog.

Een economische crisis is een tweede goede bodem voor een oorlog. Je moet maar eens kijken, eerst komt de economische terugval, dan een groeiende haat tegen een ander volk (die dan nogal eens de schuld van het economisch debacle op zich krijgt), en tenslotte een oorlogseconomie, men stelt het eigen volk te werk in de productie van wapens, en dan... dan gebruikt men die wapens.

Momenteel kennen we een economische crisis en we kennen evenzeer een stijgende rassenhaat.
Nu nog een stijging van de bewapening...

Eén ding is er nu nieuw, en dat is het terrorisme. Dat is een nieuw fenomeen. Niet dat er vroeger geen terrorisme bestond, maar het had niet die wereldwijde impact. Je zou kunnen stellen dat het terrorisme nu voor de eerste keer een wereldterrorisme is. Maar dat verhoogt in sterke mate het racisme.

Bij iedere aanslag door Al Qaida verhoogt men het racisme met enkele graden. De getroffenen krijgen meer afkeer van alles wat Moslim is, de Moslims voelen zich gesterkt in hun haat tegen de mensen die hen onderdrukken, hen haten... Hoe meer zij dat doen, hoe meer de haat stijgt bij beide partijen.

Is daar nog een uitweg uit die vicieuze cirkel ? Ik denk dat het nog kan, maar men mag geen tijd meer verliezen. Men moet iedere vorm van racisme, of het nu van westerse bron of van moslim bron afkomstig is, men moet tegen beide optreden. Nu lijkt het voor de westerling of men de moslim maar laat doen, en het lijkt de moslim of men de westerling maar laat ageren.

Ik denk dat men vanuit de regering tegen beide even hard moet opkomen. Men mag racisme niet verder laten woekeren en uitgroeien tot een ongeneeslijke zweer op het sociale weefsel.

Ik pleit niet voor het ene of voor het andere, en dat mag ook niet. Van zodra men dat doet, predikt men in feite haat tegen de anderen. Ik zou nog een stap verder willen gaan. Men moet verbieden dat er kwaad wordt gesproken over andere volkeren of andere groeperingen. Ik denk hier onder meer over het idiote gedrag van sommigen over landgenoten die een andere taal spreken, over arbeiders uit de vroegere Oostbloklanden en ga zo maar verder.
Niemand is gebaat bij dergelijke veralgemenisering en het geeft alleen maar aanleiding tot haat en onbegrip.
Vroeger leerden we in de school: "Een mus is een vogel, maar niet alle vogels zijn mussen..."
Deze "wijsheid" vergeten we als we spreken over Walen, over Moslims, over Polen, mopjes vertellen over Limburgers, West Vlamingen en Nederlanders...

Het is dus niet dat we het niet weten, we negeren gewoon ons gezond verstand om te veralgemenen en op die manier hele groepen over dezelfde kam te scheren.

Ik pleit mezelf niet onschuldig... Soms doen we dat zonder er echt bij na te denken. We moeten dus onszelf aanleren om op dat gebied attenter te zijn. We moeten ons bewust zijn van het gevaar dat er schuilt in dergelijke algemeenheden. Het kan best zijn dat er een bandiet is die toevallig ook moslim is, maar er zijn wellicht ook bandieten die westerling zijn.

Het is evenzeer verkeerd om de reden te gaan zoeken bij een of andere godsdienst of overtuiging. Als men die godsdienst of die overtuiging misbruikt, dan ligt dat aan de misbruiker. Een auto is niet slecht omdat je tegen een paal reed... net zo min als de paal slecht is omdat hij daar toevallig stond.

Laten wij eens met zijn allen proberen om niet meer mee te heulen met al die algemeenheden, niet meer mee te doen met het verspreiden en aanvaarden van al die verdachtmakingen van hele groepen...
Als ieder voor zijn eigen deur veegt, is heel de straat proper...


Vandaag zijn we 21 september, de eerste dag van de herfst... En we voelen het, het is koud, kil... Ik las dat men ons weer een hele straffe winter voorspelt... Maar we zijn allemaal zinnige mensen, en dus geloven we niet in voorspellingen, want anders wisten we dat het geen straffe winter meer zou worden, de wereld vergaat immers nog dit jaar... djudedju

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: