woensdag, december 14, 2011

Luikse wafels

Basile de Loose - Wafels bakkenImage via WikipediaBen je ook met ogen vol verschrikking voor je TV gaan zitten, bij de beelden uit Luik ?
Een dolle schutter en granaatwerper maakte  5 (of 6 ?) slachtoffers en maar liefst 120 gewonden op de kerstmarkt te Luik.
Dat het een man in voorlopige vrijheid was, doet meer dan een voorhoofd fronsen... Hoe kan dat? Als je bovendien weet dat hij veroordeeld was onder meer voor wapenbezit, hoe kan het dan dat hij nu al weer zoveel wapens had ?
Er loopt duidelijk iets mis met ons systeem ...
Ik heb je al eerder gezegd dat ik niet geloof in het systeem van gevangenissen, toch zeker niet zoals die nu zijn.
Of het nu misdadigers zijn, of pedofielen of weet ik veel wat voor soort daders, het zijn mensen die de normale normen van de maatschappij niet respecteren. Er is iets mis met hun normen.
Mij lijkt dat internering zonder te werken aan het normenbesef zinloos.
Het enige wat zou moeten helpen is de schrik voor de opsluiting, maar de opsluiting volgens de moderne normen lijkt blijkbaar voor een heel pak mensen helemaal niet zo afschrikwekkend ! Dit is normaal, want zelfs de doodstraf - waar die nog bestaat- lijkt helemaal niet te werken als afschrikwekkend middel
Er moet dus een andere, een nieuwe weg gekozen worden.  Die nieuwe weg moet niet gericht zijn op afschrikking (dat helpt duidelijk niet), maar op heropvoeding. Desnoods à la brainwashing, hersenspoeling.

Nu zijn er weer een heel pak mensen als slachtoffer gevallen, sommigen overleden, een heel pak gewond. De dader is zelf ook dood, dus zullen die mensen hun wraak niet krijgen, tenzij ze het gaan koelen op het slecht controle systeem op ex-gedetineerden... En wat brengt dat op ?
Wat brengt wraak sowieso op ?

Wraak lijkt mij een beetje familie van de revolutie... het geeft een schijnoplossing, maar leidt in feite tot een herval in dezelfde kwaal. Trouwens je verwijt iemand iets, wil hem daarvoor pijnigen, maar dat pijnigen op zich is zelf ook weer een kwaad.
Je kunt een kind een tik op de billen geven, ter correctie, maar doe dat met een volwassene, en hij zal zich zeer gekrenkt voelen.
Hoe komt dat ?
Kijk, je reageert omdat jou een onrecht is aangedaan.  Je reactie zal dan ook in evenredigheid zijn met het gevoel van onrecht dat je is aangedaan. Maar de dader zal de door hem gepleegde feiten hoogstwaarschijnlijk veel minder zwaar inschatten dan jij dat doet, dus zal volgens hem de straf veel te zwaar zijn.
En zo zitten we in feite terug in het beddeke van de normen...
Als iemand een kras maakt op je wagen, dan zal hij wellicht die kras veel minder erg vinden dan jij, want het is al een oude wagen, er zijn al nog krassen op... Maar jij hebt dit keer de dader gezien, en in werkelijkheid is voor jou je wagen nog steeds je gerief, en die kras is nu voor één keer een kras waarvan je de dader kent; dus wellicht reken je hem bewust of onbewust al de krassen aan.
Met andere woorden, er is geen vaste maat om die kras in te schatten...
Met normen is het ook zo... Sommige mensen vinden het helemaal niet erg om een bloem te plukken uit een voortuintje, als die bloem eigenlijk wat uit de rij staat... Voor anderen is dat not done... Dat is niet van jou. Ik kan hetzelfde vertellen over een bic van het bureel... en iedereen kan dergelijke voorbeelden aanhalen.

Ik heb wel de indruk dat de normen in de loop van mijn leven heel wat afgezwakt zijn... En de wetgever vind dit blijkbaar ook, en om dat op te vangen komen er steeds meer wetten en wetjes... Betuttelend is een zacht woord voor die manier van regeren, maar als we eerlijk zijn, zit er een logica in, en liggen we wellicht zelf aan de basis van die betutteling. We doen het niet meer van zelf, we moeten gecorrigeerd en beteugeld worden in alles en nog wat.

Een weldenkend mens zal op het uur van de scholen, in de omgeving van scholen, zeker voorzichtig en behoedzaam rijden. Maar blijkbaar zijn er steeds meer die niet weldenkend meer zijn, en dus moet men een zone dertig invoeren. Punt. Of anders kost het je zoveel. De portemonnee is blijkbaar gevoeliger dan het hart en het hoofd...

We moeten ons bewust zijn van het feit dat je geen samenleving kunt in stand houden, als je niet met zijn allen de normen respecteert, en de anderen respecteert...  Je kunt niet op je eentje links gaan rijden als iedereen rechts rijdt. Je kunt dus ook geen bloem plukken die van een ander is...

Of ben ik nu betuttelend ?

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: