maandag, november 29, 2010

Irma Laplasse, kroniek van de haat...

Rotterdam, oorlogsschade na bombardement (3)Image by Provinciaal Historisch Centrum Zuid-Holland via FlickrIk ben het boek over Irma Laplasse aan het lezen (Karel Van Isacker)... Een vrouw die na de oorlog is ter dood veroordeeld en ter dood gebracht.
Het boek toont aan dat de schuld niet onomstotelijk is bewezen (ik heb het wel nog niet volledig uitgelezen, misschien gaat de uiteindelijke conclusie nog een stapje verder?)
Maar daarover wil ik het niet hebben... Ik wil zelfs niet eens verwijzen naar de parachutemoord van een maand of wat geleden, ik wil het hebben over de haat.
Ik heb de oorlog (Godzijdank) niet meegemaakt, wel herinner ik me nog de spaarzin die ons ingestampt werd, na de ervaringen van de oorlog, en ik herinner me heel duidelijk het hamsteren in de tijd van de Koreaanse oorlog...
Maar ik ben een geschiedenisfanaat, en lees veel over geschiedenis, en geschiedenis dat is nu eenmaal een ellenlange resem van oorlogen en twisten...
Deze wek las ik ook een miniem artikeltje over het feit dat de Duitsers nog steeds de bombardementen van hun steden als onrechtvaardig en zinloze agressie beschouwen en aanvoelen. Wellicht zullen de Londenaars de bombardementen op hun stad ook zo herinneren.
En vanuit de veilige afstand van de geschiedenis stel ik vast dat ik ze beiden gelijk geef... In beide gevallen betreft het aanvallen op de burgerbevolking, die niet echt de vechtende partijen waren. Als er nu een Amerikaanse bom op een burgerdoelwit terechtkomt schreeuwt de wereld moord en brand. Terecht, maar ze deden met zijn allen hetzelfde in de wereldoorlogen...

Maar ik heb het over de haat...
Wellicht zullen de Duitsers hier tijdens de bezetting verschrikkelijke dingen hebben gedaan, zodat de opgekropte woede zo overging in haat, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat men dan net dezelfde dingen deed die de woede hadden opgewekt. De behandeling die de gevangenen kregen hier van de weerstand, was echt niet veel anders dan wat ze de Duitsers verwijten gedaan te hebben tijdens de oorlog. Het lijkt wel een beetje een bijbelse wraak: een oog voor een oog, een tand voor een tand... Of om het misschien wat actueler te zeggen, het lijkt sterk op de Sharia... De wetten bij de Islam zijn immers nog steeds een oog voor een oog...

Zelfs nu nog merk je iets van die haat van toen. Bij sommige oudere mensen, die de oorlog wel hebben meegemaakt lijkt die haat nog steeds, wat onderhuids, aanwezig te zijn.

Net of dat iets oplost...
Het enige wat je met dit systeem bekomt is dat het blijft duren, pakt gij mij, dan pak ik jou is een spelletje zonder einde.
Och, ik weet wel, ik heb makkelijk praten, ik heb het niet meegemaakt... Maar iedereen heeft in zijn leven wel onrechtvaardige dingen meegemaakt, ook al waren ze uiteraard niet in die mega-maat zoals een oorlog is. Ik heb de indruk dat de haat hier langer blijft doorspelen, omdat het een stuk is van het collectief geheugen. Zo hoor je nog steeds over ultra-Vlaamse partijen dat ze zwart zijn... Wellicht zitten er in alle partijen elementen uit families die niet zuiver op de graat waren in die tijd, maar omdat de toenmalig ultra-Vlaamsen dachten de redding van Vlaanderen te vinden bij de Germanen, krijgen zij nu nog steeds de naam... als een blijk van de onverwoestbaarheid van de haat...

Gek is dat. Het lijkt weer eens wat bijbels, hun bloed kome over ons en onze kinderen...
Net of de kinderen verantwoording kunnen geven voor de daden van hun ouders of grootouders. Lijkt wat op de houding tegenover de Joden, omdat hun voorouders Kristus zouden vermoord hebben. (niet de Romeinen, want die zaten midden in de bekeringsfase...)
Och, ik word er ook wat kribbig door. Haat maakt me zo ongelukkig.
Och, ik ben niet de vergevingsgezinde bij uitstek, maar als ik ergens een hekel heb aan iemand, dan negeer ik die gewoon. Ik ga hem of haar niet zwart maken, ik probeer te leven als ware de wereld er zonder hem of haar. Want eerlijk is eerlijk, vergeven is soms héél moeilijk.
Maar als je de reeks voortzet, en hem of haar terug lapt wat zij jou lapten, dan kom je in een straatje zonder einde... Haat is zo eindeloos.

't Zal dat winterweer zijn die me doet denken aan koude gevoelens... want 't is weer aan het vriezen, de sneeuw smelt niet, maar vriest wat weg, en de bladeren van mijn linde zijn grotendeels weg, afgevallen, of afgebroken ?

De vogels vreten mijn voorraden aan voedsel weg aan hoog tempo, ik denk dat ze het doorgeven aan elkaar: daar is nog eten te vinden...
En 's morgens is het nog donker en voor de avond is het alweer donker.
Geen wonder dat ik het over haat heb, ik haat de winter !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: