dinsdag, september 14, 2010

Goed geslapen ?

Nightmares and Dreamscapes: From the Stories o...Image via WikipediaIkke niet. Ik heb vannacht weer liggen lezen. En ik moet toegeven dat mijn lectuur niet van aard was om terug in te doezelen... Ik ben "It" ofte "Het" aan het lezen van Stephen King... Niet bepaald een schrijver die je zachte dromen bezorgt. Huiveringwekkend, beklemmend, doodeng...maar ik hou er van.
Die man heeft een verschrikkelijke fantasie, weet je te doen huiveren, en "It" is zo wat erkend als zijn meesterwerk, dus huiveren in extase.
Maar dat was niet de reden van mijn slapeloosheid, ik heb gisteren de periode van "de grote dosis pijnstillers voor de expo" afgesloten, en meteen al wat minder ingenomen, terug naar mijn gewone dagdagelijkse dosis, en kijk... daar is de slapeloosheid... Blijkbaar zitten er niet alleen pijnstillers en ontstekingsremmers in de capsule (met 7 soorten pillen in !), maar ook nog dingen die je doen slapen.
Dus, ikke wakker liggen. Boekje lezen. Anny reclameren. Lichtje uit. Anny weer hoorbaar aan het slapen, lichtje aan, boekje lezen... Na een tijdje Anny weer...eindeloos...
Tegen de morgen sliep ik dan eindelijk in, en dan is het tijd om op te staan. Als Anny een nacht niet of slecht slaapt, dan heeft ze daar de hele dag last van, ik niet. Ik ondervind daar geen hinder van (of als West-Vlaming: heen ginder). Ik maak me daar ook niet druk over, ik ga uit van het standpunt, dat als mijn geest echt moe is, hij ook wel zal slapen en de verloren uurtjes in halen... Wat ik vandaag niet slaap slaap ik wel morgen of overmorgen..
En mijn rug ?
Terug naar "normaal" ! Ik niets meer dan de gewone achtergrond-pijn. Dus alles OK. Eigenlijk is dat wel een beetje gek, en ik vermoed dat een deel van de pijn die ik heel de tijd van de expositie had, voor een groot stuk spanningspijn was, gewoon door de spanning over de expo. Ik had dat ook toen Veerle naar de kraamkliniek ging, en toen Anny geopereerd werd. Toen was ik ergens diep van binnen heel erg ongerust, en dus had ik verschrikkelijke rugpijn. Dus is het ook de geest die de pijn voor een stuk commandeert !
Ik heb het al gezegd, en kan het niet genoeg herhalen, ons brein is voor veel meer verantwoordelijk en tot veel meer in staat dan we bevroeden! Daarom is het voor zieken van levensgroot belang om optimist te zijn en te blijven! Genezing heeft enorme baat bij de positieve ingesteldheid van de geest. Mocht ik dokter zijn, ik gaf kankerpatiënten Prosac of zoiets dat je opgewekt maakt !
Maar ik ben geen dokter, en dus moet ik zelf mijn eigen schild opbouwen, en dat doe ik dan ook maar met de middelen die ik heb: bezig zijn, niet denken aan de pijn. En dus ben ik predikant geworden, predikant voor de H. Hobby...
Bezig zijn is een heel sterke pijnstiller !
Als je geest en je handen bezig zijn met andere dingen dan je pijn, dan voel je die pijn de helft minder.
Het zou voor mij moeten behoren tot de verplichte leerstof in de school: bezigheid! Creatief zijn. Dingen maken, kleuren, verven, kruiswoordraadsels invullen of zo iets... Iets doen wat je graag doet, en die je geest zo volledig mogelijk in beslag neemt, zodat je op een bepaalde manier weg bent uit dit aardse tranendal en in een eigen wereldje zit. Zonder die pijn.
Ik kan je niet helpen bij de keuze van hobby, maar zorg dat je er verscheidene hebt ! Want als er ooit een ziekte komt, en die net jouw hobby onmogelijk maakt, dan moet je reserve hebben! Ik deed graag aan beeldhouwen en schilderen, en die beide kan ik niet meer. Maar ik heb er nog vele andere...die ik wel kan.
Zeg niet dat je geen tijd hebt, want dat is niet waar ! Het kan zijn dat je er geen tijd voor maakt, maar dat is heel iets anders. Kijk, ooit vertelde een man mij het volgende: " Ik ben nu al meer dan een maand bezig met de deuren en ramen van buiten terug in de verf te steken, en ik heb nog niet gedaan. Nu ik op pensioen ben, en tijd zat heb, nu werk ik er véél langer aan. Ik doe het ook veel secuurder, maar toch... Vroeger deed ik dat in mijne congé, en dan was dat gedaan in een goeie week..."
Tijd is een relatief begrip. Je maakt en je gebruikt tijd op de manier die jou het best past op dit of dat moment! Het is gewoon een kwestie van het stellen van prioriteiten. Wel nu, zet Hobby als een van je prioriteiten, dan heb je meteen tijd !
Het is echt belangrijk!
Het is niet alleen vrije tijdsbesteding, het is vooral tijdsbesteding en rustgevend en relaxerend en pijnstillend en... leuk!
Voor mij is er niemand die geen hobby kan of wil hebben. Het is alleen kwestie om jou hobby te ontdekken. Iets te vinden wat jij graag doet, en die je wegvoert uit de wereld , wereld vol pijn in sommige gevallen.
Maar dat heb ik je al meerdere keren verteld... Hoogtijd dus dat je gewoon eens zelf begint met het actief beoefenen van jouw hobby!
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: