zaterdag, december 26, 2020

Weet je nog ???

 Kerst, Pasen dat waren vroeger in de eerste plaats Kerkelijke feestdagen. We kregen wel wat paaseieren, en kerstavond was een familiefeest (die eindigde met deelname aan de nachtmis... maar er werd ook thuis aandacht gegeven aan het religieuze gebeuren.

Maar wat me meest opvalt, en waar ik me we wat aan erger, dat is niet hoe we het nu persoonlijk benaderen - daar is iedereen immers vrij in - maar hoe het "officieel" er aan toegaat.


Vroeger waren de feestdagen van kerkelijke oorsprong ook op radio en TV, een soort zondagen, met een speciaal programma en aandacht voor het feest en de reden van het feest. 

Laat ons er nu van uit gaan dat er steeds minder actieve gelovigen zijn, dan nog is het voor iedereen een soortement zondag, een dag die niet verloopt volgens de normale dagdagelijkse gang.

Ja, ik weet het wel, je hebt niet alleen veel meer niet-gelovigen dan vroeger, en zeker heel wat minder actieve kerkleden, maar er zijn ook steeds meer anders-denkenden, en mensen die een ander geloof aanhangen.

Weet je, ik zou er niet tegen hebben dat we ook aandacht hebben voor de feesten van onze moslimbroeders en - zusters, en voor de Joden en nog wel andere ook. Ik heb helemaal niet tegen die andersdenkenden, integendeel, ik heb eerbied voor ieders overtuiging. Ik denk dat voor al wie een of andere religie aanhangt, er herkenbare basisgegevens zitten die leden van andere religies herkennen (en erkennen)... Maar ook wie geen religie aanhangt zal waarden herkennen als ook thuishorend in het gewoon mens-zijn in een samenleving.

Ik denk dus dat eerbied voor de ander en zijn of haar overtuiging dan ook alleen een teken is van diep-menselijk zijn.


Ik denk dat het triest zou zijn als we niet zouden leven met eerbied, begrip en liefde voor de medemens. (Ik denk dan dat voor dergelijke mensen de corona-regels eigenlijk heel weinig verandering brengen... Wie geen ander mens liefheeft hoeft immers niet af te leren van een hand te geven, te knuffelen, te zoenen.


Ik ben dan ook heel blij dat de huidige paus de liefde en het begrip predikt voor andersdenkenden, zowel andere religies als atheisten en zelfs nihilisten... Zo hoort het ook.


Als naastenliefde beperkt zou zijn voor een bepaalde groep dan is het geen naastenliefde meer maar niets beter dan een groep supporters van één voetbalploeg de al de anderen slecht vinden, en beschouwen als vijanden.

Maar laat ons die eerbied en liefde voor elkaar dan ook officieel tonen ! Geef op de feest dagen een zondags programma, en beperk je niet tot één religie om die feestdagen niet alleen te erkennen, maar profiteer ervan om ook de waarden die deze mensen er in leggen eens duidelijk te tonen aan iedereen.


... en laat ons groeien naar ...mens zijn met de mensen !

Geen opmerkingen: