maandag, oktober 11, 2010

Maverick Meerkat

PAW Server on Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkat) ...Image by MatthiasHeil via Flickrofte Ubuntu 10.10
Gisteren heb ik het gedownload... of beter gezegd, mijn kwampjoeter geüpgraded. Van Ubuntu 10.4 naar 10.10... Ik heb het nog niet bestudeerd, en merkte alleen wat stijlveranderingen op, die best mogen gezien worden. Maar misschien zit er nu onder de "motorkap" ook wel een en ander aan nieuwigheden? Ik ga dat straks wel eens uitvogelen. Ik zie wel.
Maar in ieder geval, het upgraden loopt perfect, en alles lijkt weer perfect te werken, zoals we dat gewoon zijn van ons allereigenste en allerbeste Ubuntu.
Bij Linux is het belangrijkste niet dat je alles gratis hebt, maar dat je een volmaakte vrijheid hebt om zelf ook aan de programma's te werken, en daartoe zijn de bronnen ook vrij. Voor mij is dat latijn. Ik ben geen computernerd, en ik heb er de ballen verstand van wat dat nu allemaal inhoudt... Maar dat gratische en het feit dat iedere zes maand er steevast een nieuwe en modernere versie komt, dat interesseert me wel !
Ja, er zijn dingen die ik met Ubuntu niet kan, en met Windows wel kon, maar net zo goed zijn er mogelijkheden in Linux, die er niet zijn in Windows... Dus, die discussie is zo lang als hij breed is. En mij gaat het over het feit dat ik gratis en vlug kan werken, met een massa aan mogelijke programma's die mij (ook gratis) ter beschikking staan.
Bovendien zijn dus ook al die aanbouw-programma's vrij en gratis... Je moet maar eens Microsoft Office of Photoshop gaan kopen... dan weet je wat een hemelsbreed verschil er is tussen Windows en al zijn aanhangsels en Linux. En voor wie een echte deskundige is, aan Windows en alle aanhangsels mag je niet raken, terwijl je rustig een en ander naar je eigen behoeften kunt omturnen in Linux (als je zo'n genie bent...)
Voor wie toch eens wil proberen, op wubi.org kun je veilig en makkelijk Ubuntu installeren naast je windows... en bij het opstarten kun je dan kiezen met wat je wilt werken.
Enne... het verschil van werken??? Er is minder verschil, minder moeilijkheden om over te schakelen van Windows naar Ubuntu, dan van Windows XP naar Vista of Windows 7.... en je keuze blijft zelfs niet beperkt tot Ubuntu, binnen Linux heb je een heel gamma dergelijke gebruikersvriendelijke pakketten, denk aan Mint, denk aan Suse, Fedora en binnenkort wellicht ook aan Chrome OS. Want daar spreken we in werkelijkheid over: OS ofte Operating System. Dus als je eens wilt googelen, kijk dan bij OS en zie eens wat er allemaal op de markt is... Als je eens goed kijkt dan zul je zien dat je als graficus misschien beter kiest voor dit dan voor dat vrije programma.... Dus eens kijken kan zeker geen kwaad.
Maar met wubi.org kun je alleen Ubuntu nemen, wil je een ander Linux naast je vertrouwde Windows zetten om uit te proberen, dan kun je dat via Virtuele installatie, en daar zijn er ook meerdere keuzes voor Virtual Machine en andere...
Het enige moeilijke punt is dus... de stap zetten.
de tweede stap is ook niet makkelijk: werkelijk beginnen met het gebruik.
Want de mens is een gewoontedier... maar echt, het is niet erger dan het overstappen van het ene Windowssysteem naar het andere... dus, doen !
en een klein voorbeeldje... Ondanks kreeg ik een mailtje dat ik wellicht met het onkreukbare Ubuntu toch maar een virusje had doorgestuurd... Het zal dus wel zo zijn geweest, maar ik heb het niet gezien. Want in mijn systeem is het niet aan de oppervlakte gekomen. En zoals bijna alle beestjes in het Linux-systeem is het doodgelopen op het systeem. Dat komt omdat bij Windows alle onderdelen aan elkaar hangen, en een virus dus al je programma's door kan wandelen. Bij Linux is ieder programma op zichzelf staande, en dus blijft het beestje daar gevangen waar het binnen kwam... en kan niet gans je systeem besmetten. Helemaal vrij is het dus niet, maar het is veel veiliger dan Windows ! Ik heb dan ook een anti-virus en een firewall geïnstalleerd, niet voor mezelf, maar om zoveel mogelijk te verhinderen dat beestjes die ik krijg zouden doorgaan naar anderen, niet echt om mezelf te vrijwaren, want heel vaak krijgen we niet iets onder de leden.
De meeste Linuxgebruikers installeren dan ook niet eens een antivirusprogramma, het loont de moeite niet... Durf jij met je Windows dat aan?
Nee, ik voel me vrij en goed met mijn Ubuntu ! en ik wens jou ook een gebruiksvriendelijk en veilig systeem toe, waarbij je van niets of bijna niets last hebt...
Heb je de zon gezien ? Mooi hé !
een mens zou vergeten hoe dat er uit ziet... maar warm is het niet.
tot de volgende ? (Morgen goed weer? dan gaan we misschien wel vissen !!!)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: