donderdag, april 03, 2014

De gekkebomenziekte

Er bestaat wel een gekkekoeienziekte, dus waarom dan geen gekkebomenziekte?
Ik heb hier vlak voor me een knotsgekke linde staan !
Of vind jij het normaal dat er aan een boom welgeteld één twijgje zit waar bladeren op staan, terwijl de rest nog gewoon kaal is en in bot staat ?
En dan denkt de doorsnee-mens dat wonderen heel zeldzaam en heel uitzonderlijk zijn ! Je ziet ze overal, als je maar wilt kijken, als je maar wilt beseffen hoe wonder alles in elkaar zit.

Ik kan met de mond open staan als ik lees dat we kilometers aders en adertjes in ons corpus hebben, ik kan onbegrijpelijk met dat hoofd schudden waarin hersencellen dan druk aan het werk zijn om toch maar te begrijpen wat ik lees, met dat zelfde hoofd te schudden, mijn lijf rechtop houden op mijn stoel, mijn ogen dirigeren langs de lijntjes gedrukte tekst, zorgen dat ik adem blijf halen, dat mijn hart klopt, dat mijn lever en mijn nieren werken, dat mijn maag verder gaat met het verteren van mijn pot yoghurt, dat mijn darmperistaltiek zorgt dat de afvalstoffen langzaam naar de uitgang van mijn lijf schuiven dat... en zo kan ik nog wel enkele bladzijden verder schrijven... allemaal over mijn te gekke lijf en dat van u.

Ik kan Darwin volgen als hij zijn theorie uiteen zet, maar ik kan helemaal niet meer volgen als men mij gaat uitleggen dat dat alles is begonnen met één cel. Eén idioot begin van leven. Iets van niets, maar dan levend. In een wereld van steen en rots en verbrijzelde stenen en rotsen. Geen aarde zoals wij die nu hier kennen, maar zuiver zand, zuivere klei. Niets van humus, niets van leven, want dat was er nog niet.
Daar, zijn plots, heel toevallig een deel stoffen bij elkaar gerold, geblazen door de wind, ze zijn op een of andere manier aan elkaar blijven kleven (?), en zie, daar was leven !
We weten perfect uit welke stoffen een cel bestaat, en geleerde bollen hebben al ontelbare keren die stoffen bijeen gegoten en geschut, er elektriciteit in gevoerd, bestraald en weet ik veel wat allemaal mee uitgespookt, maar leven maken ? Nee, dat is ze niet gelukt.
Maar laat ons eens veronderstellen dat ze er een of andere dag wel in slagen... Wat hebben ze dan bewezen ? Dat leven van zelf kan ontstaan, of dat een intelligentie leven kan scheppen? Ik geloof dan eerder in het laatste, want dat is het toch ?
En als het een intelligentie is, die leven kan creëren, bewijst dat dan eigenlijk niet dat er al iets moet zijn geweest? Een intelligentie...
Of er was dus al leven, voor het leven op aarde ontstond, wat dan gewoon betekent dat we de vraag over het ontstaan van het leven nog eens moeten opschuiven, of er is inderdaad Iets, met een hoofdletter.

Leven is een gek ding. Ooit dacht men daarbij aan een cel, maar een virus is een veel simpeler organisme, maar dat lijkt niet echt te kunnen leven zonder cellen om in te kruipen.
En het gaat nog veel veel verder...
We hebben dus één cel. Laat ons veronderstellen dat die cel ook al meteen in staat is zich te delen. En dat er het dus ook groeit, dus moet "eten"... Wellicht zal dit een soort fotosynthese moeten geweest zijn, want veel eetbaars was er niet.
Maar hoe is die cel dan op het idee gekomen dat het profijt zou doen (Darwin weet je wel) met zich te ontwikkelen tot plant ? En hoe zou dan uit die oorspronkelijke cel een totaal andere cel zijn voortgekomen, die besloot te gaan leven van die eerste soort ? En die dan tot de conclusie kwam dat het handiger zou zijn als hij zich daarvoor zou kunnen voortbewegen?
Pootjes krijgen, ogen, oren...

Wonder ! Ik heb er geen ander woord voor.
De intelligentsia of intelligentsiae die de eerste cel maakten, moeten daar een enorm veelzijdig iets van hebben gemaakt, met in zich een enorm potentieel, of... moet de ontwikkeling ergens nu en dan een duwtje hebben gegeven in de goede richting.

Niet steeds volmaakt, we vinden immers sporen van mislukkingen, en we zien dieren en mensen met afwijkingen die helemaal niet in de richting van verbetering van de soort gaan, integendeel, mislukkingen, die zonder bescherming niet eens in leven zouden blijven...

Het is dus geen echt besturen, van de evolutie, het lijkt er veel meer op, dat het gewoon iets met potentieel heeft gemaakt, en dat dan laat evolueren... met veel mislukte zijsprongetjes, maar met veel wonderlijke successen.

Bij dergelijke vaststellingen is het moeilijk niet in een "God" te geloven, maar is het net zo goed moeilijk om in een volmaaktheid te geloven van die God. In alle religies heeft men dan ook duivels bedacht, of jaloerse goden, of onvolmaakte goden, of een veelvoud van goden die op elkaar jaloers waren en via hun scheppingen elkaar probeerden te ambeteren...
Het zou ook een "God" kunnen zijn, die gewoon kijkt hoe zijn "spel" evolueert... en die misschien nu en dan eens ingrijpt om een hele ontwikkeling te vernietigen en een andere evolutie toe te staan, waar Hij (Zij? Het?) weer kan van genieten.

Kijk eens naar het universum... Ontelbare sterrenstelsel (Echt ontelbaar !) die steeds verder uit elkaar lijken te drijven, tot ze wellicht na eonen van tijd weer samen gaan smelten in een minuscuul "zwart gat", die dan op een fractie van niet bestaande tijd zal ontploffen en evolueren tot een nieuwe hemel vol uiteen drijvende universa, waarop een tijdeloze intelligentsia misschien hier en daar weer "leven" zal zaaien, en genieten van zijn monopolie voor Eén...

Niets verdwijnt ooit... Maar het kan alle vormen krijgen die wij niet eens kunnen bedenken... zelfs een levensvorm...

tommetoch !

tot de volgende ?


Geen opmerkingen: