zaterdag, september 18, 2010

Groot Feest !

The church in IchtegemImage via WikipediaVandaag vieren mijn zus Suzanne en haar man Robert hun 50° huwelijksverjaardag. eigenlijk was dat gisteren, maar om te feesten is nu eenmaal het weekend makkelijker...
Het feest gaat door in the middle of nowhere, in Ichtegem of all places. Ik heb eens op de kaart moeten kijken om weer te weten waar dat nu juist lag. Als je zo lang weg bent uit West Vlaanderen, dan vergeet je podomme zelfs waar de parochies gelegen zijn ! djudedju.
Bart heeft geen problemen, met de GPS ben ik daar in minder dan een uur. Ik zeg dat hij dat wel kan vergeten, dat hij nog niet heeft gekeken waar Ichtegem ligt. Bart naar zijn auto, om zijn GPS eens aan te zetten en de berekening te laten maken: een uur en een kleine twintig minuten !
Niet dat het zo ellendig ver weg is, maar er zijn geen snelwegen daar, alleen gewone weggetjes, met lichten en snelheidsbeperkingen aan alle kanten. Dus: tijdig vertrekken om niet te laat te zijn.
En dan... tonen dat wij Bourgondiërs zijn... Genieten en lekker smullen. Maar vooral genieten, weer eens midden in de West Vlamingen zitten, weer dat taaltje horen van mijn geboortestreek, weer een deel kennissen zien van lang geleden... Verblijven in een ver verleden, en wellicht het feit missen dat met dat verleden eigenlijk zowat alles stopt, want in het minder verre verleden en in het heden hebben wij weinig raakpunten...
Sommigen vragen wel eens, "Ga je niet terug naar je streek als je op pensioen bent?" Ik denk er niet aan! Ik heb daar niemand meer buiten de familie, en ik zou weer een hele nieuwe leefwereld moeten opbouwen, die ik hier zou moeten laten liggen... Nee, hier ben ik nu thuis, hier wonen de kinderen, hier is Koen begraven, hier wonen mijn vrienden.
Maar zo één dag, dat is als genieten van een kreemke... dat is deugd hebben van al de herinneringen... Net lang genoeg om je weer eens in te leven en niet zo lang dat je al weer aan het "vreemde" gevoel toekomt.
En natuurlijk ook genieten van het geluk van zus en broer... een halve eeuw samen zijn ! Dat is niet niks! Ons vader zaliger leefde maar enkele jaren langer dan die halve eeuw, laat staan dat hij zijn huwelijksjubileum zou gevierd hebben.
Kijk, nu doe ik het weer, dat zal wel de ouderdom zijn zeker... Bij ieder blijde gelegenheid vertoef ik in de geest weer eens terug bij zij die er niet meer zijn. Hoe zei Pastoor Patrick dat alweer? Nostalgie terugdenken met weemoed in de blijdschap... Zo is het maar net.
tot de volgende ? (foto van de kerk van... Ichtegem...)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: