woensdag, december 07, 2011

echtscheiding

Sex 1Image via WikipediaIk heb het hier al enkele keren gehad over de vele echtscheidingen bij jongere (dan ik) mensen...
Ik heb geprobeerd een logische verklaring te vinden, en botste daarbij op het feit dat wij indertijd met niets vertrokken en alles moesten opbouwen van niets tot iets. Nestbouw zou je het kunnen noemen. Ook het feit dat er veel meer "bekoringen" zijn, want op ieder werk werken er tegenwoordig de beide seksen door elkaar, en om een oud spreekwoord aan te halen: "je moet de kat niet bij de melk zetten"
Maar nu las ik onlangs een voor mij totaal nieuwe bijkomende uitleg...

Het schijnt bewezen dat "de pil" een negatief effect heeft op het seksleven van de vrouw, die door de werking op de hormonen-huishouding van haar lichaam, haar partner niet meer ziet als ideaal, maar veeleer zoekt naar een ander ideaal. Het schijnt zo te zijn dat "de vrouw" eigenlijk hormonaal zoekt naar een partner, en bij vrouwen die de pil nemen, zou dat beeld er anders gaan uit zien, waardoor de vrouw eerder geneigd is daadwerkelijk naar die andere partner te zoeken.

Niemand kan ontkennen, dat de seks, de fysieke aantrekkingskracht door de hormonen wordt beïnvloed. En veelal is de fysieke aantrekkingskracht de eerste aanzet tot een relatie, tot het vormen van een paar. De Liefde (met hoofdletter) vertrekt dus veelal vanuit een zuiver fysiek gegeven. Je zou dus kunnen stellen dat de basis, het grondvest, van de Liefde begint met het fysieke. In de Liefde overstijg je later dat fysieke en vervang je het niet, maar vul je het aan met een heleboel heerlijke dingen, die van het leven binnen het huwelijk (of de samenlevingsvorm) een heerlijk bestaan kunnen maken, waarbij je veel meer op elkaar steunt dan alleen op dat fysieke. (Ik wens het je in ieder geval ook zo toe!)

Ik kan me indenken, dat als de hormonenhuishouding plots op de helling gezet wordt, en je als het ware het grondvest van onder dat huwelijks-gebouw uit haalt, het risico op instorten wel heel wat groter wordt.

Weet je, ergens ben ik een beetje blij met deze aanvulling van uit de wetenschappelijke hoek... Het herstelt een beetje mijn kijk op de jongere mensen. Het geeft een antwoord die niets te maken heeft met karakter, inzet, volharding, samenleven door samen te groeien... Het is een element die ergens van buitenaf komt, en niet van de mens als dusdanig.

Van buitenaf? Niet helemaal... Want het nemen van die pil is uiteraard een keuze. Niemand is verplicht de pil te nemen. Maar we leven in een maatschappij waar gezinsplanning normaal is, en de pil is het makkelijkste middel om aan die gezinsplanning te doen.

Maar als we het voorgaande lezen, is de pil dan daadwerkelijk wel de gemakkelijkste optie ? Ik heb er grote twijfels aan. Geen enkel jong paar sluit een samenlevingsakkoord (huwelijk of een andere vorm) af, met de bedoeling daar na enkele jaren weer een einde aan te maken. Ieder paar gaat die verbinding aan omdat ze overtuigd zijn nu eindelijk de ideale partner te hebben... waarmee ze een heel bestaan kunnen uitbouwen en door leven.
Maar als die pil nu daadwerkelijk van uit je lichaam die keuze beïnvloedt, dan is die verbintenis plots aangevallen van uit je eigen ikje. Veel jonge meisjes nemen nu de pil al, gewoon als voorzorg, niet wetende dat ze daardoor een andere partner kiezen dan ze zelf zouden doen zonder die pil. En wie er later aan begint, zit plots met een man die niet meer voldoet aan de zuiver lichamelijke vraag...

Zoals zo dikwijls lijkt het dat al die uitvindingen effecten hebben die we niet hebben verwacht, niet hebben ingecalculeerd...

Het lijkt me dan ook dat we met de pil niet het ultieme antwoord hebben op de gezinsplanning...

Het leven is veelal schijnbaar veel makkelijker dan vroeger, maar hier en daar zitten er angels in onverwachte hoeken.
Mens zijn is niet makkelijk

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: