vrijdag, oktober 08, 2010

Alle hoop verloren....

zelfgemaakte foto van Boerenwormkruid in berm;...Image via WikipediaIk las zonet dat het bewezen is dat okkernoten er niet alleen uitzien als hersenen, ze zijn ook nog goed voor de hersenen...
En nu is mijn boom kapot, verzaagd en al volledig opgekuist...
Wat nu met mijn hersenen?
Zouden de noten uit het verleden nog invloed hebben op mijn brein, of moet ik nu in het vervolg noten gaan kopen om het bloggen zinvol (?) verder te zetten?
Noten schijnen heel wat gaven te hebben, niet alleen voor je grijze massa, maar ook voor je cholesterol. Maar ze bevatten ook olie, en dat is dan weer nefast voor de lijn. Als je veel noten eet, krijg je ook een beetje het notenmodel, eirond.
Maar ook de verpakking is waardevol. Noten vallen uit de boom met bovenop de bruine schors, nog een groene dikke schil. Deze schil is bij vele mensen de grondstof voor een soort "porto" die ze zelf fabriceren. (Daarom drink ik Sherry) Maar als je die groene schors gewoon in water legt en daar laat ontbinden, dan krijg je bister, een fantastische bruine kleurstof, bij iedere houtbewerker heel goed gekend. (Wie een notenboom heeft en de noeten raapt, er manueel die groene schorsen aftrekt, weet dat hij er dan enkele weken met vreselijk bruingevlekte handen bij loopt. Je kunt met die bister ook mooie schilderijtjes maken, waarbij je met meer of minder toevoeging van water mooie bruinnuances kunt maken.
Ik vermoed dat heel wat van die oude tekeningen in een sepiakleur in werkelijkheid eerder een bisterkleur hebben. Volgens mijn kleindochter schilderen ze nu in de academie met bister, maar die krijgen ze in droge schilfers, die ze dan moeten oplossen in water.
Kortom, de noot is waardevol !
en nu is mijn boom weg. djudedju
Maar eigenlijk is heel de natuur zo waardevol! Heb je kippen? Hang dan boerenwormkruid in je kippenhok! De geur van dit kruid zorgt er voor dat er geen bloedluis komt in je kippenhok. Iedereen weet wat die vervelende beestjes doen, en hoe moeilijk je ze wegkrijgt... Gewoon boerenwormkruid is het middel bij uitstek. En zo is er voor heel veel dingen in de natuur een middel te vinden.
... en dan te beseffen dat we de natuur bezig zijn te vermoorden.
Ik heb hier Het Groote Cruydboeck van Rembertus Dodoneus, de wijsheid van een paar honderd jaar terug, over de natuur, zoals zij toen bekend was.... Toen waren de planten zo wat de enige medicamenten. Men ging voort op basis van ervaringen, helemaal niet wetenschappelijk onderbouwd, en als we dat nu bekijken, dan zien wij hoe fantastisch ver ze toen al waren gekomen. Nu kan men de werkzame stoffen uit de plant halen, maar volgens sommigen is dat niet de ideale manier van werken, omdat wellicht de plant als geheel ook op de werking invloed heeft...Kortom, men is zelfs nu, er nog niet uit wat we precies in handen hebben... Maar we zijn het wel in ijltempo aan het vernietigen!
Hopelijk komen we niet (veel) te laat tot het besef dat we ons eigen graf aan het graven zijn.
MensDOM
dom
dom
dom
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Tiens Mevissen zei

Goeiemorge.....
Mijn oma geboren in 1880)wist heel veel van kruiden, gewoon de wilde kruiden die in het bos en zo stonden.
Ze heeft me vaak meegenomen als ze ging plukken.
Camille voor het haar bijvoorbeeld.
Haar recept als wij, kinderen, ziek waren: echte koffie, bruine rietsuiker en echte cognac.
In kruidentaal: koffieboon, druif en riet en dat alles in de beste kwaliteit uiteraard.
Ik had vlak na de oorlog vliegende jicht (acuut reuma)en het drankje van ome dokter was erg vies, ik heb er driemaal daags wat van in de lavabo gegooid...
Oma gaf me die mierzoete koffie met, ik sliep de hele dag, in haar kamer in het opklapbed, en ik genas zonder er iets aan over te hebben gehouden.
Nog zo'n recept:
een maatje rum plus een maatje koffielikeur in een glas hete melk, nootmuskaat erop en zo warm mogelijk drinken. Bbest dat je al op de rand van je bed zit...
Probeer het maar eens als griep hebt!!!

Groetjes, muulke voor Annie,

Tiens