donderdag, februari 23, 2012

rokers

No cannabis
Image via Wikipedia
60 jaar geleden rookte 70 % van de bevolking, nu nog 25 %...
De rokers sterven uit.
Dit zijn weliswaar Nederlandse cijfers, maar erg veel zullen de Belgische cijfers wellicht niet afwijken.
Het verbieden van te roken op ondertussen zo wat alle plaatsen, heeft duidelijk resultaat.
Maar dan lees je dat op een schoolfeestje twee leerlingen bewusteloos werden afgevoerd na gebruik van vloeibare speed... de dealer is gevat.
Vriend Luc (aardperen) heeft me eens verteld - zijn vrouw werkt in een instelling waar onder meer verslaafden verzorgd worden - dat er mensen zijn, die na één keer (1 keer !) gebruiken van drugs (zelfs van zogeheten softdrugs) voor de rest van hun leven zullen moeten verzorgd worden en nooit meer een normaal leven kunnen leiden.
Volgens Luc zou zo'n instelling een verplicht uitje moeten zijn op ieder schoolprogramma, zo dat de leerlingen zien wat de gevaren zijn.

Wat is het toch dat de mens doet grijpen naar dergelijke middelen ? Vandaag en gisteren op TV gehoord van de gevaren van cafeïne... We drinken veel te veel koffie en vooral die pep-drankjes zijn echte boosdoeners.

Opwekkende middelen, verdovende middelen, hallucinerende middelen... noem maar op.
Mij lijkt het dat de mens vooral zichzelf wil ontvluchten, of ontlopen. Of misschien zichzelf wil oppeppen tot prestaties die zijn natuur te boven gaan.

Waarom doen we dat eigenlijk ? Het heeft niets met beschaving te maken, want we vinden het terug bij natuurvolkeren tot bij de high society...  Zijn we geen roker, dan drinken we koffie met heelder sloten, of we houden het bij een lekker glaasje wijn of bier, of... we horen bij de gebruikers van het gamma dat onder de noemer drugs valt. (Volgens mij hoort alcohol daar eigenlijk ook bij...)

Naar mijn gevoel horen daar eigenlijk nog enkele zaken bij... Je ziet het hier maar heel zelden, maar er zijn mensen die zich volledig van de wereld helpen, door bepaalde "gebeden" of "mantra's" of dergelijke dingen. Mensen die door het eindeloos herhalen van vaste ritmische teksten of letters zichzelf van de kaart helpen, die dus zonder "hulpmiddelen" zichzelf in een roes brengen. Bepaalde sprekers kunnen op een verwante manier hele groepen mensen begeesteren en tot daden brengen die deze mensen anders nooit zouden doen. Daar speelt onder meer dat wondere fenomeen van de groepsgeest ook mee.

Blijkbaar zijn we niet zo heel echt rationeel; zijn we heel makkelijk te beïnvloeden en te verleiden tot dingen die we "normaal" niet zouden doen.
Ik ben blij dat het aantal rokers is verminderd, maar ik zal pas echt blij zijn, als dat roken niet vervangen wordt door een ander verslaving. En pas heel gelukkig als we eindelijk eens echt tot de nuchtere mensheid zouden uitgroeien, die helemaal niet meer neigen naar al die dingen.

De voorbije zondag liep er hier een peuter rond, bezig met zijn eerste zelfstandige stapjes. Als drinken krijgen die peuters nu gewoon water. Niet meer met een of ander toevoeging. Geen zoetmakertjes, gewoon water. Het manneke was dat gewoon, en dronk het heel graag. Misschien moeten we daar beginnen ? Moeten we daar de komende generatie proberen op te voeden?
Geef toe, water, gewoon plat water is niet meteen de favoriete drank. En toch is het duidelijk het gezondste...

Maar ja, daarmee lossen we de neiging naar al die stoffen niet meteen op. Mensen willen blijkbaar nu en dan weg van zichzelf. Vluchten van de pijn, vluchten van de onmacht, vluchten naar een "betere" wereld ?

Ondertussen zit ik nog steeds te hoesten en te snotteren.
misschien eens ne goeie dreupel ????

tot de volgende ?


Enhanced by Zemanta

2 opmerkingen:

Tiens zei

Arme Toon,

Een valling is maar iets simpels maar we weten allemaal hoe ongelooflijk ellendig je je daarbij voelt.

Mijn recept: een scheut cognac in de decafeïne plus een klontje bruine (riet)suiker en zo heet mogelijk opdrinken. Dan het bed in of op de lange zetel met een dekentje.
Helpt gegarandeerd.
Weet ik nog van mijn oma.

Word toch maar gauw weer beter.

Tiens

een beetje zoet, een beetje zuur zei

dat cognacje zie ik wel zitten, maar decaf heb ik niet eens in huis...