woensdag, augustus 13, 2014

Elektrische logica ?

Door de al dan niet opzettelijke panne in de kerncentrale van Doel, dreigt men weer eens dat het wel mogelijk zou zijn dat in de komende winter, de landelijke gemeenten zonder elektriciteit zouden komen te zitten...

Ik denk dat dit geen logische oplossing is !
Het is een algemeen bekend feit, dat het in de steden sowieso warmer is dan op den boerenbuiten. Door de dichtere bebouwing waardoor de wind er minder zijn afkoelende rol kan spelen, door het feit dat huizen altijd toch iets of wat van de huiselijke warmte naar buiten toe uitstralen, gewoon door de warmte die door grote hoeveelheden mensen en dieren wordt uitgestraald.
Op de boerenbuiten speelt dit allemaal niet.
Daar staan de huizen veel meer verspreid, zitten er minder mensen en dieren op een kluitje... Ho, hoor ik u zeggen, Ho ! en de stallen met koeien en varkens dan? We, zoals u komt te zeggen het zijn stallen, dus heel erg plaatselijk, en ze staan niet in een dichtbebouwde kern, maar net meestal helemaal weg van de normale bebouwing. (Waar het varkens betreft, daar plaatst men die door de reukhinder, meestal nog verder van de bebouwing dan de andere stallen.)

Het zou dus logisch zijn dat men eerder een stad zonder elektra zet, dan een heel pak landelijke gemeenten. Ja, u leest goed, één stad zou immers al gauw het equivalent zijn van een heleboel landelijke gemeenten !
Er is nog een tweede fenomeen, mensen op de buiten zijn meestal wat zuiniger, en verbruiken meestal wat minder elektriciteit dan de stedelingen. Dit komt onder meer door de verwarming, want op de buiten zijn mensen veelal in staat nog meer hout en dergelijke te verbranden (en te stockeren !) dan in de steden.

Nu, ik begrijp de regering wel... Als ze bijvoorbeeld Antwerpen zonder stroom zouden zetten (Ondenkbaar ! Want daar woont de potentaat !), dan is door het feit dat daar veel mensen op een kleine oppervlakte samenwonen, het risico op betogingen, stakingen en rellen veel groter dan op de buiten. Dus zal men weer de logica laten varen voor de druk van de massa...

Nee, natuurlijk meen ik dat niet echt (of toch maar een heel klein beetje...)
Als we hier een schuldige moeten zoeken, dan is het de regering en zijn beleid.
Dus, in eerste instantie moeten wel het parlement, de deelregeringen, de senaat en de ministeries zonder stroom zetten ! En vooral, we moeten Electrabel en co meteen hun bevoegdheden af pakken inzake het beheer van de voorzieningen !
We zagen hier in Ruien de elektriciteitscentrale afbreken (en op nog heel wat andere plaatsen idem dito !). Terwijl men zich heel goed bewust was van het feit dat we op die manier echt de normale hoeveelheid stroom niet meer zouden ter beschikking hebben om het land te voorzien van de nodige energie ! Maar ja, eigenlijk is Electrabel daar niet echt in geïnteresseerd, want het is geen Belgisch bedrijf meer, en al wat telt is de netto winst !
En men mag nu nog duuzend keren gaan staan lullen over het verenigd Europa, als het er op aan komt zal La Douce France echt zijn eigen inwoners niet op de knip zetten om de Belgen warm te laten hebben... Dus zal Frankrijk zijn elektra voor zijn eigen zichzelven houden als het er op aan komt, en de minste echte winterkou is al reden genoeg.

En dan horen wij onze regeringen wel verkondigen dat ze alles doen om de Kyoto-normen te halen, dat ze echt bekommerd zijn voor het milieu, dat de Global Warming ook voor hen een onontwijkbaar gegeven is... maar zij gaan er wel voor zorgen dat we weer overal op de buiten de mensen gaan verplichten om kachels te gaan inzetten om te zorgen voor huiselijke warmte... Smog, het woord is niet ontstaan door de vervuiling door fijn stof uit de dieselmotoren, maar door de rook van de duizenden kachels die vette kolen stookten om zijn inwoners te verwarmen... Smog die dodelijk is.

En dan praten we nog niet eens over het feit dat verwarming met kachels veel gevaarlijker is voor brand en voor verstikking... Maar ja, daar dit op de buiten zal gebeuren, zal de massa niet meteen gealarmeerd worden... En zal Antwerpen niet massaal gaan demonstreren...

Regering, zorg dat er zo vlug mogelijk nieuwe elektriciteitscentrales bij gezet worden, geef die niet in handen van een maatschappij die straks in vreemde handen kan komen... Zorg dat het oude Adagio weer waar wordt, en dat het land, ons land weer voor zichzelf kan zorgen ! Ook al zou dat voor een deel van de politieke PDG's minder inkomen betekenen. Want kijk maar eens hoeveel politici je vindt in alle grote bedrijven, ook elektrabedrijven !!!

djudedju !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: