maandag, augustus 02, 2010

Waarden

Painting "Summer" (1893) by Emile ClausImage via Wikipedia
Zo net gelezen dat men ergens in Brazilië een enorme archeologische opgraving dubbel heeft beveiligd, met inbegrip van een beschermd natuurgebied omheen de site.
Ik vin d het prachtig dat men zoveel aandacht heeft voor het verleden van de mens, en probeert dat verleden een beetje weer samen te stellen met behulp van opgravingen, schriftontledingen en dies meer. Denk ook maar eens nog een stuk verder en wat men al allemaal heeft ontdekt over de evolutie van fauna en flora en zelfs de mens als soort.

Alleen, dat onderzoek, de conservering, de opname en weergave, het tentoonstellen en noem maar op, kost miljarden en miljarden.

Ik heb hier in een eerdere blog geschreven over de prachtige schilderijen van Emile Claus in het museum te Deinze. In heel ons land, en in ieder land staan musea met prachtige werken van oude meesters, schilderijen, beeldhouwwerken en allerlei andere kunstvormen. Mooie dingen, heerlijk om naar te kijken, in prachtige gebouwen met acclimatisatie voor de beste conservering van de werken en een pak personeel voor de verzorging en de bewaking. De werken worden gekoesterd en zo nodig gerestaureerd en ontdaan van het vuil van eeuwen. Kijk maar eens naar de zoldering van de Sixtijnse kapel, nu dit ontdaan is van alle vuil... Prachtig, heerlijk, echt om van weg te smelten van genot...

Alleen, dat kost allemaal miljarden en miljarden...

Bij iedere hongersnood en/of natuurramp springt een bedrijf als Monsanto bij om de mensen weer zaad te geven om opnieuw de bedrijvigheid te kunnen opstarten. Alleen, het is een vergiftigd geschenk, eens je met hun producten begint zit je er aan vast, en kun je niet meer werken buiten Monsanto om. Door de aard van het zaaigoed dat niet meer voort te telen is, of door de vele sproeistoffen die er bij nodig zijn of...of... Duizenden en duizenden hectaren komen uiteindelijk braak te liggen door faling van de boeren. Hongersnood en talrijke zelfmoorden zijn het gevolg.  Maar Monsanto is bezig met het verwerven van een soort monopoliepositie inzake het verbouwen van voedsel, industrieplanten en noem maar op.

Dat dit miljarden kost, hoeft niet gezegd...

In een uitzending zag ik beelden uit Japan... Dagelijks worden honderden tonnen voedsel vernietigd, zo maar... In een hypermarkt zouden ongeveer 80.000 producten voorradig zijn, meer dan je in een mensenleven kunt gebruiken. Als we die voedselverspilling en dat overaanbod van goederen bedenken voor gans het rijke Westen, dan weten we dat het over miljarden en miljarden gaat...
die zo maar in de vuilnisemmer verdwijnen...


Ik heb geen cijfers, noch van het een, noch van het ander... Maar ik weet  dat met dat voedseloverschot, en die abnormale grote sommen die uitgegeven worden voor dingen die we niet echt een eerste levensbehoefte kunnen noemen, we de honger uit de wereld kunnen halen.
Eigenlijk is het alleen een kwestie van waarden, van prioriteiten stellen.
Wij hechten duidelijk meer belang aan het conserveren van "Het Lam Gods" en "De Nachtwacht", dan aan de honger en de armoede in de wereld.

Ik heb niets tegen archeologie, niets tegen musea en het exposeren van die prachtige kunstwerken, integendeel...Maar moeten we dat echt voor de echt belangrijke dingen gaan stellen?
En vertel me nu niet dat de restauratie van De Nachtwacht geen mens meer of minder honger doet lijden, dat weet ik ook wel, maar hadden we het geld daarvoor benut aan voedsel in de derde wereld, dan zou er misschien al iets van een oplossing zijn, aan de echte problemen van deze wereld.
En in plaats van hen economisch vergiftigde geschenken te geven à la Monsanto, zouden we hen beter bijstaan in het ontwikkelen en bijsturen van landbouwtechnieken die passend zijn voor hun land, hun streek hun klimaat.
Nee, nu moeten we in Kenia zo nodig een ganse industrie gaan opbouwen voor het kweken van...rozen. Dat daarbij ook nog eens zoveel sproeistoffen allerhande gebruikt worden, met beroepszieken en beroepsdoden tengevolge, met vergiftiging van een heel meer, oppervlaktewater dat leven bracht aan de natuur en aan de mens (visvangst)...
Maar bloemen voor de handel in het rijke Westen, dat dan nog eens per vliegtuig moet ter plaatse gebracht worden, dat, dat is natuurlijk héél, héél erg belangrijk...

Waarden...
Niet iets dat te stellen is alleen voor "onze" wereld, maar ook voor de wereld van de armen, de hongerigen...
de wereld vlakbij, daar waar we onze mooi boeket rozen vandaan halen...

tot de volgende ? (afbeelding: Zomer van E. Claus)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: