vrijdag, augustus 27, 2010

Natte voeten

Slagerij WindowImage by M J M via FlickrGisteren zag ik toevallig een stukje op TV, over een plotse hevige regnbui boven Den Haag en omstreken. Heel wat kelders onder water, je zag een winkel van schoenen, waar de dame, triest haar kelder met ondergelopen schoenenvoorraad toonde aan de wereld.
Vlak er na toonde men dan nog wat shots over Pakistan. Met instortende woningen en trieste hongerende en zieke mensen.
In beide gevallen is er sprake van watersnood...
Maar er is een wereld van verschil.
In Nederland en alle Westerse landen gaan de slachtoffers bij hun verzekering en bij het rampenfonds en andere organisaties om zoveel mogelijk te recupereren van de geleden schade, en na een jaar of wat vertelt men over die keer dat het zooo erg regende dat hier de straten blank stonden en de kelder onder water liep...
In Pakistan hadden ze al heel weinig, en nu is niet alleen hun huisje weg, ook hun schamele oogst is weg, de grond is weer braakliggend geworden, en het zal jaren hard labeur zijn om er weer leefbare landbouwgrond van te maken. Bovendien zijn ze alles kwijt, en zullen ze moeten lenen om te pogen weer recht te krabbelen uit de economische ramp.
Wellicht zal een Monsanto er van profiteren om hen "gratis" een portie zaaigraan te bezorgen, waarvoor ze dan wel speciale sproeistof moeten hebben en speciale meststoffen, en waarvan de opbrengst niet weer te gebruiken is als zaaigraan, zodat ze de ganse oogst moeten verkopen om weer zaad te kunnen aankopen, en sproeistoffen en meststoffen en na enkele jaren steeds maar dieper de put in geholpen te worden, zal Monsanto de grond naasten en eigenaar worden van een heel stuk Pakistan... Ik noem Monsanto omdat dit de grootste en de ergste is, maar wellicht zijn er nog zo'n "liefdadige" bedrijven bezig een imperium op te bouwen op rug van de ellende.
De ramp in Pakistan en andere van die arme landen, is maar het begin van de ramp. Hier is de overstroming door de felle regenbui maar een voorbijgaande ramp, daar is het een inluiden van het verval.
Dat Monsanto ondertussen ook nog de oorzaak is van de bodemverarming, van het verdwijnen van de biodiversiteit, van de vervuiling van het oppervlaktewater, dat zijn maar details die het schrijnende beeld wat feller in de verf zetten.
Vandaag las ik de blog van vriend Henk, die het had over de varkensteelt en de manier waarop we nu aan "veeteelt" doen... Massaproductie in levende waar. Dat deed er me aan denken hoeveel voeding we in die -eigenlijk onnodig grote - massa dieren stoppen, waarmee we de honger in de wereld al voor een heel groot stuk zouden kunnen minderen. Het produceren van een kilo vlees kost onwaarschijnlijk veel aan voedingswaren en grond. Mochten we weer wat minder vlees eten, dan zouden we zonder veel inspanning een betere wereld hebben, en zelfs de CO2 uitstoot zou er merkelijk beter door worden! Je moet eens kijken hoeveel vlees we een halve eeuw geleden consumeerden, en hoeveel nu... Ik ben geen vegetariër, maar we eten véél te véél vlees!
(Het zicht op de Halal-beenhouwerij in de winkel die ik je gisteren beschreef, deed me onder meer ook daaraan denken)
Och, ik weet het wel, straks zap je naar een andere site, en vergeet je al wat ik je vertelde, maar misschien, heel misschien doet het je toch eventjes nadenken... en eet je nu en dan eens iets zonder vlees er bij, of met wat minder copieuze biefstukken... en ieder beetje is van belang voor de wereld en haar bewoners.
Wist je dat wij in feite ook slaven zijn ? Slaven van onze buik. In alle betekenissen, 't zij om die buik te doen wegsmelten, 't zij om er aan te offeren ('t moest maar zo lekker niet zijn)
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: