woensdag, januari 30, 2019

dooi

Gisterenavond 23 uur was het al aan 't sneeuwen. Bij iedere nachtelijke plasplicht, zowel van Anny als van mij, was het aan het sneeuwen, zowat heel de voormiddag... sneeuwen, en nu zie je het zo wegsmelten.
De struiken zijn al weer zichtbaar groen en tussen de restjes wit van de sneeuw prijkt een witte camelia met geel hart...
't was blijkbaar een korte hevige sneeuwinspanning, zo erg dat ze nu nat van het zweet weg te drijven ligt. (mijn dichterlijke vrijheden lopen tegenwoordig soms helemaal zelfstandig over het papier !).

Het is wel mooi, zo'n witte wereld.
Het lijkt zo... vredig, zo onschuldig, zo maagdelijk...
(maar dat duurt niet lang)

Toch doet de sneeuw echt haar best om de wereld mooier te houden, en kijk maar, waar de sneeuw dooiend naar beneden schuift, daaronder is het plots veel properder dan voorheen ! Zo'n sneeuwbui met de dooi erbij, kuist mijn zonnepanelen beter dan wie of wat dan ook ! En dan nog wat zon er bij zodat het tellerke wat achteruit draait, en mijn dag is weer goed.

Heb je het ook gelezen, in La Wallonie is er nu een dorp waar geen enkele inwoner nog moet betalen voor de elektra ! Men heeft er gemeenschappelijke parken met zonnepanelen en enkele windmolens geplaatst, en die dekken het verbruik van gans de gemeente ! Wanneer begint men er hier eens aan ?  En zet er maar genoeg, zodat ook de verwarming er mee betaald wordt (Ik weet niet of die er in het Waalse dorpje in zit, maar ik meen van wel).

Zo doen we werkelijk iets aan het milieu...
Ach, er wordt wat gepalaverd over het milieu de laatste tijd. Je leest van alles van helemaal zwart tot helemaal sneeuwwit, en alle tinten grijs er tussenin. Weet je, het laat me ijzig koud of de opwarming de schuld is van de mens, of een natuurlijk fenomeen, of wellicht iets van alle twee... Feit is dat het een enorme invloed zal hebben op ons bestaan, en dat we ons daar best op voorbereiden. Feit is dat we zelf zeker - deels of volledig - invloed hebben op dat klimaat, en dat we aan dat stuk menselijke invloed iets kunnen doen.

Laat het ons dan ook doen.

Ik weet wel, als we werkelijk naar een volkomen ecologische manier van leven willen gaan, dan moeten we weer gaan leven zoals die laatste restjes inboorlingen in het Amazonewoud... Moeten we alles wat niet natuurlijk is vergeten. Dat kan uiteraard niet, maar we kunnen in ieder geval allemaal al heel wat doen, zonder veel te moeten inleveren. Gewoon een beetje anders gaan leven anders gaan denken, en afstappen van een verplichte economische groei. Dat is niet blijvend te doen !!! We zijn nu al bezig met het produceren van machines waar het stukgaan voorgeprogrammeerd ingebouwd zit !

Is het echt nodig dat wasmachines stukgaan na X-aantal wasbeurten? Nee toch ? Natuurlijk, dan zullen we minder wasmachines moeten produceren, en zal het begrip arbeid ook een andere invulling moeten krijgen, maar iedereen weet dat we daar uiteindelijk toch naartoe moeten. Moeten we dan de evidentie blijvend voor ons uitschuiven ? Of moeten we eindelijk de knoop eens doorhakken ?

Op mijn GSM zijn er heel wat zaken die ik niet meer kan installeren omdat het ding te oud is... Mijn GSM is zo'n 4 jaar oud. 4 jaar ! En men probeert me te dwingen dit toestel te vervangen door een moderner ding. Absurd toch ?

Er bestaat een GSM- smartphone die kan blijven bestaan, die niet moet vervangen worden.
In La douce France las ik een artikel over het bestaan van een wasmachine die heel je leven mee kan gaan, waar altijd reparaties mogelijk blijven ...

Het kan dus.
We kennen de consequenties, maar hebben we een andere keuze ?
Nee...
De "eeuwige" economische dikke sneeuw is aan het dooien...

(Ik ben geen genie, geen profeet, ik denk gewoon na over alles wat ik zie, hoor, lees...Wellicht zijn er mensen die hier veel meer over weten.  Ik ga hier dus ook geen polemiek over voeren, maar maak gerust hieronder je wijze bedenkingen, waar we allen weer wat kunnen uit leren ! Dank !)

Geen opmerkingen: