maandag, november 08, 2010

achterneef

Steegbeluik, GentImage by Erf-goed.be via FlickrVandaag komt Marc op bezoek, hij gaat deze namiddag verder gaan grasduinen in de gemeente Zingem, naar sporen van de Pauwels...
Zoals je je wel herinnert, Marc is een achterneef van Anny... De moeder van Anny en de vader van Marc waren neef en nicht... 't Is dus al behoorlijk verre familie, maar ja, dank zij zijn onverdroten inspanningen zijn we wat beter op de hoogte van onze stamboom. En weten we dat Marc De Bel een even verre neef is (Zijn moeder was een nicht van Anny's moeder...)
Ik ga straks Marc oppikken aan het station, dan gaan we wat keuvelen, en in de namiddag voer ik hem naar Zingem, waar hij zijn ding kan doen in de oude vergeelde paperassen (Of staat dat ook al op kwampjoeter?)
Och, ik heb zelf geen enkele behoefte om voorouders op te speuren, maar sommige mensen vinden dat Hét van Hét... Marc is er een van.
Wat ik wel leuk vind, zijn de à coteetjes van dat speurwerk. Soms vind ik dergelijke dingetjes op internet, zoals een pastoor die in zijn doopregister melding maakt dat hij op één dag 9 lijken op een keer in de kerk had staan, slachtoffers van de Cholera... (In 1800 en een sjiek, in het nog prille België)... Wat er niet bij stond vermeld is waar de kisten stonden... Want in die tijd hoorde ook de dode zijn plaats te kennen. Armen hoorden de kist achteraan de kerk te plaatsen, alleen de rijken mohten helemaal vooraan staan, en naargelang het vermogen en de status zakte je tot achteraan in het portaal, als schorum, plebs, gemene proletariërs... Wellicht waren het dus allemaal kisten in het portaal, want cholera was nogal gebonden aan de woonplaats...
Of een pastoor die het bezoek vermeld van de koning (van Frankrijk), en welke kledij hij aan had bij het binnenkomen en welke bij zijn vertrek uit de parochie.
Dat zijn dan de dingen die ik graag lees... En ik zal wel eens opkijken als ik zou vernemen dat een van onze verre voorouders begraven ligt in Berlijn, als soldaat van Napoleon de Grote... Dat zijn dingen die iets vertellen. Ik heb ook meer interesse om te lezen over het aantal kinderen die gestorven zijn voor hun volwassenheid, want dat zegt iets over de geneeskunde, maar vooral over de armoe van die tijd...
Maar de stamboom als dusdanig, dat vind ik tof om te zien, en benieuwd naar relaties, maar veel verder gaat dat niet. Dat zegt zo weinig... Ik weet niet wat Marc doet met die faitsdivers die hij ongetwijfeld wel eens tegenkomt. Hij vermeld wel de begrafenis te Berlijn, en van La grande Armée, maar wellicht zag hij nog vele andere dingetjes...
Och, eigenlijk doet het er allemaal niet toe... het is verleden tijd... maar dat is geschiedenis ook, en er bestaat zo weinig over de gewone mens in die tijden. Ik ben nu een tweedelig boekwerk aan het lezen: "Mijn land in de kering" van Karel Van Isacker, die specifiek schrijft over de maatschappij in de tijd vanaf de Belgische omwenteling... Heerlijk om lezen, maar verschrikkelijk bitter... de armoe moet verschrikkelijk geweest zijn !
Maar wat ik nog erger vind, is de houding van de welgestelden (incluis de priesters!)... Maar ach, laat ons het verleden maar het verleden zijn, en hopen dat we nooit meer in dergelijke tijden terug komen.
Vanmorgen je barometer bekeken ??? Ik zag hem nog nooit zo laag staan !!!
er staat ons wat te wachten !
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: