dinsdag, april 22, 2014

Mijn 17° versie !

Ik heb het eens nagezien, een paar dagen terug heb ik de 17° versie van Ubuntu (14.04) op mijn pc geladen... Ik ben begonnen bij 6.04 en rekening houdend met twee upgrades per jaar, zit ik dus aan mijn 17°...

En ik ben er nog steeds tevreden mee... Ook nu ging het upgraden van de vorige versie zonder moeilijkheden. En het is nu weer een speciale versie, met lange termijn ondersteuning. Normaal geldt dat bij Ubuntu voor 3 jaar, maar ik las dat het nu voor 5 jaar zou zijn... Dus ook voor bedrijven, die niet zo graag te dikwijls te maken hebben met die upgrades, is dat een uitkomst. Volg je de normale upgrades, dan is dat iedere 6 maand...

Merk jij ook iets geks aan je computer ? We krijgen steeds grotere harde schijven, en ik gebruik er steeds minder van... Dat is niet moeilijk, ik zet de meeste dingen die ik wil bewaren "in the Clouds", waar ze net zo goed staan, en mijn pc niet belasten. Bovendien heb ik "kloudless" geïnstalleerd, en daar kan ik een heleboel van die Clouds samen laten werken. Dat betekent dat je zowat overal het gratis gedeelte kunt nemen, en dat samenvoegen in kloudless... Ruimte zat dus !

Ik ben helemaal geen genie op de computer, heb ik ook helemaal geen behoefte aan. Ik vergelijk het een beetje met autorijden: je hoeft ook geen automecanicien te zijn om met de wagen rond te rijden.

Wat mij vooral bevalt aan Ubuntu (en Mint en wellicht nog een heel pak andere soorten OS van Linux), is de enorme vrijheid. Je hebt bijna onuitputtelijke voorraden aan programma's die je zo kunt installeren, en je je hebt geen last van virussen en dergelijke. Kortom, het is - om de vergelijking met het autorijden door te trekken- alsof je een hele snelweg voor jou alleen hebt... Je hoeft niet voortdurend bedacht te zijn op allerlei gevaren die je bedreigen, er zijn er haast gene...

Ik heb het je al verteld, er zijn ook nadelen aan... Zo kun je bepaalde zaken die van Windows komen niet openen (niet vaak het geval, maar er zijn er)... Maar dat is eigenlijk iets wat je ziet bij iedere OS... Die mensen met een Apple hebben dezelfde moeilijkheden, en Windows kan ook sommige dingen van Linux of van Apple of BSD niet bekijken... Een beetje jammer... Want mocht iedereen zijn technieken open stellen, dan zou iedereen ook alles van iedereen kunnen bekijken... als de fabrikanten dat zouden willen...

Maar het voornaamste is dat ik me er goed bij voel, al de rest is bijzaak. Ook hier wil ik de auto er terug bijslepen... Kijk, wil je een Bugatti met alle toeters en bellen, dan gaat die auto je stukken van mensen kosten... Maar is voor jou een auto een -zo veilig mogelijk- vervoermiddel, waarbij je je zo zuinig mogelijk kunt verplaatsen op een redelijk comfortabele manier en zonder nat te worden, dan kom je met een veel goedkopere wagen ook al rond, en ga je bovendien het milieu wellicht ook nog veel minder belasten. Voor mij hoeven al die toeters en bellen niet... Ik wil gewoon materiaal waarmee ik perfect kan doen wat ik wil doen... Meer hoeft niet.

Dat ik dat dan ook nog gratis kan krijgen is mooi meegenomen, en dat ligt ook in mijn visie op het leven.

Ik geloof dat ook het internet en alles wat computer is, ook zo sociaal mogelijk moet zijn, en bereikbaar voor iedereen, rijk en arm. Voor mij zijn de providers een soort noodzakelijk kwaad, in die zin, dat ze geld vragen voor het beschikbaar stellen van het internet. Voor mij hoort internet bij onderwijs, en onderwijs moet gratis zijn. Iedere mens moet dezelfde kansen krijgen. (Dat is ook een beetje de filosofie achter Ubuntu, een Afrikaans woord, dat een zeer brede betekenis heeft van samenhorigheid, één zijn. Je moet het maar eens opzoeken !)

Naar ik las, zouden heel wat mensen, die nog werkten met Windows XP, nu zijn overgeschakeld op Ubuntu, of Lubuntu of Mint... De reden is heel simpel, op die oude pc's kun je de nieuwere versies van Windows niet installeren, ze hebben niet genoeg capaciteiten... Maar met Lubuntu (de Light versie van Ubuntu) kun je op heel oude pc's nog heel vlot en makkelijk werken. Ook dat is een pluspunt, zeker voor het open stellen van het internet, ook voor mensen die het wat minder breed hebben.

Dit is geen publicitaire blog, het is gewoon mijn kijk op mijn computertje... Doe jij maar waar jij je gelukkig mee voelt, dan is iedereen happy.

En om te besluiten nog wat wijsheid van Confucius, de Chinese wijsgeer:
Voel je je triest, depressief, dan wil dat zeggen dat je je te veel vastklampt aan het verleden. Voel je je angstig en bang, dan kijk je te veel naar de toekomst... Alleen wie leeft in het heden, leeft ook in vrede met zichzelf.

Mooi hé ?

tot de volgende ?




Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: