woensdag, september 17, 2014

Geluk

Voor één keer heb ik het geluk, het toeval aan mijn zijde, bij het aankopen van de mazout voor de verwarming... Ik kan mijn aankoop niet echt regelen, want je moet 2000 liter nemen voor de goedkoopste prijs, en in mijn tank kan er maar een 2.300 liter in... dus je kunt alleen mazout kopen als de tank bijna leeg is, en dan moet je het ook kopen... Gewoonlijk is dat dan net als de prijs weer wat is gestegen... Vandaag echter niet, vandaag staat de mazout "goedkoop"...
Nu ja, wat heet goedkoop ?  Ik herinner me tijden... Maar ja, dan verraad ik weer mijn leeftijd...

Hopelijk krijgen we geen harde winter, en doen we weer heerlijk lang met één tank... En hebben we niet te veel last van het uitvallen van de elektra. Want als de regering gelijk krijgt, dan moeten we ons voorbereiden op het uitvallen van de stroom, telkens in perioden van zo'n drie uur...

Zouden ze er rekening mee houden dat dit, bij het opstarten van de stroom meteen een enorme piek zal veroorzaken ?

Alle verwarmingen zullen quasi meteen aanslaan, alle diepvriezen ook, alle frigo's en daar het voorzien is tegen de avonden, meteen ook alle verlichtingen en alle TV's en computers.

Hier ga ik wellicht miserie hebben met mijn aquarium... Door het stilliggen van de filters kan het zijn dat het natuurlijke evenwicht verstoord wordt. Immers in de filter moeten er bacteriën leven, die het vuil verwerken. Maar bij het stilstaan van de filter gaan die beestjes in ijltempo dood... Met alle gevolgen van dien. Bovendien gaan dan niet alleen de filters overwerk gaan doen, maar zal wellicht ook de verwarming meteen moeten zwaar werk verrichten om de temperatuur weer op normaal te krijgen.
Nee, ik denk dat dat heropstarten van de stroom voor heel wat onverwachte moeilijkheden gaat zorgen...  Wat gaan ze doen met de bedrijven die werken met een continu-systeem? Wat gaan ze doen met hospitalen en dergelijke ? Allemaal met hun eigen generatoren? Met de kostprijs en het risico van dien?

Hoe zal het zitten met de oproepingssystemen voor noodgevallen?
Heeft men dat allemaal voorzien?

Maar misschien valt het allemaal wel mee... Misschien wordt het weer een zachte winter? Als ik mag wensen: een zachte winter met enkele dagen sneeuw en een weekje strenge vorst. Verder afwisselend droog en nat... Dat zou blijkbaar de beste formule zijn om niet te veel venijn te hebben... Want anders gaan ze weer massaal gift gaan spuiten... en wij mogen dat dan allemaal op eten.

Voilà, de mazout zit in mijn tank, de rekening is meteen betaald met banksys... We gaan deze maand niet moeten denken aan sparen.

Hier gaat alles redelijk... Ik zit met uitstralingen, maar de pijn is redelijk. Anny heeft blijkbaar ook pijn binnen het aanvaardbare, ik hoor haar bezig in de keuken. Ze moet nu een heel pak minder pijnstillers nemen, pijnstillers die volgens de dokter in haar geval toch niet effectief zijn. Maar dan houdt hij geen rekening met de psyche van de mens... die pillen zijn niet alleen een lichamelijke steun, er is ook de geestelijke steun, het placebo-effect zo je wil...

Ze moet ook haar slaappil laten... en ook dat is vooral een geestelijk iets. Ze neemt ze al zo lang dat die dingen echt niet meer kunnen werken, maar ja, het innemen op zich, het ritueel alleen al, geeft rust.

De menselijke geest is immers een bizar iets. En eigenlijk is het niet goed dat ik jullie dat vertel, want nu neem ik bij jullie daardoor misschien ook een illusie weg... Neem ik bij jullie het vertrouwen weg in jullie slaappilletje... Geloof me dus maar niet, dat is veiliger voor je rust en je ervaring van pijn.

Ik probeer Anny gerust te stellen en haar te verzekeren dat de dokter gelijk heeft, dat dit pilletje echt niets meer doet... Maar ik weet bij ondervinding hoe moeilijk zoiets kan zijn... Ik heb jaren neusdruppels genomen, kon er niet meer zonder, ook al is wetenschappelijk bewezen dat die neusdruppels bij langdurig gebruik eigenlijk de oorzaak van de verstopping van je neus zijn, en ik dat wist. Ik ben er vanaf geraakt dank zij de dagelijkse neusspoeling. Maar dan nog heb ik eerst een pak antibiotica moeten slikken voor sinusitis... Ik heb ook daar geen pijn van... En zoals je ziet is geen pijn niet altijd een voordeel, want ik heb twee soorten antibiotica moeten slikken om de sinussen weer gezond te krijgen... en dan yoghurt gegeten om weer de nodige goede bacteriën in mijn lijf te krijgen.

Nu en dan vraag ik me af, hoeveel pijn ik zou hebben in mijn rug, zonder die afwijking inzake pijngevoel? Maar het is best daar ook niet te lang bij stil te staan. Soms, denk ik dan, is denken niet goed voor een mens...

tot de volgende ?

1 opmerking:

Woelmuizenier zei

Dan ware een echt placebo toch beter dan al die rommel in je systeem.
Voor mij is pijn, een alarmsysteem.
De alarmbel stilleggen zal de brand niet blussen.
Dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd door iemand (ik) die niet dagelijks door pijn gekweld wordt.